Thumbnail
Αμαζόνιος

Από Νίκος Γιακουμέλος

Στο καπιταλισμό πάντα γίνεται λόγος για την ανάπτυξη. Μειώσεις μισθών για χάρη της ανάπτυξης, ανεργία των νέων στο 60% για την ανάπτυξη, δολοφονίες για την ανάπτυξη. Όλα στο όνομα της θεάς Ανάπτυξης. Βέβαια κανείς από αυτούς που προτάσσουν αυτά τα μέσα δεν όρισε την ανάπτυξη, ή μάλλον την όρισε και δεν μας είπε τον ορισμό. Αυτός φάνηκε στην πράξη. Ανάπτυξη των κερδών, πάση θυσία. Ανάπτυξη του νεκρού κεφαλαίου, της εργασίας που απονεκρώνεται και μαζί της μουμιοποιείται και η ζωή η ίδια. Αυτές οι πρακτικές είναι στη βάση της ταξικής πάλης. Όταν μάλιστα στο όνομα του κέρδους θυσιάζονται ακόμη περισσότερα πράγματα, ολόκληροι κόσμοι, πολιτισμοί αλλά και άπειρες ζωές η πάλη αυτή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

Πολύ θα ήθελα τα παραπάνω να αποτελούσαν κάποιο γενικόλογο πρόλογο, για κάποιο ακόμα πιο γενικόλογο κείμενο. Το γεγονός ότι μια πολύ συγκεκριμένη είδηση τα προκάλεσε είναι κάτι που πραγματικά με θλίβει πολύ. Γιατί όταν σκέφτεσαι πως μια παγκόσμια υπερδύναμη, όπως η Κίνα είναι πρόθυμη να καταστρέψει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στο κόσμο, αυτό του Αμαζονίου, να προκαλέσει μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, να ξεριζώσει εκατομμύρια δέντρα και να απομακρύνει φυλές που έχουν διατηρήσει την ταυτότητα τους χωρίς δυτική παρέμβαση, το λιγότερο που νιώθεις είναι θλίψη και απογοήτευση.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει στα σκαριά ήδη ένα τέτοιο σχέδιο. Η καταστροφή αυτή θα συντελεστεί στο βωμό του κέρδους, για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη κατασκευή ενός σιδηροδρόμου μήκους 5.300 χιλιομέτρων, αρκετά μεγάλο προκειμένου να κόβει στη μέση τη Λατινική Αμερική και να ενώνει τους δύο ωκεανούς, τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό. Έτσι τα κινέζικα εμπορεύματα θα φτάνουν εύκολα από τον πρώτο στο δεύτερο, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να χρησιμοποιούν την αμερικανικών συμφερόντων διώρυγα του Παναμά.

 _83189102_brazilperuaculima4642305

Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη τραγωδία , το Περού και η Βραζιλία φαίνονται πρόθυμες να υλοποιήσουν τη φαραωνική ιδέα της Κίνας. Ήδη ο πρόεδρος  του Περού Ollanta Humala συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό  Li Keqiang  και του έδωσε την έγκρισή του . Και λογικό ήταν να το κάνει με το σκεπτικό του. Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνεργάτες του Περού, με τεράστιο ενδιαφέρον για την ευρύτερη ήπειρο, ίσως σε μια προσπάθεια να πιέσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αδυνατισμένες ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Keqiang  δεσμεύτηκε να επενδύσει 250 δις δολλάρια στην οικονομία της Λατινικής Αμερικής, χώρια από τα 10 δις που θα κοστίσει η κατασκευή του τερατουργήματος που σχεδιάζει. Η έγκριση της Βραζιλίας εξαγοράστηκε για πολύ λιγότερα και πολύ πιο εύκολα, καθώς η χώρα είναι μέλος των BRICS._83187668_83187667
Ο Λι, όταν ερωτήθηκε για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του εγχειρήματος του, απάντησε πως  «είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε το περιβάλλον» χωρίς να φαίνεται να ενδιαφέρεται και πολύ, ή να φαίνεται ότι έχει γίνει  η παραμικρή έρευνα για το θέμα.

Από ότι φαίνεται το σχέδιο δεν είναι κάτι το νέο. Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Η έρευνα  όμως που να δείχνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα, οι περιοχές Isconahua Reserve και Vale do Rio Juruá, περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, αλλά και χλωρίδα που αριθμεί δεκάδες είδη θεραπευτικών φυτών αφήνονται στη τύχη τους, να γίνουν κομμάτια κάτω από τα τραίνα της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, περιοχές με πυκνούς σχηματισμούς δέντρων, περιοχές που κρατήθηκαν όρθιες μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, αλλά και δεκάδες αγώνες των τοπικών συλλογικοτήτων θα συνθλιβούν κάτω από μέταλλα, θα καούν και θα σκαφτούν. Τέτοιες περιοχές είναι και οι Mato Grosso, Rondônia και η  Acre.

_83187668_83187667

Ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή, ενώ η πείρα παλαιότερων έργων τους έχει πόσο τιποτένιος είναι ο κυβερνητικός λόγος για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται. Ούτε για τους ανθρώπους των χωρών τους, ούτε για το δάσος και τη συνεισφορά του στην υγεία του πλανήτη, με τη παραγωγή οξυγόνου, με τα ιαματικά φυτά στα οποία βασίζεται τεράστιος αριθμός φαρμάκων, τα άπειρα είδη ζώων που φιλοξενεί, τα περισσότερα από αυτά σε εξαφάνιση. Άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τον κόσμο για λίγα χρήματα παραπάνω δεν είμαι σίγουρος αν μπορούν να λέγονται άνθρωποι. Θα ήθελα να πω ότι η Ιστορία θα τους κρίνει, ελπίζω όμως να ζω και να είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα τους ξεπεράσουν, σε ένα κόσμο που δε θα τρώει τις σάρκες του για λίγο χρωματιστό χαρτί παραπάνω.

155

Αναδημοσίευση από το verge.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro-aei-foitites
ΕΚΠΑ: Ζητά νέα παράταση για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια
ΕΚΠΑ: Να δοθεί παράταση ενός χρόνου στη διάταξη του νόμου - πλαίσιο που οδηγεί στην απόσπασή της από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών.
ΕΚΠΑ: Ζητά νέα παράταση για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια
louna park
Τρόμος σε γνωστό Λούνα παρκ της Αττικής - σε λούνα παρκ – Παιδιά έμειναν στον αέρα για 15 λεπτά λόγω βλάβης
Το παιχνίδι έμεινε κολλημένο στον αέρα, με αποτέλεσμα παιδιά να εγκλωβιστούν σε μεγάλο ύψος για 15 με 20 λεπτά
Τρόμος σε γνωστό Λούνα παρκ της Αττικής - σε λούνα παρκ – Παιδιά έμειναν στον αέρα για 15 λεπτά λόγω βλάβης