Thumbnail
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί συνήθως σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα σχετίζεται και με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.

Γι’ αυτό το λόγο, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Βασική αιτία για την υπερκατανάλωση ζάχαρης που παρατηρείται σε πολλές χώρες, είναι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Ωστόσο, στα εν λόγω προϊόντα δε συμπεριλαμβάνονται μόνο τα γλυκά, οι συσκευασμένοι χυμοί κ.α., που αποτελούν τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά και πολλές «κρυφές» πηγές ζάχαρης.

Ειδικότερα, υψηλά ποσά «κρυμμένης» ζάχαρης περιέχονται σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά και συνήθως δε θεωρούνται «ανθυγιεινές» επιλογές, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού, το ψωμί του τοστ, οι έτοιμες σάλτσες και τα dressing για σαλάτες, τα φυτικά ροφήματα γάλακτος (γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης ή ρυζιού) και τα λαχανικά/όσπρια σε κονσέρβα (καλαμπόκι, αρακάς, καρότα, φασόλια).

Συνεπώς, φροντίστε να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων που καταναλώνετε συστηματικά, καθώς η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» σε πολλά προϊόντα που ίσως δεν περιμένετε. Θυμηθείτε πως τα συστατικά ενός τροφίμου ή ροφήματος αναγράφονται με φθίνουσα σειρά, ξεκινώντας από αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν.

Έτσι, εάν δείτε τη ζάχαρη στις πρώτες θέσεις της λίστας συστατικών ενός προϊόντος, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε εάν τελικά θα το προσθέσετε στο καλάθι σας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

attiki-foties-800x453
Τα «μαθηματικά» της καταστροφής: Το Πανεπιστήμιο Πατρών προβλέπει μεγάλες φωτιές κάθε δύο χρόνια
Μοντέλο του Πανεπιστημίου Πατρών “μετρά” τις μεγάλες φωτιές: Πώς και γιατί εμφανίζονται με συγκεκριμένη συχνότητα, ενώ η κλιματική κρίση και η...
Τα «μαθηματικά» της καταστροφής: Το Πανεπιστήμιο Πατρών προβλέπει μεγάλες φωτιές κάθε δύο χρόνια
sxoleia-taxi
Σχολεία: 28 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τις λειτουργικές δαπάνες – Η κατανομή
Με βάση μαθητές, τμήματα και κλιματικές ζώνες η κατανομή – Επείγουσα οδηγία για άμεση απόδοση των πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές
Σχολεία: 28 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τις λειτουργικές δαπάνες – Η κατανομή