Thumbnail
Η ιατρική αποστολή των 256 γιατρών στην Αφρική άρχισε να δίνει τους πρώτους καρπούς.

Μετάφραση: Κωστής Ζώρζος από elpais

Η ιατρική αποστολή των 256 γιατρών στην Αφρική άρχισε να δίνει τους πρώτους καρπούς.

“Έχουμε έρθει να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας τους Λιβεριανούς, αλλά επίσης και να το παρεμποδίσουμε να μετατραπεί σε παγκόσμια επιδημία”, τονίζει ο Junior Dieguez, ένας νεαρός κουβανός επιδημιολόγος. Αυτός ο εμπειρογνώμονας δουλεύει στο κέντρο αποθεραπείας για τον ιό έμπολα MOD1, στην Λιβεριανή πρωτεύουσα.

Πέντε κουβανοί γιατροί, από τους 53 που έφτασαν στις 22 του περασμένου Οκτώβρη στη χώρα, επιβλέπουν εδώ και μερικές μέρες τις δεξαμενές με το χλωριωμένο νερό και την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Συνολικά, η χώρα της Καραϊβικής έχει στείλει μια αποστολή  256 γιατρών σε Γουινεα-Κονακρυ, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε για να καταπολεμήσουν τον έμπολα, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταπόκριση σε υγειονομικό επίπεδο απέναντι σε αυτή την απειλή.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης έχουν ανταποκριθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας όμως έμφαση στο στρατιωτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, γιατροί από Κίνα, Σουηδία, Γερμανία και Αφρική καταφθάνουν και μπαίνουν στη μάχη υπό την καθοδήγηση των κουβανών.

Σύμφωνα με τους “Γιατρούς χωρίς Σύνορα”, η πρόκληση τώρα είναι αυτή η μικρή αλλά σταθερή βοήθεια να κατευθυνθεί εκεί όπου πραγματικά εντοπίζεται το πρόβλημα.

Όταν το καλοκαίρι τα Ηνωμένα έθνη έκαναν διεθνή έκκληση για την αποστολή υγειονομικών στις πληγείσες χώρες για τον έμπολα, η αντίδραση της κουβανικής κυβέρνησης ήταν άμεση.

“ Παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, όλοι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας”, τονίζει ο Carlos Dupuy, συντονιστής της ιατρικής μπριγάδας στην Λιβερία.

“ Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσω της πολιτικής του διεθνισμού που ξεκίνησε στη χώρα μας από την αρχή της επαναστατικής διαδικασίας”.

Οι επιλεγμένοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν όλοι εμπειρία σε αγγλόφωνες αφρικανικές χώρες, αλλά όχι και στην μάχη κατά του έμπολα. Για αυτό έλαβαν εντατική εκπαίδευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρώτα στην Αβάνα και έπειτα στις χώρες που αναπτύχθηκαν, 53 στη Λιβερία, 165 στη Σιέρρα Λεόνε και 38 στη Γουινέα.

Στη Μονράβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, οι κουβανοί γιατροί έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο καταπολέμησης του έμπολα MOD1, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και μόλις πριν 10 μέρες δέχτηκε τους πρώτους του ασθενείς.

Εκεί, οι κουβανοί γιατροί ηγούνται της ιατρικής φροντίδας μαζί με γιατρούς από τη Λιβερία και τα Αφρικανικά Έθνη ( Ρουάντα, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Αγκόλα), όλοι εργαζόμενοι κάτω από τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ.

“Πρόκειται για ένα εξαιρετικό στην κατασκευή του ιατρικό κέντρο από τους Αμερικάνους”, τονίζει ο Adrian Benitez, κουβανός επιδημιολόγος.

Και αυτή η υποδομή κατασκευάστηκε σε μερικές μόνο εβδομάδες από Αμερικανούς στρατιώτες ως αποτέλεσμα της τεράστιάς παρουσίας τους στην περιοχή.  Μετά από μια μακρά ιστορία εχθρότητας κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, Κουβανοί και Αμερικανοί αντιμετωπίζουν από κοινού την απειλή του έμπολα.

Συνολικά, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν στείλει 170 άτομα ιατρικό προσωπικό στις 3 χώρες, καθώς επίσης και χιλιάδες στρατιώτες μόνο στη Λιβερία, χώρα με την οποία έχουν τεράστιους δεσμούς συνεργασίας.

“ Τώρα ναι, βλέπουμε μια ανταπόκριση, αλλά δυστυχώς έχει φτάσει αργά “, τονίζει η Natacha Reyes, υπεύθυνος των γιατρών χωρίς Σύνορα στη Λιβερία.

Πριν 2 μήνες, οι άρρωστοι πέθαιναν αβοήθητοι στους δρόμους της Μονράβια επειδή δεν υπήρχαν κλίνες σε επάρκεια για να διακομισθούν, αλλά τώρα έχουμε πλεόνασμα, ειδικά μετά και τη σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό μετάδοσης του ιού.

“ Το πρόβλημα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι η προσαρμογή στις αλλαγές του ιού, σύμφωνα με την Reyes.

Δηλαδή, οι φορείς που ήδη έχουν αναπτυχθεί, αλλά και αυτοί που πρόκεινται να έρθουν, δεν πρέπει να κατευθυνθούν στην κατασκευή νέων κλινικών αλλά στην διαχείριση και επίβλεψη των ενταφιασμών, στη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του υπό κατάρρευση ιατρικού συστήματος της χώρας.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των κλινών για τον έμπολα έχει πολλαπλασιαστεί χ3 σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε από τον Αύγουστο, φθάνοντας από τις 284 στις 1047. Μόνο στην Λιβερία υπάρχουν 600 ειδικά διαμορφωμένες κλίνες σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν να φτάνουν και τα πρώτα χρήματα.

Κύριοι χρηματοδότες οι ΗΠΑ, με 240 εκατ. ευρώ, η ΕΕ με 200 και η Παγκόσμια Τράπεζα με 150.

Ακόμα όμως είναι μακριά από το 1 δις ευρώ που έχουν υπολογίσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ