Με τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζει η σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με το Μέγαρο Μαξίμου, με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να αναρωτιούνται «πού το πάει» ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών και αν είναι αυτός που μπορεί να ιδρύσει ένα νέο κόμμα στον «αντιμνημονιακό χώρο»!
Η «σιγή ασυρμάτου», άλλωστε, που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Γ. Βαρουφάκης είναι πολύ… ηχηρή, ασχέτως εάν κατορθώσει και να την κρατήσει έως το τέλος, όπως υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό, μετά τη δραματική τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία κατέληξε στη «συναινετική απομάκρυνση» του υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση.
«Εγώ θα σε βοηθήσω με τη σιωπή μου», είπε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν φιληθούν σταυρωτά, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στην πολύ στενή πολιτική σχέση που είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι -όπως είπαν ότι ελπίζουν- και στη φιλία τους.
Ο Γιάνης, άλλωστε, ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για τις επαφές του άγνωστου -αλλά ελπιδοφόρου- τότε ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς στην Ελλάδα, με μεγάλο κύκλο σημαντικών φιλοσόφων και διανοητών, αλλά και με παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες.
Προαποφασισμένη
Το αποτέλεσμα της Κυριακής, με το μεγάλο ποσοστό του «ΟΧΙ» ήταν έκπληξη και για το Μέγαρο Μαξίμου. Η απομάκρυνση, έστω και με τον εύσχημο τρόπο της παραίτησης, του υπουργού Οικονομικών ήταν προαποφασισμένη, εκτός εάν ο Αλ. Τσίπρας αποφάσιζε της σύγκρουσή με τους δανειστές 0 κάτι που ακόμα και μετά τη συντριπτική επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα το απέκλειε κατηγορηματικά. Ο Γ. Βαρουφάκης, άλλωστε, αποτελούσε το κόκκινο πανί για τους δανειστές και τα αιτήματα για την απομάκρυνσή του έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου η Realnews είχε αποκαλύψει –χωρίς να διαψευστεί – ότι ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνας είχε ζητήσει από δύο υπουργούν να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό τη θέληση του Βερολίνου για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, αίτημα που στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε υψηλότερο επίπεδο προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρας να μιλάει αυτός μαζί του και όχι ο υπουργός Οικονομικών! Συνεπώς όλοι έβλεπαν το βράδυ της Κυριακής τη «θυσία της Ιφιγένειας», ώστε με την απομάκρυνση – παραίτηση του προσώπου που αποτελούσε το κόκκινο πανί για όλους τους δανειστές και κυρίως για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φυσήξει ούριος άνεμος για την επίτευξη συμφωνίας.
«Σε εσένα και σε εμένα δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία. Το Grexit δεν το σηκώνει ούτε η κυβέρνηση ούτε η χώρα. Αν σε κρατήσω, όλα τα βέλη θα πέσουν πάνω σου, θα σε σκίσουν», φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός.
Είναι αλήθειά πως της τρίωρης συνάντηση είχαν προηγηθεί τρία γεγονότα που βάρυναν πολύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα πριν από το πρωθυπουργό και κυρίως χωρίς συνεννόηση μαζί του. Δεύτερον, η δήλωσή του ήταν σε διαφορετικό κλίμα από τη αντίστοιχή του πρωθυπουργού, που έγινε αργότερα, επιβαρύνοντας το εις βάρος του κλίμα. Και, τρίτον, η δήλωσή του για έκδοση παράλληλου νομίσματος σε ξένη εφημερίδα έπεσε σαν βόμβα, σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός επιχειρούσε εναγωνίως να ανοίξει εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας με τους δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον υπουργό Οικονομικών να διαψεύσει, ωστόσο η διάψευση που έκανε χαρακτηρίστηκε… «βαρουφάκειος», με αποτέλεσμα το θερμόμετρο να ανέβει στα ύψη. Ο πρωθυπουργός –η προσωπική σχέση του οποίου με τον πρώην πλέον υπουργό του έχει μεν τραυματιστεί, αλλά δεν έχει πάψει να υπάρχει – πρότεινε στον Γ. Βαρουφάκη να αναλάβει το υπερυπουργείο Ανάπτυξης, καθώς τα αρχικά σενάρια περιλάμβαναν και την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη ως «τσάρου» της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε, «Αλέξη, εγώ δεν ήρθα στην Ελλάδα για να είμαι διαρκώς υπουργός. Ήρθα για να βοηθήσω. Είναι σαν να είμαι καπετάνιο στον Τιτανικό, να θέλω να στρίψω το τιμόνι να μην πέρσι στο παγόβουνο και αντ’ αυτού να δεχθώ να πάω στο μηχανοστάσιο. Δεν με ενδιαφέρει», φέρεται να είπε. Του πρότεινε μάλιστα να ορίσει διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με τον Ευ. Τσακαλώτο, άλλωστε, είναι φίλοι από τα ακαδημαϊκά χρόνια του Λονδίνου, όταν τους ένωνε η αντίδραση στις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ και η ανανεωτική Αριστερά. Ο εκ Πρεβέζης πολιτικό ανήκε ήδη στην ελληνική ανανεωτική Αριστερά, ενώ ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών στη βρετανική Αριστερά. Ελάχιστοι γνωρίζουν μάλιστα πως ήταν αρθρογράφος στην εφημερίδα του… Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας – ναι, υπήρχε και τέτοιο. Ερχόμενος το 2000 από την Αυστραλία στην Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης πάλεψε και πήρε στο δικό του τμήμα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τον Ευ. Τσακαλώτο, που ήταν καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ. Τώρα, ο πρώην υπουργός βοηθά τον φίλο και διάδοχο του καθημερινά. Όπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει η “Real”, του έχει παραχωρήσει και ορισμένους από τους ξένους συμβούλους του, ειδικά για τα θέματα του χρέους.
Πηγή: Realnews
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη