Κορονοϊός: Μεγάλος ο κίνδυνος για επιληψίες μετά τη νόσηση από Covid-19
Αυξημένος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος για επιληψία, μετά από νόσηση από κορονοϊό

Όπως είναι γνωστό ο κορονοϊός εκτός από τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο, αφήνει πίσω του κατάλοιπα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως ο συγκεκριμένος ιός χτυπάει στα πιο «αδύναμα» σημεία των ασθενών.

Επιληπτικές κρίσεις

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις τους επόμενους μήνες, από ό,τι όσοι είχαν γρίπη, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αφενός στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες και αφετέρου σε όσους αρρώστησαν αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Αρτζούνε Σεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 152.754 ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 και άλλους τόσους που είχαν αρρωστήσει με γρίπη. Κανένας δεν είχε έως τότε διαγνωστεί με επιληψία, ούτε είχε εκδηλώσει επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.

Οι πιθανότητες

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με Covid-19 είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σε σύγκριση με όσους είχαν περάσει γρίπη. Η συχνότητα νέων περιστατικών επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων ήταν 0,94% στην ομάδα της Covid-19, έναντι 0,60% στην ομάδα της γρίπης.

«Μολονότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας ήταν χαμηλός, κάτω του 1% του συνόλου των ανθρώπων με Covid-19, αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός όσων έχουν μολυνθεί με Covid-19, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με επιληψία και κρίσεις τέτοιες. Επιπροσθέτως, ο αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά μας δίνει άλλον έναν λόγο να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις Covid-19 σε αυτά», δήλωσε ο δρ Σεν.

Όλη η επιστημονική δημοσίευση: https://n.neurology.org/content/early/2022/11/16/WNL.0000000000201595

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

titanikos.jpg
Τιτανικός: Ο πραγματικός λόγος που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια
Η βύθιση του Τιτανικού το 1912 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.517 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παρασύρθηκαν από τα ρεύματα του ωκεανού ή...
Τιτανικός: Ο πραγματικός λόγος που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια