Thumbnail
Η ίδια αριθμητική όμως δείχνει από τώρα το που θα καταναλωθεί αυτό το πλεόνασμα: στην αποπληρωμή του χρέους. Πουθενά αλλού. 

Του Γιάννη Αγγέλη 

Η αλήθεια είναι ότι η αριθμητική των λογαριασμών που τηρούνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνει με μεγάλη βεβαιότητα ότι το 2013 θα έχει θετικό αποτέλεσμα και “πρωτογενές πλεόνασμα”. 

Η ίδια αριθμητική όμως δείχνει από τώρα το που θα καταναλωθεί αυτό το πλεόνασμα: στην αποπληρωμή του χρέους. Πουθενά αλλού. 

Ο λόγος είναι απλός και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Εντός των επόμενων ημερών -ή ακόμα και ωρών- θα έχει κλείσει η συμφωνία μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για το πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και ειδικά της ΕΑΣ. 

Σε πολύ λίγο χρόνο θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη του EWG και θα... απελευθερωθεί το τελευταίο δισ. ευρώ που έχει μπλοκαριστεί εδώ και περίπου έξι μήνες.

Μέχρι εδώ τίποτα το καινούργιο. Στην συνέχεια όμως τα πράγματα αλλάζουν. 
Στις 11 Ιανουαρίου του 2014 το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες ένα δισ. και 853 εκατ. ευρώ για τις λήξεις των ομολόγων που δεν έχουν «κουρευτεί» το 2012 και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το ένα δισ. ευρώ λοιπόν που θα εκταμιευθεί εκτός απροόπτου τις επόμενες ημέρες και αφού δρομολογηθεί το κλείσιμο της ΕΑΣ όπως την ξέραμε, φτάνει μόνο για ένα μέρος της οφειλής που θα πληρωθεί την 11η Ιανουαρίου. 

Το υπόλοιπο; Το υπόλοιπο θα κληθεί να το καταβάλει ο κ. Σταϊκούρας από το “πρωτογενές πλεόνασμα” που θα βγάλει από το 2013. Και κατά πως φαίνεται δεν θα φτάσει για να καλύψει το σύνολο των 853 εκ. ευρώ που λείπουν... 

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν με “εξοικονομήσεις” από τις ήδη... σφαγμένες δημόσιες δαπάνες. 

Με άλλα λόγια το “πρωτογενές πλεόνασμα” θα έχει καταναλωθεί στο χρέος πριν καν διαπιστωθεί με όλες τις επισημότητες. Και δεν θα απασχολήσει κανένα για το πως θα μοιρασθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους... 

Λογιστικά βέβαια θα υπάρχει και θα μπορεί να βεβαιωθεί την άνοιξη σαν επίτευξη του στόχου που θα επιτρέψει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους μετά τις εκλογές. 

Τα πράγματα βέβαια δεν είχαν σχεδιασθεί να γίνουν ακριβώς έτσι. 
Ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε ότι αυτές τις ημέρες του Δεκέμβρη δεν θα συζητάγαμε για το ένα δισ. ευρώ αλλά για τα 4,9 δισ. ευρώ που είναι οι δόσεις του δανείου από EFSF και ΔΝΤ για τον μήνα Δεκέμβριο. 

Για να δοθούν όμως αυτά θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση που κατά το σχέδιο θα είχε αρχίσει τον Οκτώβριο και θα τελείωνε τον Νοέμβριο. 
Και τον Δεκέμβριο θα έρχονταν τα 4,9 δισ. Ευρώ για να καλύψουν με ένα μέρος τους τις πληρωμές του 1,853 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και να αφήσουν και κάποια λεφτά για την μεγάλη πληρωμή του Μαΐου (5,593 δισ. ευρώ)... 

Προς το παρόν όμως τα 4,9 δισ. ευρώ δεν είναι καν προς συζήτηση. 

Προς συζήτηση είναι το πως θα βρεθούν τα υπόλοιπα για την πληρωμή του Γενάρη, αφού καταναλωθεί έτσι κι αλλιώς το “πρωτογενές πλεόνασμα” του 2013. Αν ψάχνουμε από τώρα που θα καταλήξει το “πρωτογενές πλεόνασμα” του 2013 μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα : στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ.

Πηγή: capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

workshop
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων Δημοσίων Υπαλλήλων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση Ι της πρόσκλησης «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»