Κορονοϊός: Μεγάλος ο κίνδυνος για επιληψίες μετά τη νόσηση από Covid-19
Αυξημένος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος για επιληψία, μετά από νόσηση από κορονοϊό

Όπως είναι γνωστό ο κορονοϊός εκτός από τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο, αφήνει πίσω του κατάλοιπα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως ο συγκεκριμένος ιός χτυπάει στα πιο «αδύναμα» σημεία των ασθενών.

Επιληπτικές κρίσεις

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις τους επόμενους μήνες, από ό,τι όσοι είχαν γρίπη, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αφενός στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες και αφετέρου σε όσους αρρώστησαν αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Αρτζούνε Σεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 152.754 ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 και άλλους τόσους που είχαν αρρωστήσει με γρίπη. Κανένας δεν είχε έως τότε διαγνωστεί με επιληψία, ούτε είχε εκδηλώσει επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.

Οι πιθανότητες

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με Covid-19 είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σε σύγκριση με όσους είχαν περάσει γρίπη. Η συχνότητα νέων περιστατικών επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων ήταν 0,94% στην ομάδα της Covid-19, έναντι 0,60% στην ομάδα της γρίπης.

«Μολονότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας ήταν χαμηλός, κάτω του 1% του συνόλου των ανθρώπων με Covid-19, αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός όσων έχουν μολυνθεί με Covid-19, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με επιληψία και κρίσεις τέτοιες. Επιπροσθέτως, ο αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά μας δίνει άλλον έναν λόγο να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις Covid-19 σε αυτά», δήλωσε ο δρ Σεν.

Όλη η επιστημονική δημοσίευση: https://n.neurology.org/content/early/2022/11/16/WNL.0000000000201595

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πλακιασ
Τέμπη: Ανοιχτό μνημόσυνο στα Τρίκαλα για τις δίδυμες και την ανιψιά του Νίκου Πλακιά
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως μια οφειλή προς την κοινωνία και μια πράξη που θα επιθυμούσαν τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια
Τέμπη: Ανοιχτό μνημόσυνο στα Τρίκαλα για τις δίδυμες και την ανιψιά του Νίκου Πλακιά
Μαρία Καρυστιανού
Ξέσπασμα Καρυστιανού για τις εκταφές: «Κοροϊδία της δικαιοσύνης με καθυστέρηση 2,5 ετών»
Η Μαρία Καρυστιανού και άλλοι γονείς καταγγέλλουν πολυετή καθυστέρηση, καθώς και την παράλειψη κρίσιμων τοξικολογικών εξετάσεων και αυτοψιών αμέσως...
Ξέσπασμα Καρυστιανού για τις εκταφές: «Κοροϊδία της δικαιοσύνης με καθυστέρηση 2,5 ετών»