Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους το Σάββατο και τα σενάρια για lockdown!
Συνεχίζονται οι δραματικές προβλέψεις από τους ειδικούς - Νέα μέτρα ανακοινώνονται το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους - Δεν έχει φύγει από το τραπέζι το lockdown

Mε ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες ξανά περισσότερα από 8.000 κρούσματα, τη στιγμή που τόσο οι θάνατοι, όσοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη.

Με το 4ο κύμα να σαρώνει την Ελλάδα και τα lockdown να επιστρέφουν σε χώρες της Ευρώπης στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός εν όψει των Χριστουγέννων, όπου είθισται ο κόσμος να βγαίνει έξω και να συνωστίζεται σε σπίτια και καταστήματα.

Και ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξακολουθεί να «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο ενός lockdown, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, κυρίως, η κατάσταση του συστήματος υγείας, που είναι στα όριά του για μία ακόμη φορά, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς στα εμβολιαστικά τους προγράμματος συγκριτικά με εμάς, οδηγούν την Πολιτεία στον σχεδιασμό νέων μέτρων, με ένα lockdown να μοιάζει πλέον – αν όχι αναπόφευκτο – διόλου απίθανο…

Επιδείνωση

Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος κορονοϊού που πλήττει τη χώρα μας, όπως προκύπτει από την εκτίμηση του καθηγητή Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα.

«Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700.

Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι «μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς» όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».

Νέα μέτρα ανακοινώνονται το Σάββατο

Στα πλαίσια αυτά νέο πακέτο σκληρών μέτρων αναμένεται να εγκριθεί από κυβέρνηση μετά από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και να τεθεί σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο (27/11).

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, για να εισέλθουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test στην είσοδο του καταστήματος.

Επιπλέον, θα επανέλθει η μέθοδος αγορών «click away» στο λιανεμπόριο, προκειμένου να ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι.

Κατά το ρεπορτάζ του καναλιού, εξετάζεται εάν το μέτρο των rapid test θα ισχύει και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Επιστρέφουν τα lockdown στην Ευρώπη και «κυκλώνουν» την Ελλάδα

Την αρχή έκανε η Αυστρία που επέβαλε από οριζόντιο lockdown για είκοσι μέρες ενώ προανήγγειλε και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού τον Φεβρουάριο. Στα ίδια χνάρια κινείται και η Γερμανία όπου ήδη σε κρατίδια της Βαυαρίας έχει επιβληθεί lockdown, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε μία κυνική δήλωση ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χειμώνα όλοι στη χώρα θα είναι ή εμβολιασμένοι ή θα… έχουν πεθάνει από κοροναϊό.

Η Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέχεια, προανήγγειλε ουσιαστικά γενικό lockdown, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως δραματική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως ανεπαρκή.

Και εάν για τη Γερμανία και την Αυστρία τα μέτρα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα των χαμηλών σχετικά ποσοστών εμβολιασμού, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία που έχει εμβολιάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Σε περιοχές στην Ιταλία, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε μίνι lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων.  Πιο συγκεκριμένα, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Το ενδεχόμενο να πάμε σε lockdown στην Ελλάδα αν τα μέτρα που είναι σε ισχύ δεν αποδώσουν άφησαν ανοιχτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωθείται ο κόσμος σε πολλά τεστ. Πάρα πολύ καλό μέτρο είναι το γεγονός του ωραρίου, ενδεχομένως να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Η άποψή μου είναι ότι θα αποδώσουν. Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους» δήλωσε για τα μέτρα ο Νίκος Τζανάκης στον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο λέγοντας ότι «πέραν των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα».

Παράλληλα «δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» προειδοποίησε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τον κορονοϊό, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου lockdown όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» είπε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορονοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια συναίνεση».

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…) Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνες και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε για άλλο κορονοϊό και τώρα έχουμε άλλο», ανέφερε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;