Σημάδια σταθεροποίησης του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στις τελευταίες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις τέσσερις τελευταίες μετρήσεις καταγράφονται διακυμάνσεις γύρω από ένα πολύ υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου και για τον λόγο αυτό η Ομάδα του ΑΠΘ εκτιμά ως πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση για την εμπέδωση της τάσης σταθεροποίησης, ενώ παράλληλα σημειώνει ως σημαντικό στοιχείο ότι το στέλεχος Δέλτα, που οδηγεί στις πιο βαριές νοσήσεις που χρήζουν νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινότητα και να εντοπίζεται στα λύματα και η αποκλιμάκωση στη μέτρησή του είναι σχετικά αργή παρά την κυριαρχία του στελέχους Όμικρον.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 10/01/2022 και της Τρίτης 11/01/2022 είναι:
- Σταθερή (-6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 08/01/2022 και της Κυριακής 09/01/2022.
- Οριακά σταθερή (+20%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 03/01/2022 και Τρίτης 04/01/2022.
«Το φαινόμενο των διακυμάνσεων και της προσωρινής σταθεροποίησης το έχουμε εκτιμήσει σε όλα τα κύματα της πανδημίας. Αυτή την περίοδο, όμως, με το πολύ μεγάλο εύρος της διασποράς του ιού στην κοινότητα και τη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον, είναι επισφαλής οποιαδήποτε εκτίμηση ως προς το αν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος. Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να φανεί από μετρήσεις 3-4 ημερών, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και η εξέλιξή της συναρτάται με την τήρηση από τους πολίτες των μέτρων αυτοπροστασίας από την έκθεση τους στον ιό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ιικού φορτίου των στελεχών Όμικρον και Δέλτα του SARS-CoV-2, ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ Χρυσόστομος Δόβας εξήγησε: «Διαχρονικά και με βάση τα δεδομένα που έχουμε από το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ σημαντικών γεγονότων διασποράς στην κοινότητα και αύξησης στη συνέχεια του φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, εκτιμούμε ότι για το στέλεχος Όμικρον οι αναλύσεις των λυμάτων υποδηλώνουν το μέγεθος της διασποράς του στην κοινότητα 4-5 ημέρες στο παρελθόν. Οι καταγραφές που έχουμε από 8/1 και μετά καταδεικνύουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα σε υψηλά επίπεδα, με το Δέλτα να μειώνεται με αργούς ρυθμούς. Με βάση και τη μέτρηση στις 11/1, το ιικό του φορτίο του Δέλτα στην πόλη έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με τις 19/12 όταν ανιχνεύθηκε το Όμικρον για πρώτη φορά».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη