Thumbnail
Η θνησιμότητα των γυναικών από καρκίνο των πνευμόνων θα αυξηθεί πάνω από 40% έως το 2030, ενώ θα μειωθεί κατά 9% από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη

Η θνησιμότητα από καρκίνο των πνευμόνων μεταξύ των γυναικών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 43% μεταξύ 2015-2030 διεθνώς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Αντίθετα, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% την ίδια περίοδο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χοσέ Μαρτίνεζ-Σάντσεζ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "Cancer Research", ανέλυσαν στοιχεία για 52 χώρες.

«Ενώ έχουμε κάνει μεγάλες προόδους για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως, η θνησιμότητα από καρκίνο των πνευμόνων μεταξύ των γυναικών εμφανίζει ανοδική τάση παγκοσμίως. Αν δεν εφαρμόσουμε μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, η θνησιμότητα αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Μαρτίνεζ-Σάντσεζ.

Η γυναικεία θνησιμότητα από καρκίνο των πνευμόνων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί διεθνώς από 11,2 (θάνατοι ανά 100.000 ανθρωπο-έτη) το 2015 σε 16 το 2030, με την μεγαλύτερη αύξηση να αναμένεται στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η γυναικεία θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού αναμένεται να μειωθεί από 16,1 το 2015 σε 14,7 το 2030. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα θα υπάρχει πάλι στην Ευρώπη, αλλά με πτωτική τάση και στη «γηραιά» ήπειρο.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος εκτιμάται ότι το 2030 θα έχουν την μεγαλύτερη θνησιμότητα τόσο όσον αφορά τον καρκίνο των πνευμόνων, όσο και του μαστού, σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Παύλος Δρακόπουλος

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: «Ανάσα» για μαθητές – Καλύπτονται οι μετακινήσεις σε Εύβοια και Βοιωτία
Πανελλαδικές 2026: «Τα παιδιά της Εύβοιας και της Βοιωτίας νίκησαν» – Αποζημιώνονται οι μετακινήσεις μαθητών
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: «Ανάσα» για μαθητές – Καλύπτονται οι μετακινήσεις σε Εύβοια και Βοιωτία
ypourgeio_paideias_ypaith.jpg
ΥΠΑΙΘΑ: Διαγωνισμός 20 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό σχολικών εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών - Αιτήσεις ως 25/5
Το υπουργείο Παιδείας προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά νέου εξοπλισμού για τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στα δημόσια Γυμνάσια
ΥΠΑΙΘΑ: Διαγωνισμός 20 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό σχολικών εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών - Αιτήσεις ως 25/5