Ποια ευτυχία;
γράφει η Άντζελα Γεωργοτά, φιλόλογος, ποιήτρια

«Αργότερα θα καταλάβαινε ότι η ευτυχία είναι σαν κόκκος άμμου που πετάει στον άνεμο όταν αδειάσει η παραλία από κόσμο, ότι η ευτυχία είναι σαν ένα λούνα παρκ που μόλις έκλεισε, σαν ένας φάρος που δε φωτίζει πια και τα πλοία χάνουν το δρόμο τους, σαν προσωπίδα Αποκριών, χωρίς πρόσωπο, που τη σηκώνουν απ’ τις σκιές.»

Ana Luisa Valdés *μτφ: Hanna Lassen-Σοφιανού-Ο κήπος του αλφάβητου

Ο χρόνος φεύγει και τα ερωτηματικά στοιχειώνουν. Ήταν το 2019 ευτυχισμένο; Ήταν επιτυχημένο; Πέτυχα τους στόχους μου; Πώς όμως μετριούνται όλα αυτά; Πώς μετριέται η ευτυχία και η επιτυχία; 

 Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η γνώση και οι πληροφορίες διαχέονται με ποικίλους τρόπους. Ανοίγεις τον υπολογιστή και ξαφνικά εύκολα και ανέξοδα (σχετικά) μπορείς να πληροφορηθείς για τα πάντα. Υπάρχουν απαντήσεις για όλα στο διαδίκτυο: ιατρική, τουρισμός, οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, πολιτική, σχέσεις  όλα δίνονται σε απεριόριστες ποσότητες για τον καθένα που θα θελήσει να αναζητήσει μια πληροφορία. Έτσι, γινόμαστε ειδήμονες όλοι σε όλα. Ό,τι απορίες έχουμε, όποιες αναζητήσεις λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Ή περιπλέκονται με τα καλώδια του υπολογιστή και μας πνίγουν σιωπηλά.

Σίγουρα, η δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο να πληροφορηθείς άμεσα για ό ,τι θες αποτελεί ένα εργαλείο πολύτιμο. Τι γίνεται όμως με το άγχος που δημιουργεί; Τι γίνεται με όλα αυτά τα άρθρα που σημειώνουν καθημερινά τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς, γυμνασμένοι, όμορφες/οι, in, διαβασμένοι, χαρούμενοι κτλ; Έχουμε αναρωτηθεί το ρόλο τόσων κειμένων που αναρτώνται στο διαδίκτυο με τίτλο «Τα πέντε πράγματα που πρέπει να …» ή τα δέκα ή εκατό ή χίλια ή πόσα δεν ξέρω;;  Τα βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει πριν πεθάνεις ή σημάδια ό, τι ο γάμος σου δεν πάει καλά, δέκα τρόποι να είσαι ευτυχισμένος , έξι πρακτικές για να αποβάλλεις το άγχος…  Όλα γίνονται μετρήσιμα, υπολογίζονται με αριθμούς, ποσοστά και στατιστικές. Αν δεν τα έχεις μια πλεχτή θηλιά τυλίγεται στο λαιμό και πριν σε σφίξει σε ρωτά «γιατί;». Γιατί δεν γράφτηκες στο γυμναστήριο, γιατί δεν ταξίδεψες σε αυτά τα μέρη, γιατί δεν έκανες extreme sports; Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος;  Σαν να ορίζει το κρεβάτι του Προκρούστη τα μέτρα της ευτυχίας και πρέπει σε αυτά να χωρέσεις.

 Ένας ατελείωτος κατάλογος εντολών  γράφεται από ψυχολόγους ή δήθεν ψυχολόγους, συμβούλους, ψυχοθεραπευτές και πάσης φύσεως ειδήμονες για να μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι γιατί μας λείπει κάτι από τη δική τους λίστα, κάτι που αυτοί έχουν ορίσει και εμείς δεν το έχουμε ή δεν θέλαμε ποτέ να το έχουμε, μα τώρα μας κυνηγά σαν ενοχή.  Ποιος ξέρει τι σκιές κουβαλούν όσοι κρύβονται πίσω από το πληκτρολόγιό τους και μας σερβίρουν τις «λύσεις» για να βρούμε το δρόμο της ευτυχίας. Τι αδύναμοι, μίζεροι, άδειοι άνθρωποι μπορεί να είναι. Γιατί να με συγχωρείτε, καμιά λίστα ποτέ δεν θα με κάνει να νιώσω καλά. Ξέρω πια πως το κουβάρι που μπλέκεται στο μυαλό μου λύνεται μόνο με τα χέρια μου ∙ δεν υπάρχουν μαγικές λίστες. Δεν υπάρχει μετρήσιμη ευτυχία. Δεν υπάρχει ευτυχία.

Ακούγεται απαισιόδοξο;  Όχι ∙ δεν είναι. Γιατί η ευτυχία έχει χάσει το νόημά της, έχει παραφθαρεί μέσα στον κυκεώνα του αδυσώπητου και πλασματικού μας κόσμου.  Τέτοια ευτυχία δεν τη θέλω. Αυτή η ευτυχία είναι μια συνεχής αγωνία να εκπληρώσεις όνειρα και προσδοκίες που δεν είναι καν δικά σου. Ανδρείκελα όνειρα «από χαρτί πλασμένα», όπως λέει και ο ποιητής ∙ μάς εξουσιάζουν, δεν τα εξουσιάζουμε.

Καθώς το 2019 πνέει τα λοίσθια μια μόνο σκέψη γυρίζει στο μυαλό μου ∙ αγνοήστε τα πρέπει, τους καταλόγους της ευ(δυσ)τυχίας, κλείστε τα αυτιά στις σειρήνες των οδηγών και των εγχειριδίων, σπάστε τα καλούπια. Κάπου μέσα μας σε μια μικρή γωνίτσα βρίσκεται μια πεταλούδα, έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της. Κι αν δεν μπορεί, αν έχει τσακισμένα φτερά δεν πειράζει. Μπορώ να περιμένω. Μπορώ να ζω και με τσακισμένα φτερά και να είμαι καλά. Μπορώ να ζω και χωρίς φτερά. Μπορώ να είμαι όπως θέλω.

Κλείνω με στίχους του Καβάφη

 

Αν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω.

Πλην ένα πράγμα με χαράν στον νου μου πάντα βάζω–

που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ)

που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ’ εγώ εκεί

απ’ τες πολλές μονάδες μια. Μες στ’ ολικό ποσό

δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ’ αρκεί.

 

Πρόσθεσις (απόσπασμα) Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ [1897] Κρυμμένα Ποιήματα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

για την αξιολόγηση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
zetta_makri
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς
Στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς εκπαιδευτικών από την υφυπουργό Ζ. Μακρή
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς