Λέκκας για ενδεχόμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Ίσως επηρεάσει το βόρειο Αιγαίο
Τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας για εφιαλτικό σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε «βαριά», ο Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΪ

Ο γνωστός σεισμολόγος υποστήριξε ότι στα επόμενα 4 με 5 χρόνια θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία.

«Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό πως περιμένουμε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο» δήλωσε ο κ. Λέκκας.

«Από το 1999 έγιναν πολλές μελέτες στο ρήγμα της Ανατολίας. Με βάση εκείνο τον σεισμό αυτό επηρεάζει και τον ελληνικό χώρο. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε στον επόμενο σεισμό που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και στην Ελλάδα αν γίνει εκεί» επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μεγάλου μεγέθους σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

«Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε είναι 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», δήλωσε στο CNN Turk.

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ίσως επηρεάσει το Βόρειο Αιγαίο

Σε σχέση με την επιρροή ενός τέτοιου σεισμού στην χώρα μας, τόνισε:

«Όταν συμβεί ο σεισμός θα πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία για να καταλάβουμε αν η ενέργεια από το ρήγμα θα πάει στον ελληνικό χώρο, ή θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά. Αν έρθει προς τα εμάς, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σεισμική δόνηση, κατά προτεραιότητα στο βόρειο Αιγαίο και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως τα χαρακτηριστικά του σεισμού που περιμένουμε να γίνει στην Τουρκία. Υπάρχει πλούσιο ιστορικό μεγάλων σεισμών στην Κωνσταντινούπολη από τα παλιά χρόνια. Υπάρχει ένα κομμάτι από το ρήγμα της Ανατολίας που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και μετά τον τελευταίο σεισμό, έχει συσσωρευτεί πολύ ενέργεια εκεί. Το ρήγμα του Μαρμαρά για το οποίο μιλάμε, περνάει από το βόρειο Αιγαίο, μέσα από τη Λήμνο και καταλήγει στα ορεινά του Πηλίου. Είχε βγάλει όμως πρόσφατα μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε το δυναμικό καθώς το ρήγμα βρίσκεται κάτω από την θάλασσα».

«Ενδεχόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ίσως επηρεάσει το βόρειο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι έτοιμοι στην Τουρκία να αντέξουν έναν τέτοιο σεισμό, απάντησε: «Απ’ ό,τι ξέρω και από συσκέψεις που έχουμε κάνει, στην Κωνσταντινούπολη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Το είδαμε και στον τελευταίο σεισμό. Επιχειρησιακά ήταν πολύ οργανωμένοι οι Τούρκοι. Μείναμε έκθαμβοι».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΤΜ
Συντάξεις Ιανουαρίου και επιδόματα: Ανατροπή με τις πληρωμές λόγω εορτών
Οι καταβολές των συντάξεων μεταφέρονται έως και 10 ημέρες νωρίτερα, ενώ και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα δοθούν νωρίτερα ενόψει Χριστουγέννων
Συντάξεις Ιανουαρίου και επιδόματα: Ανατροπή με τις πληρωμές λόγω εορτών
foto_education_pencils_2.jpg
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Μειώνεται δραματικά η ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
συντάξεις
Αυξήσεις στις συντάξεις το 2026: Ποιοι θα δουν έως και 880 ευρώ παραπάνω τον χρόνο
Αναλυτικά τα ποσά ανά ταμείο – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι “ροκανίζουν” την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
Αυξήσεις στις συντάξεις το 2026: Ποιοι θα δουν έως και 880 ευρώ παραπάνω τον χρόνο
Χριστουγεννιάτικη αγορά
Οι πιο οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με μαγικές αγορές στην Ευρώπη
Από την Πολωνία μέχρι την Εσθονία, οι πόλεις που προσφέρουν ατμόσφαιρα παραμυθιού χωρίς το… τσουχτερό κόστος.
Οι πιο οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με μαγικές αγορές στην Ευρώπη