Thumbnail
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Με τίτλο "Ανδρες, λευκοί και Ευρωπαίοι" ο γνωστός αρθρογράφος της Καθημερινής Τάκης Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι αυτοί που οικοδόμησαν τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό... πρώτον, ήσαν λευκοί, δεύτερον, ο πολιτισμός τους θεμελίωσε έναν άλλον πολιτισμό που κληρονόμησε τις συγγενείς διαμαρτίες τους. Το όνομα αυτού Ευρωπαϊκός...τρίτον ήσαν άνδρες" (κΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9/3/2017).

Ωστόσο, όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο Παναγιώτης Σωτήρης, οι απόψεις του Θεοδωρόπουλου αποδεικνύουν ότι η "ακροκεντρώα έπαρση έχει ως συνοδευτικό την απλή αγραμματοσύνη.
Στην πραγματικότητα τίποτα αυτά που γράφει δεν ισχύει".

Και συνεχίζει ο Παναγιώτης Σωτήρης:

Ως προς το "άνδρες" όντως θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς στα πατριαρχικά στοιχεία της Αθηναϊκής κοινωνίας, αλλά δεν θα μπορούσε παρά να υπογραμμίσει την εξαιρετική διάδοση της ομοφυλοφιλίας που υποθέτουμε ότι δεν ανήκει στα όρια της "αρρενωπότητας" του κ. Θεοδωρόπουλου
Ως προς το "λευκοί" αποτελεί ένδειξη ψυχαναγκαστικής αμάθειας η προβολή μιας κατηγορίας που στην αρχαιότητα απλώς δεν υπήρχε, δεν αναφέρεται πουθενά δεν ορίζεται καν. Οι αρχαίοι έλληνες δεν είχαν πρόβλημα να εντάσσουν στις μυθολογικές αναφορές τους και τους Αιγύπτιους ή τους υπόλοιπους λαούς της Μεσογείου. Όσο για τον Μινωικό πολιτισμό ας ρίξει μια ματιά στις τοιχογραφίες. Επιπλέον, οι αρχαίοι έλληνες ΔΕΝ αγαπούσαν πολύ το λευκό χρώμα γι' αυτό και έβαφαν τα αγάλματα και τα κτίρια.
Ως προς το "ευρωπαίοι" η έννοια της Ευρώπης δεν υπάρχει στην αρχαιότητα ούτε αισθάνονταν ευρωπαίοι ούτε όριζαν κάποιον ως ευρωπαίο.
Η εικόνα του αρχαίου έλληνα ως λευκού ευρωπαίου άντρα είναι δημιούργημα της αποικιοκρατίας. Είναι κατασκεύασμα και μύθευμα
Ότι άνθρωποι ημιμαθείς και ανίκανοι να παράγουν έργο έχουν βήμα σε "έγκριτες" εφημερίδες απλώς αποτυπώνει τη βαθιά κρίση μιας αστικής τάξης που όταν βλέπει τα σκούρα απλώς αναδιπλώνεται στον υποθάλαμο του ρατσισμού και μηρυκάζει νεοσυντηρητικές κοινοτοπίες.

Διάβασε το άρθρο του Θεοδωρόπουλου ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής