nosokomeio-meth
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο κίνδυνος επόμενων νοσηλειών και θνητότητας είναι αυξημένος για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό

Όσοι νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη COVID-19 φαίνεται να έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά για δεύτερες νοσηλείες και θνητότητα σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για άλλα νοσήματα, όπως φάνηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Σχολής Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση (Bhaskaran K et al. Overall and cause-specific hospitalisation and death after COVID-19 hospitalisation in England: A cohort study using linked primary care, secondary care, and death registration data in the OpenSAFELY platform. PLos Med 2022).

Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας παρόλο που πολλοί ασθενείς αντιμετωπίστηκαν εξωνοσοκομειακά, μία πρώτη μελέτη σε πάνω από 110000 περιπτώσεις στην Ισπανία, έδειξε ότι το 15% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία και το 4% κατέληξε στον πρώτο μήνα.

Η μαζική διαθεσιμότητα των COVID-19 εμβολίων συνέβαλε στην προστασία των ατόμων από τη συμπτωματική νόσηση και μείωσε των αριθμό των νοσηλειών.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις επακόλουθες επιπτώσεις σε ασθενείς που αρχικά νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, ενώ δύο προηγούμενες μελέτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν για δυσμενή πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19 ακόμα και 30 μέρες μετά την αρχική διάγνωση, ή και μετά από την έξοδο από το νοσοκομείο.

Στην συγκεκριμένη μελέτη εκτιμήθηκε η επίπτωση των επακόλουθων δεύτερων νοσηλειών και η θνητότητα σε όσους αρχικά νοσηλεύτηκαν με COVID-19, συγκριτικά με όσους είχαν νοσηλευτεί για γρίπη, αλλά και με το γενικό πληθυσμό.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε 24673 ασθενείς που βγήκαν από το νοσοκομείο μετά από λοίμωξη COVID-19, οι οποίοι αντιστοιχίστηκαν με 123362 υγιή άτομα και 16058 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης, με μέση ηλικία τα 66 έτη (55,7% άνδρες).

Ο συνολικός κίνδυνος για δεύτερη νοσηλεία για κάποιον που είχε λάβει εξιτήριο λόγω COVID-19 ήταν υψηλότερος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (aHR=2.22 95% CI 2.14-2.3, p<0.001), αλλά μικρότερος σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για γρίπη (aHR=0.95, 95%  CI 0.91-0.98, p=0.004).

Η θνητότητα για όλους τις αιτίες ήταν υψηλότερη για την COVID-19 ομάδα, τόσο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (aHR=4.82, 95% CI 4.48-5.19, p<0.001) όσο και την ομάδα της γρίπης (aHR= 1.74, 95% CI 1.61-1.88, p<0.001).

Οι συγγραφείς μετά την ανάλυση των δεδομένων κατέληξαν ότι οι ασθενείς που εξήλθαν από το νοσοκομείο μετά από COVID-19 λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο να ξανανοσηλευτούν όσο και να καταλήξουν για τους επόμενους 10 μήνες, και συνιστούν τη στενή ιατρική παρακολούθηση  των ασθενών αυτών μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

filis
Φίλης για Θεοδωρικάκο: «Αντί να απολογηθεί ζητά και τα ρέστα»
«Αντί να απολογηθεί για την τριετή αδράνεια του ιδίου και της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και για την προστασία που παρείχαν σε εγκληματίες στην Παλιά...
Φίλης για Θεοδωρικάκο: «Αντί να απολογηθεί ζητά και τα ρέστα»
ypourgeio paideias
Προσλήψεις αναπληρωτών - Β' φάση: Δείτε τους πίνακες με τα ονόματα 7.089 εκπαιδευτικών
Προσλήψεις αναπληρωτών Β' φάσης - Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα 7.089 εκπαιδευτικών
Προσλήψεις αναπληρωτών - Β' φάση: Δείτε τους πίνακες με τα ονόματα 7.089 εκπαιδευτικών
theodorikakos
Θεοδωρικάκος: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζοφερή πραγματικότητα
Nα στηρίξει τις παρεμβάσεις τις ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια καλεί ο Τ. Θεοδωρικάκος τον Α. Τσίπρα
Θεοδωρικάκος: Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζοφερή πραγματικότητα
astynomia peripoliko
Θεσσαλονίκη: 54χρονη που υποχρέωνε 6χρονη να επαιτεί - Kατηγορείται για κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπου
Σε ανακριτή για κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπου 54χρονη που υποχρέωνε 6χρονη να επαιτεί καθημερινά στην Τσιμισκή
Θεσσαλονίκη: 54χρονη που υποχρέωνε 6χρονη να επαιτεί