Επίδομα μητρότητας: Οι πληρωμές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2026 – Όλες οι ημερομηνίες και τι ισχύει για την αύξηση

Εργασία 0

Ανατροπές στις προσλήψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ – Νέο σύστημα και στοχευμένες μισθολογικές αυξήσεις

proslipseis esy
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αλλάζει το πλαίσιο στελέχωσης των νοσοκομείων, με ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης και οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του επαγγέλματος.

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων και αμοιβών των νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας προωθεί το υπουργείο Υγείας, μέσω νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο θεσμικό πλαίσιο φέρνει σαρωτικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές του Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με στόχο τόσο την επιτάχυνση των προσλήψεων όσο και την ενίσχυση του επαγγέλματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονη αποχώρηση προσωπικού.

Μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία αυτόνομου κλάδου νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης στοχευμένων μισθολογικών κινήτρων, ώστε να περιοριστεί η φυγή επαγγελματιών από τα δημόσια νοσοκομεία και να καταστεί το επάγγελμα πιο ελκυστικό για τους νέους.

Κομβική αλλαγή θεωρείται και η αναμόρφωση του τρόπου προσλήψεων. Οι διαδικασίες αναμένεται να αποδεσμευτούν από τις χρονοβόρες διαδικασίες του Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), με στόχο να γίνονται ταχύτερα και πιο ευέλικτα. Στο εξής, η επιλογή νοσηλευτών θα πραγματοποιείται από ειδικά συμβούλια προσλήψεων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ, επιτρέποντας την άμεση αναπλήρωση κάθε κενής θέσης.

Συγκλίσεις με τους νοσηλευτές

Την ίδια ώρα, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους της Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ–ΕΣΥ), κατά την οποία συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η θέσπιση ειδικού μισθολογίου για τους νοσηλευτές, η καθιέρωση επιστημονικών δεικτών ασφαλούς στελέχωσης στις δομές υγείας, καθώς και η δημιουργία ειδικού συστήματος προσλήψεων και αξιολόγησης για την ανάδειξη στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών μέσω μόνιμων προσλήψεων, η ένταξη όλων των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και η παροχή οικονομικών και επαγγελματικών κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές Νοσηλευτικής.

Η ΠΑΣΥΝΟ–ΕΣΥ υπογραμμίζει ότι οι νοσηλευτές αποτελούν βασικό πυλώνα λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, τονίζοντας πως η ουσιαστική ενίσχυση του κλάδου αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια που τρυπάνε το ταβάνι

Ν. Φαραντούρης: «614 εκατ. ευρώ στα φροντιστήρια» – Καταγγελίες για ενδείξεις καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η «πιο δυσάρεστη» λέξη της αγγλικής γλώσσας έχει ελληνική προέλευση

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εργασία