Νέες ανατροπές προμηνύονται στην υπόθεση που έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο ελληνικό μπάσκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iEidiseis, οι έρευνες για το φερόμενο κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων διευρύνονται, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται νέες πιθανές συλλήψεις διαιτητών.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο διαιτητές, τα ονόματα των οποίων φέρονται να περιλαμβάνονται στη δικογραφία, έπειτα από καταγγελίες μαρτύρων που έχουν ήδη καταθέσει στις Αρχές. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο αριθμός των συλλήψεων να αυξηθεί, καθώς η έρευνα συνεχίζεται και νέα στοιχεία εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές.
Την ίδια ώρα, η εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα στο παρασκήνιο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο φόβος ενδεχόμενων ποινικών συνεπειών ωθεί ορισμένους εμπλεκομένους να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μιλήσουν στις Αρχές, καταθέτοντας όσα γνωρίζουν για τη λειτουργία του φερόμενου κυκλώματος.
Στο μικροσκόπιο διαιτητές και αθλητικοί παράγοντες
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες εμφανίζονται τόσο διαιτητές όσο και αθλητικοί παράγοντες. Οι καταθέσεις τους ενδέχεται να ρίξουν περισσότερο φως στις καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το φερόμενο δίκτυο και για το εύρος της δράσης του.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο. Οι αναφορές σε πρόσωπα και περιστατικά αποτελούν αντικείμενο της δικαστικής έρευνας και δεν συνιστούν από μόνες τους απόδειξη ενοχής.
Ιδιαίτερη διάσταση έχει αποκτήσει και η έρευνα για τα σχολικά πρωταθλήματα μπάσκετ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που επικαλείται το δημοσίευμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο χειραγώγησης μαθητικών αγώνων, με στόχο την κατάκτηση τίτλων από συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία και την εξασφάλιση μοριοδότησης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ποιοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής
Στο πλαίσιο της υπόθεσης έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βαγγέλης Λιόλιος, οι διαιτητές Βασιλική Τσαρούχα, Πέτρος Παπαπέτρου και Τάσος Πηλοΐδης, ο πρώην διαιτητής και ειδικός σύμβουλος διαιτησίας Ηλίας Κορομηλάς, καθώς και ο επιχειρηματίας Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος περιγράφεται ως στενός συνεργάτης του προέδρου της ΕΟΚ.
Οι Αρχές εξετάζουν τις καταγγελίες για πιθανή δράση οργανωμένου μηχανισμού που φέρεται να συνδέεται με παράνομο στοιχηματισμό και χειραγώγηση αθλητικών αναμετρήσεων. Το εύρος της υπόθεσης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκτείνεται από τα τοπικά πρωταθλήματα έως την κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ.
Προφυλακιστέος ο Πέτρος Παπαπέτρου
Σημαντική εξέλιξη στην πορεία της έρευνας αποτέλεσε η απόφαση για την προφυλάκιση του διαιτητή Πέτρου Παπαπέτρου, μετά την πολύωρη απολογία του την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.
Ο πρώην διαιτητής, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το περασμένο καλοκαίρι, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελεσμάτων αθλητικών διοργανώσεων.
Κατά την έρευνα των Αρχών στην κατοικία του στην Πιερία εντοπίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ποσό ύψους 820.000 ευρώ σε μετρητά. Το συγκεκριμένο εύρημα περιλαμβάνεται στα στοιχεία που εξετάζονται στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης.
Η προφυλάκισή του αποτελεί κομβική εξέλιξη για την υπόθεση, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων και στα στοιχεία που ενδέχεται να προκύψουν από αυτές.
Στο προσκήνιο ο Βαγγέλης Λιόλιος και τα υπόλοιπα πρόσωπα της υπόθεσης
Η δικαστική έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο επίκεντρο βρίσκεται και το ένταλμα σύλληψης που αφορά τον πρόεδρο της ΕΟΚ, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει συνολικά 49 κατηγορίες.
Καταθέσεις μαρτύρων που έχουν δημοσιοποιηθεί αναφέρονται σε φερόμενη συνεργασία του Βαγγέλη Λιόλιου με τον επιχειρηματία Γιώργο Μαυραγάνη και τον Ηλία Κορομηλά. Οι μαρτυρίες περιγράφουν έναν μηχανισμό που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, μπορούσε να επηρεάζει αγώνες και να παρεμβαίνει στις ισορροπίες του αθλήματος.
Οι καταγγελίες αυτές αποτελούν αντικείμενο της δικαστικής διαδικασίας και θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Το πρόγραμμα των επόμενων απολογιών
Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στις επόμενες ημέρες, καθώς έχει προγραμματιστεί η απολογία των υπόλοιπων κατηγορουμένων που θεωρούνται βασικά πρόσωπα της υπόθεσης.
- Κυριακή 25 Οκτωβρίου: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν προγραμματιστεί οι απολογίες του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, και του επιχειρηματία Γιώργου Μαυραγάνη. Οι εξηγήσεις που θα δώσουν ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό σταθμό για την εξέλιξη της έρευνας.
- Δευτέρα 26 Οκτωβρίου: Ακολουθούν οι απολογίες της διεθνούς διαιτήτριας Βασιλικής Τσαρούχα, του πρώην διαιτητή και στελέχους της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) Τάσου Πηλοΐδη και του πρώην διαιτητή Ηλία Κορομηλά.
Οι επόμενες καταθέσεις και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της υπόθεσης, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα πρόσωπα και πρόσθετες διώξεις από την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού.
Το βασικό ερώτημα πλέον είναι εάν οι νέες μαρτυρίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων και θα αποσαφηνίσουν το πραγματικό εύρος των καταγγελιών που έχουν συγκλονίσει το ελληνικό μπάσκετ.