Από 2 έως 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνές διεπιστημονικό μαρξιστικό συνέδριο HistoricalMaterialism Athens με τίτλο «Να ξανασκεφτούμε την κρίση, την αντίσταση και τη στρατηγική».
Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με με το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας), και θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.
Στις 4 ημέρες του συνεδρίου θα διεξαχθούν πάνω από 120 συζητήσεις, με περισσότερους από 400 εισηγητές και εισηγήτριες, από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν, την Ινδία, και συνολικά πάνω από 30 χώρες.
Το συνέδριο επιδιώκει να συμβάλει στην ανανέωση της μαρξιστικής θεωρίας και της επαναστατικής προοπτικής, προτείνοντας τη συστηματική έρευνα και τον διάλογο με σκοπό να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα του δογματισμού και του εμπειρισμού. Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Μαρξ και σε συνθήκες ανάδυσης νέων ρευμάτων θεωρητικής αναζήτησης, η μαρξιστική θεωρία αποτελεί το αναγκαίο σημείο αφετηρίας για την αναγέννηση ριζοσπαστικών αριστερών πολιτικών. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών τα τελευταία χρόνια, καθώς η ένταση της οικονομικής κρίσης, η απονομιμοποίηση των κυρίαρχων θεσμών, η μετέπειτα υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη αντίσταση στην κατάσταση πραγμάτων, εξακολουθούν να τροφοδοτούν τον εγχώριο και διεθνή διάλογο.
Αντλώντας από αυτή την εμπειρία, καθώς και από τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και τη γενικότερη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεθνής συνάντηση στην Αθήνα αποσκοπεί στη διεύρυνση και στην εμβάθυνση των θεωρητικών αναζητήσεων που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ανατροπή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και των δομών εξουσίας και εκμετάλλευσης στις οποίες στηρίζεται συνολικά το κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη ανανέωσης της μαρξιστικής θεωρίας, προκειμένου να κατανοηθεί η εξέλιξη της κρίσης, η αναδιάταξη της αστικής ηγεμονίας και οι επιπτώσεις της στους κοινωνικούς αγώνες, ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων αλλά και η ανάδυση της ακροδεξιάς παγκοσμίως. Ο στοχασμός επί των ορίων της αριστερής πολιτικής μάς φέρνει αντιμέτωπες και αντιμέτωπους με τα προβλήματα του κράτους, της κυβέρνησης και της ιδεολογίας, καθώς και με την κριτική θεώρηση των στρατηγικών που προσβλέπουν στην επανάσταση και την κομμουνιστική προοπτική.
Στη διεθνή πρόσκληση για εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Historical Materialism Athens ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ερευνήτριες, αγωνίστριες και αγωνιστές από κοινωνικά και πολιτικά κινήματα από δεκάδες χώρες. Οι προτάσεις που στάλθηκαν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση του καπιταλισμού στις αρχές του 21ου αιώνα, τη φιλοσοφία, την οικονομική και την κοινωνική θεωρία, την ιστορία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τον φεμινισμό και την κριτική της κοινωνικής αναπαραγωγής, την περιβαλλοντική κρίση, την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο, την τεχνολογία, την εργασία, τα κοινά ως θεωρία και πράξη, τα αναδυόμενα κινήματα, τον αντιφασισμό, τη σχέση τέχνης-λογοτεχνίας και αντικαπιταλιστικής κριτικής.
Πέραν των πολλαπλών παράλληλων τραπεζιών που θα διεξάγονται σε κάθε χρονική ζώνη κάθε ημέρας, θα πραγματοποιούνται και κεντρικά τραπέζια στα όπου θα παρευρίσκεται το σύνολο των συνέδρων.
Την Πέμπτη στις 19.00 θα πραγματοποιηθούν δύο κεντρικές συζητήσεις: Στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας Ι, ο Σάββας Μιχαήλ, ο Γιώργος Καλαμπόκας, ο Ουόρρεν Μόνταγκ (Warren Montag) και ο Αλέξανδρος Χρύσης θα μιλήσουν για την πολιτική σκέψη του Μαρξ, ενώ στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας ΙΙ, ο Φρεντερίκ Λορντόν (Frederic Lordon), η Μάια Παλ (Maia Pal), ο Στέφεν Μπουκβίν (Stephen Bouquin), ο Αλεξίς Κουκιέ (Alexis Cukier) και η Χρήκε Μπάαρς (Grietje Baars) θα συζητήσουν για το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία.
Την Παρασκευή στις 18.45, ο Γιάννης Μηλιός, ο Μάικλ Ρόμπερτς (Michael Roberts) και ο Κώστας Λαπαβίτσας θα μιλήσουν για τη σκέψη του Μαρξ σε σχέση με τον σύγχρονο καπιταλισμό και την πορεία της κρίσης.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μία κεντρική συζήτηση το μεσημέρι και μία το βράδυ. Στις 12.00, η Ινές Σβέρντνερ (Ines Schwerdtner), ο Γιοσέπ Μαρία Αντέντας (Josep Maria Antentas), ο Παναγιώτης Σωτήρης και η Καταρίνα Πρινσίπε (Catarina Principe) θα συζητήσουν για την πολιτική κρίση και την αριστερή στρατηγική, ενώ στις 19.00 η Όλγα Λαφαζάνη, ο Σάντρο Μετσάντρα (Sandro Mezzadra), η Σαρζάντ Μοτζάμπ (Shahrzad Mojab) και ο Ραναμπίρ Σαμαντάρ (Ranabir Samaddar) θα μιλήσουν για τη μετανάστευση και τα κινήματα αλληλεγγύης.
Την Κυριακή στις 12.30, η Άνκιτσα Τσάκαρντιτς (Ankica Čakardić), η Άντζελα Δημητρακάκη, η Χόλλυ Λιούις (Holly Lewis) και η Λυν Σήγκαλ (Lynne Segal) θα συζητήσουν για τον σύγχρονο μαρξιστικό φεμινισμό και την κοινωνική αναπαραγωγή.
Οι κεντρικές συζητήσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας ΙΙ.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου: http://historicalmaterialismathens2019.net/2019-conference-programme/
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη