Κορονοϊός – Κιουμής: Πιθανό να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στα μέσα Δεκεμβρίου
«Πιθανό να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στα μέσα Δεκεμβρίου» προειδοποιεί ο καθηγητής Ιωάννης Κιουμής - Τι είπε για τα νέα μέτρα

Δεν ήταν καλή η επιδημιολογική εικόνας της χώρας χθες, καθώς καταγράφηκαν πάνω από 7.000 κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 608 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως αναβάλλεται το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

«Η χθεσινή εικόνα, όπως αποτυπώθηκε, θυμίζει τις περσινές ημέρες. Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο επιπέδωσης των κρουσμάτων, όμως η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες και αυτό είναι μία τραγωδία», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής.

«Δυστυχώς πέρυσι ναι μεν δεν είχαμε τα εμβόλια, αλλά δεν είχαμε και τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μολύνει περισσότερο εύκολα τους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ι. Κιουμή, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται να αυξηθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

«Εκτιμώ ότι δεν θα αυξηθούν τόσο τα κρούσματα, αλλά οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Από αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρχει συρρίκνωση των κρουσμάτων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς και την τήρηση μέτρων προστασίας. Είναι πολύ πιθανό ότι θα φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και όταν υπάρχουν τόσα άτομα στις ΜΕΘ είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και οι αντίστοιχοι θάνατοι» είπε.

«Δεν θα χρειαστεί lockdown , αν ακολουθηθούν τα μέτρα»

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και η πιστή εφαρμογή τους θα φρενάρει τη διασπορά.

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα μέτρα αυτά, εάν εφαρμοστούν με συνέπεια, είναι επαρκή για να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν θα χρειαστεί ένα lockdown, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αν τα μέτρα ακολουθηθούν με πιστότητα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση» ανέφερε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εάν είχε αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων θα τους είχαμε αποφύγει.

«Οι ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι κατά το 90% και το 10% είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον που είναι εμβολιασμένος να νοσήσει, αλλά το περνούν σαν μία απλή ίωση και μόνο σε ορισμένα άτομα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Το εμβόλιο δεν είναι το απόλυτο μέσο που σε προστατεύει από όλα, σου δίνει μία επιπλέον προστασία που είναι ουσιαστική, όμως δεν αποτρέπει ολοκληρωτικά την εμφάνιση της νόσου στους εμβολιασμένους», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κρέας
Μακροζωία και διατροφή: Τι να αποφεύγουμε
Η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη μακροζωία αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μελέτης, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν πάνω από...
Μακροζωία και διατροφή: Τι να αποφεύγουμε
xotzoglou
Ένας χρόνος εκτός τάξης: Το χρονικό της «δικαστικής ομηρίας» της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου
Θα παραταθεί η αργία της εκπαιδευτικού; Οι αντιδράσεις των σωματείων
Ένας χρόνος εκτός τάξης: Το χρονικό της «δικαστικής ομηρίας» της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου
Εκπαιδευτικοί
Οδηγός για τις οριστικές τοποθετήσεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ
ΠΥΣΠΕ: Ξεκινούν οι δηλώσεις για οργανικά κενά και βελτιώσεις θέσεων – Αναλυτικά οι τρεις φάσεις
Οδηγός για τις οριστικές τοποθετήσεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ