Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/659739771197090/ at this time, please check again later.
INTIME NEWS fotia evia
Δημιουργούν παντού αντιπυρικές ζώνες - Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά - Τι λένε οι κάτοικοι

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Οι φλόγες κατακαίουν πυκνή δασική έκταση Natura από χθες το βράδυ και έχουν πλησιάσει επικίνδυνα κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με αναφορές, νέες εστίες ξεπηδούν συνεχώς σε πολλά μέτωπα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ οι πτήσεις των εναέριων μέσων έχουν διακοπεί, λόγω της νύχτας.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση του πύρινου μετώπου. Αναλυτική ενημέρωση ΕΔΩ

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Τελικά τα αντιπυρικά μέτρα απέδωσαν, καθώς με μπουλντόζες δημιουργήθηκαν ζώνες, λίγα μόλις μέτρα πριν η πύρινη λαίλαπα φθάσει στα πρώτα σπίτια. Αναλυτικά ΕΔΩ

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Καχύποπτοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πολλοί κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν καχύποπτοι για τον τρόπο εκδήλωσης της πύρινης εστίας, καθώς η πρώτη αναφορά έγινε στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης. Μάλιστα, όπως τονίζουν, πέρυσι είχε εκδηλωθεί και πάλι πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, χωρίς όμως να λάβει διαστάσεις.

Δείτε εδώ νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση στα άλλα δύο μέτωπα

Ζητήθηκε συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Δείτε εδώ δραματικές εικόνες και βίντεο

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας την Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Έτσι, αεροσκάφη από Ιταλία και Κροατία αναμένεται να καταφθάσουν στη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Β. Βαθρακογιάννη.

Ο ίδιος ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Θήβας, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

«Οχυρώνονται» τα Ψαχνά

Το ένα κομμάτι του πύρινου μετώπου κινείται γρήγορα προς τα Ψαχνά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του. 

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Ψαχνά, με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Όπως επισημαίνει σε ενημέρωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Την ίδια ώρα, με βάση την αρχική εκτίμηση της ΓΓΠΠ για τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών. 

Εκκενώθηκαν χωριά

Νωρίτερα εκκενώθηκαν τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, καθώς και η μονή Μακρυμάλλη, ενώ έχουν ήδη προκληθεί ζημιές σε σπίτια και στις δύο αυτές κατοικημένες περιοχές.

Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και το χωριό Σταυρός.

Το απόγευμα της Τρίτης εκκενώθηκε και το χωριό Πλατανιά. Περισσότερα ΕΔΩ 

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Βουρδάνος, ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο Κοντοδεσπότι «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

300 περίπου κάτοικοι των εκκενωμένων χωριών έχουν μεταφερθεί στα Ψαχνά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων  τμημάτων, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό. 

Όμως, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, μόνο ελικόπτερα μπορούν να επιχειρήσουν από αέρος.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτική πρόγνωση για το πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι πυρκαγιές σε Εύβοια και Βοιωτία (Βίντεο)

https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/659739771197090/

Συναγερμός και στην πολιτική ηγεσία της χώρας

Όπως έγινε γνωστό, εκτάκτως επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και εντός των επόμενων ωρών θα μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

Παράλληλα, στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Δήμαρχος Ψαχνών και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Την περιοχή επισκέφθηκαν παράλληλα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

Κεντρική εικόνα: IN TIME NEWS

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο