Thumbnail
Χρυσή Αυγή

Συνεχίζεται στις 09:00 π.μ. στο Εφετείο η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την κατάθεση της φωτορεπόρτερ Συμέλας Παντζαρτζή που είχε δεχτεί επίθεση χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο τον Ιούλιο του 2014, ενώ κάλυπτε την μεταγωγή των Μιχαλολιάκου-Παππά-Λαγού.


Ειρήνη Προμπονά - Στο Κόκκινο

Στην προηγούμενη δικάσιμο κατέθεσαν δύο ακόμα μάρτυρες  ο Γιώργος Μώρος που στα 15 του χρόνια προσηλυτίστηκε από την ΧΑ και υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα οπαδός της και ο πρώην αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντανός που κατέθεσε για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Μελιγαλά  το 2013.

Μέσα από την κατάθεση του Γ. Μώρου το δικαστήριο πληροφορήθηκε για την δράση της ΧΑ  από το 1998, όταν ακόμα διατηρούσε τα γραφεία της στην οδό Σολωμού. Δεκαπέντε ετών προσηλυτίστηκε από χρυσαυγίτες μέσω μια γνωριμίας μ’ έναν σκίνχεντ και άρχισε να συχνάζει στα γραφεία της.

Όπως κατέθεσε, οι χρυσαυγίτες συνήθιζαν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε μετανάστες, ενώ κάθε Σάββατο βράδυ χτυπούσαν αλλοδαπούς, περιφερειακά της Αθήνας. Όπως χαρακτηριστικά είπε γι’ αυτές τις δράσεις, ο μάρτυρας, οι δράστες επαινούνταν από την ηγεσία της ΧΑ.

Ο ίδιος, κατά το ήμισυ αλλοδαπός, αποχώρησε 6 μήνες μετά, καθώς δεν άντεχε το σύνθημα «Έξω οι ξένοι» και την βία που εξασκούσε η ΧΑ. «Δεν μου άρεσαν αυτά που γίνονταν εκεί. Έμεινα 6 μήνες, αλλά εγώ είμαι και ξένος στο μισό, δε μπορούσα να λέω «Έξω οι ξένοι» και η μάνα μου να είναι ξένη».

«Έστριψαν το μαχαίρι στην πληγή για να μην μπορώ να κάνω ράμματα»

Ο Γιώργος Μώρος εγκατέλειψε το σχολείο στα 12 του. Έπρεπε να δουλέψει είπε όταν ρωτήθηκε στο δικαστήριο. Όμως δεν άντεξε την βία των χρυσαυγιτών και πέρασε στην άλλη πλευρά.

«Μετά πέρασα στην αντίθετη πλευρά και πήγα στο αντιρατσιστικό κίνημα. Μετά δεν είχα πρόβλημα. Έπειτα στην Καλλιθέα ήρθε ένας ελληνοαμερικάνος και με άλλους, άρχισαν να προσηλυτίζουν κόσμο να γίνουν χρυσαυγίτες. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2013 και κάνανε πογκρόμ. Χτυπούσαν ξένους, μακρυμάλληδες και άλλους. Χτύπησαν κι εμένα τρεις φορές».

Είχε γίνει πλέον στόχος. Τα τραύματα στο κεφάλι από τότε του προκαλούν επιληψία.

«Συνθήματα έξω από το σπίτι μου. «Προδότη θα σε βρούμε» και τα λοιπά. Το 2013 πήγα να αντικαταστήσω ένα τζάμι και βλέπω 4 άτομα που με ακολουθούσαν, που κατάλαβα ότι είναι από αυτό χώρο. Ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ με νούμερα 4 και 88 που είναι κωδικοποιημένα. Με περικύκλωσαν και άρχισαν να με χτυπάνε. Απώθησα τους δύο και μετά ο τρίτος, με ένα σπασμένο μπουκάλι με χτύπησε στο κεφάλι. Έχω 7 ράμματα και έχω κρούσματα επιληψίας από τότε. Λιποθύμησα. Την επόμενη φορά, τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2013, πήγαινα το σκύλο μου βόλτα και τρία άτομα ήρθαν πάλι. Εκεί κοντά είχαν ένα στέκι. Και με χτύπησαν πάλι, μου έσπασαν δόντια. Η τρίτη φορά ήταν Ιούλιος 2013. Γινόταν ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ, συναυλία χιπ-χοπ στην Καλλιθέα. Ήταν περίπου 15 άτομα, με κράνη και ρόπαλα για πιθανό πέσιμο, όπως και έγινε…»

Ο μάρτυρας περιέγραψε την επίθεση κατά την διάρκεια της συναυλίας. Από την επίθεση δέχτηκε 3 μαχαιριές. Στη μια έστριψαν το μαχαίρι, όπως συνέβη στην δολοφονία του Π. Φύσσα:

«Είδα άτομα που ήρθαν σε αντιπαράθεση με την ομάδα περιφρούρησης. Κι εγώ δεν κρατούσα ρόπαλο, τίποτα. Και δέχομαι 3 μαχαιριές πίσω. Και μάλιστα τη μια τη γύρισε (σ.σ στην πληγή) για να μη μπορώ να κάνω ράμματα. Έμεινα 2 μήνες έτσι. Και μάλιστα μου είπαν ότι έτσι κάνουν, χτυπάνε από τη μέση και κάτω για να πάει μετά για τραυματισμό και όχι για ανθρωποκτονία. Μου το είπε ένας στο νοσοκομείο, αλλά ακούγεται ότι έτσι χτυπάνε, οι νεοναζί. Δεν είδα ποιος με χτύπησε, ήταν πίσω μου. Είκοσι άτομα περίπου. Φορούσαν μπλούζες μαύρες με συνθήματα ΧΑ ή Τέφρα κλπ, με μαίανδρο».

Ο μάρτυρας αναγνώρισε δυο άτομα από τους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν τότε στη συναυλία, τον ένα με το μικρό του όνομα και τον άλλο με το ψευδώνυμο που είχε, ωστόσο τα συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία. Ο μάρτυρας μαζί με άλλους αποφάσισε να τους βρει και να τους χτυπήσει.

«Τον Οκτώβριο πήγαμε στο στέκι τους και τους χτυπήσαμε. Τους ρίξαμε κάτι ψιλές. Τα άλλα ήταν μικρά παιδιά, τους είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Δεν τους χτυπήσαμε πολύ, μόνο για να τους τρομοκρατήσουμε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν έκανε μήνυση γιατί πίστευε-και πιστεύει ακόμα- πως η Αστυνομία ήταν μαζί τους. «Θέλησα να το λύσω αλλιώς» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εισαγγελέας: Εσείς με ποιους τους χτυπήσατε;

Μάρτυρας: Με τους αντιφασίστες στην Καλλιθέας. Πήγα και ζήτησα βοήθεια από αυτούς.
Εισαγγελέας: Η Αστυνομία έκανε τίποτε;

Μάρτυρας: Όχι, και η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά. Δεν έκανε τίποτε. Καθόταν απέναντι.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μηνύσεις, αφού τραυματιστήκατε;

Μάρτυρας: Γιατί πιστεύω ότι η Αστυνομία είναι μαζί τους.

Η υπεράσπιση εξέτασε το μάρτυρα:

Συν. Υπεράσπισης: Αναφέρατε πολλές φορές τη λέξη πογκρόμ. Τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Αυτό το έμαθα από τη ΧΑ, να βγαίνουμε έξω και να χτυπάμε τους λαθρομετανάστες, που μας παίρνουν τις δουλειές.

Συν. Υπεράσπισης: Την κοροϊδία και τη χλεύη την βάζετε μέσα στο πογκρόμ;

Μάρτυρας: Όχι το πογκρόμ είναι καθαρά βία.

 Στον Μελιγαλά…

Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος-νυν δημοτικός σύμβουλος- Οιχαλίας Ηλίας Ντόνας που ήταν παρών στο περιστατικό που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2013 σε εκδήλωση στον Μελιγαλά. Σε αντίθεση με τον δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη που κατέθεσε πριν μερικές μέρες, διαφορετικά από τις αρχικές καταθέσεις του, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε θέμα στον Μελιγαλά, ο πρώην αντιδήμαρχος καταθέτοντας στο δικαστήριο τόνισε πως υπήρξε ζήτημα στην συγκεκριμένη εκδήλωση και έκανε λόγο για 600 χρυσαυγίτες που κρατώντας ελληνικές σημαίες και φορώντας τις μπλούζες της ΧΑ ήταν παρατεταγμένοι στην εκδήλωση.

«Η ΧΑ είχε ζητήσει με έγγραφο από το Δήμο να καλλωπίσει το χώρο της Πηγάδας. Γύρω 15.000 ευρώ για να γίνει το έργο. Ο Δήμαρχος με κάλεσε, επειδή ήμουν αρμόδιος αντιδήμαρχος. Θα έπρεπε να γίνει υπό την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας. Είπα να πάρουμε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγώ το εισηγήθηκα και είπα μπράβο σε ένα κόμμα του Κοινοβουλίου. Ήμουν θετικός, υπό τον όρο να μην κάνει η ΧΑ ότι θέλει. Μόνο 4 ήταν θετικοί, οι άλλοι αρνητικοί από τους 18. Δεν πέρασε φυσικά.

Πρόεδρος: Το 2013;

Μάρτυρας: Ο Μπάμης άρχισε να μιλάει, ήταν κάποια μέλη της ΧΑ., οι βουλευτές, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος. Ήταν και άλλοι βουλευτές, και μέλη. Ήταν πολύς κόσμος. Γύρω στα 1500 άτομα ήταν ο κόσμος, όχι μόνο ΧΑ. Είχε πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο από άλλες χρονιές. Είχε πολλά άγνωστα άτομα, που άλλες χρονιές δε τα βλέπαμε.

Πρόεδρος: Η ΧΑ πόσα άτομα ήταν;

Μάρτυρας: Μπορεί να ήταν 500- 600 άτομα, που ήρθαν. 30 λεωφορεία με 40-50 άτομα μέσα που κατέβηκαν από Τσακώνα.

Πρόεδρος: Η παρουσία της ΧΑ πως ήταν;

Μάρτυρας: Φορούσαν μπλούζες με ΧΑ και ελληνικές σημαίες και ήταν παραταγμένοι, καθισμένοι εκεί με σημαίες. Και όταν ο δήμαρχος πήρε το λόγο και είπε ότι «εμείς δω στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε», χρησιμοποίησε τη λέξη «λήθη». Τότε ο Παναγιώταρος φώναξε «Ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο». Είχε ντουντούκα και ξεκινάει από απόσταση περίπου 20 μέτρα, και λέει «διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά». Και παίρνει το μικρόφωνο από το δήμαρχο. Έγινε μια αναμπουμπούλα. Και το δήμαρχο τον φυγάδευσε η ασφάλεια. Εγώ δεν έφυγα. Ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στο Κασιδιάρη και έλεγε για τη διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου. Έλεγε τα δικά του. Και εγώ αποχώρησα όταν είδα τον Κασιδιάρη, να δίνει πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η τοπική του Περάματος».

Ο πρώην αντιδήμαρχος όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως οι Παναγιώταρος, Κασιδιάρης είχαν απρεπή συμπεριφορά: «δεν είδα να βγάλουν πιστόλια και μαχαίρια. Είπαν ότι είμαστε διορισμένοι.

Όσο για την αστυνομία, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας «δεν ασχολήθηκε. Δεν είδα να έρθει κάποιος να πάρει το μικρόφωνο από τον Κασιδιάρη. Αν σηκωθώ εγώ και πάρω το μικρόφωνο κάποιος θα με πιάσει. Ήταν και πολλοί με πολιτικά. Κράτησε η αναμπουμπούλα 10-15 λεπτά. Υπήρχαν και κλούβες όχι μέσα στο χώρο.

Όσο για τον δήμαρχο Φ. Μπάμη  «έφυγε με την καθοδήγηση της ασφάλειας» σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Η πολιτική αγωγή εξέτασε τον μάρτυρα που απαντώντας στις ερωτήσεις έκανε λόγο για την ομοιόμορφη στολή των χρυσαυγιτών, ακόμα και στα παπούτσια.
Σήμερα στο Εφετείο αναμένεται η εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση και αμέσως μετά καταθέτει η φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντζαρτζή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgiadis
Γεωργιάδης: Ευθεία επίθεση σε υγειονομικούς που τον αποδοκίμαζαν - «Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα»
Προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης κατά των υγειονομικών – Τους αποκάλεσε «κάφρους»
Γεωργιάδης: Ευθεία επίθεση σε υγειονομικούς που τον αποδοκίμαζαν - «Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα»
ktel-patra
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Αποζημίωση των ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες
«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες