Πανελλήνιες 2021: Πόσο αυξομειώνονται οι εισακτέοι ανά Σχολή
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) θα χορηγήσει και φέτος βραβεία Αριστείας και χρηματικό έπαθλο στους φοιτητές που πρωτεύουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Το ΦΕΚ για το Βραβείο Αριστείας στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο, καθορίζοντας λεπτομερώς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης των βραβείων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Το βραβείο αφορά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισάγονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 και πρωτεύουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025, με τις εξής βασικές προβλέψεις:

Σύνθεση του Βραβείου Αριστείας:

  • Τιμητικό Δίπλωμα: Υπογράφεται από την Υπουργό Παιδείας και την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. και απονέμεται στους πέντε πρώτους εισακτέους κάθε Σχολής ή Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχουν την υψηλότερη βαθμολογία.
  • Χρηματικό ποσό: 1.000 ευρώ για κάθε πρωτοετή φοιτητή/τρια που πληροί τα κριτήρια:

Α) Έχει εισαχθεί με την υψηλότερη βαθμολογία στις αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα, όπως αναγράφεται στη «Λίστα Σχολών για Μ.Δ.-Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025». Η αρχική εγγραφή θεωρείται, ανεξαρτήτως μετεγγραφής.

Β) Δεν έχει λάβει άλλο δημόσιο χρηματικό βραβείο που υπερβαίνει συνολικά τα 500 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, το βραβείο απονέμεται στον επόμενο φοιτητή κατά σειρά εισαγωγής.

Διαδικασία απονομής:

  • Κάθε Γραμματεία Σχολής/Τμήματος, κατόπιν εγγράφου του Ι.Κ.Υ., γνωστοποιεί τα στοιχεία των δικαιούχων και των επόμενων τεσσάρων φοιτητών/τριών για το τιμητικό δίπλωμα, μαζί με Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν έχουν λάβει άλλες δημόσιες υποτροφίες που υπερβαίνουν τα 500€.

  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τα στοιχεία υποβάλλονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Υ. για απόφαση.

  • Οι δικαιούχοι προσκαλούνται με e-mail να εισάγουν στοιχεία ταυτοπροσωπίας και τραπεζικού λογαριασμού στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ι.Κ.Υ. για την καταβολή του χρηματικού βραβείου.

Καταβολή χρηματικού βραβείου:

  • Οι πληρωμές διενεργούνται από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του ν. 4270/2014, ώστε να διασφαλίζεται νομιμότητα και κανονικότητα της δαπάνης.

Περαιτέρω ρυθμίσεις: Λεπτομέρειες εφαρμογής και ενδεχόμενες διορθώσεις καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Υ.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση (ΦΕΚ).

Πώς χορηγούνται τα βραβεία αριστείας

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών χορηγεί βραβεία αριστείας σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το ακαδ. έτος 2019-2020 και εξής, σε εφαρμογή των  Κοινών  Υπουργικών Αποφάσεων α) με αριθμό 159751/Z1/ 8-12-2021: Τροποποίηση της υπό στοιχεία 174955/Ζ1/23-12-2020 (ΦΕΚαρ.5716/Β’/24-12-2020) κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης βραβείου Αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», (ΦΕΚ αρ.5704/B’/9-12-2021) και

β) με αριθμό 10449/Ζ1/31-1-2024 (ΦΕΚ αρ.826/Β΄/5-2-2024)΄ «Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης βραβείου Αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε πτυχιούχους ΑΕΙ για τα ακαδ. έτη 2023-24, 2024-25, 2025-26»

Ειδικότερα το βραβείο συνίσταται σε α) τιμητικό δίπλωμα υπό μορφή παπύρου υπογεγραμμένο από τον Υπουργό Παιδείας και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ και β) εφάπαξ καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ (1.000€).

Το βραβείο απονέμεται στον πρώτο σε βαθμολογία πτυχιούχο εκάστου Τμήματος ΑΕΙ, εφόσον δεν έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών του οικείου ΑΕΙ (τετραετής, πενταετής φοίτηση κ.λπ.) για τη λήψη του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το βραβείο απονέμεται στον πτυχιούχο, ο οποίος συμμετείχε και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων για την εισαγωγή του στο Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Τα στοιχεία των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονται αποκλειστικά από τους Προέδρους των Τμημάτων των Σχολών των Ιδρυμάτων ή από τη Γραμματεία της Πρυτανείας εκάστου Ιδρύματος, προς το ΙΚΥ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pinakas
Χαλκίδα: Ένταση στη Γενική Συνέλευση των Δασκάλων – Καταγγελίες για ματαίωση της διαδικασίας
Διεκδικήσεις εκπαιδευτικών: Κενά, υπερωρίες και παράλληλη στήριξη στο επίκεντρο
Χαλκίδα: Ένταση στη Γενική Συνέλευση των Δασκάλων – Καταγγελίες για ματαίωση της διαδικασίας
συνταντηση
Σοφία Ζαχαράκη: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα 2025-2030 του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρύτανη του ΠΔΜ με την Υπουργό Παιδείας...
Σοφία Ζαχαράκη: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
6b8852f9-peripoliko-astynomia.jpg
Αιματηρή συμπλοκή ανηλίκων στην Πάτρα: 17χρονος μαχαίρωσε συνομήλικό του για οπαδικές διαφορές
Πάτρα: Άγρια συμπλοκή για οπαδικές διαφορές – 17χρονος μαχαίρωσε στον λαιμό συνομήλικό του
Αιματηρή συμπλοκή ανηλίκων στην Πάτρα: 17χρονος μαχαίρωσε συνομήλικό του για οπαδικές διαφορές
Ένστολοι
Νέο μισθολόγιο στα Σώματα Ασφαλείας: Οι αυξήσεις που προβλέπονται – Πίνακες
Νέο μισθολόγιο 2025: Πώς θα δουν μέση αύξηση 111€ μηνιαίως πάνω από 76.000 στελέχη σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό – Όλα τα επιδόματα και οι...
Νέο μισθολόγιο στα Σώματα Ασφαλείας: Οι αυξήσεις που προβλέπονται – Πίνακες