Thumbnail
Τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα!

Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία, που άφησε εποχή.

Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!

Από την ώρα εκείνη και μετά επικράτησε αναστάτωση, καθώς το 1957 τα σπαγγέτι για τους περισσότερους Ευρωπαίους και όχι μόνο για τους Βρετανούς ήταν είδος πολυτελείας!

Για πολλές ημέρες μετά το πρωταπριλιάτικο αστείο, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια.

Περιστατικά
Ένα άλλο πρωταπριλιάτικο αστείο που άφησε εποχή έγινε τον προηγούμενο αιώνα και η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φωτια
Μεγάλη φωτιά τώρα στην Αρχαία Ολυμπία - Ισχυροί άνεμοι, κίνδυνος να ξεφύγει
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία – Στις φλόγες η περιοχή Άγιος Γεώργιος: Επιχειρούν 8 εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής
Μεγάλη φωτιά τώρα στην Αρχαία Ολυμπία - Ισχυροί άνεμοι, κίνδυνος να ξεφύγει
Συγκέντρωση στη Ζάκυνθο για την Έφη Λάζου
«Ψηλώσαμε»: Η Ζάκυνθος φώναξε στήριξη στην Έφη Λάζου και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»
«Από τη Ζάκυνθο ως τη Σύρο, τον Πειραιά κι όλη την Ελλάδα, από τη Ρία ως την Έφη οι εκπαιδευτικοί θα λέμε την αλήθεια, θα τολμάμε να ανάβουμε το φως...
«Ψηλώσαμε»: Η Ζάκυνθος φώναξε στήριξη στην Έφη Λάζου και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»
Ρυζόνερο
Ρυζόνερο: Το αρχαίο μυστικό της Ιαπωνίας που κατακτά ξανά τη σύγχρονη περιποίηση
Από τις γκέισες της Ιαπωνίας μέχρι τα viral TikTok hacks, το ρυζόνερο επιστρέφει δυναμικά στον κόσμο της ομορφιάς
Ρυζόνερο: Το αρχαίο μυστικό της Ιαπωνίας που κατακτά ξανά τη σύγχρονη περιποίηση
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη για διαγραφές φοιτητών: «Καμία υπαναχώρηση ή υποχώρηση»
Σοφία Ζαχαράκη: Κοινωνία και Πολιτεία γίνονται οι θεματοφύλακες της ασφάλειας και της ελευθερίας στα δημόσια Πανεπιστήμια - Διαγραφές μη ενεργών...
Σοφία Ζαχαράκη για διαγραφές φοιτητών: «Καμία υπαναχώρηση ή υποχώρηση»