Thumbnail
Οι άνδρες που πίνουν αρκετούς καφέδες ιταλικού στιλ, δηλαδή εσπρέσο και καπουτσίνο, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν καρκίνο του προστάτη.

Αυτό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου International Journal of Cancer, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, συσχετίζοντας τις συνήθειες τους στην κατανάλωση καφέ, με τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνδρες έπιναν πάνω από τρεις καφέδες τη μέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου. 
Οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στο εργαστήριό τους την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη (αλλά όχι του ντεκαφεϊνέ) σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων.

Επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ότι η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη δεν αφορά μόνο τα εσπρέσο και τα καπουτσίνο, αλλά και άλλα είδη καφέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maxairi12-1280x720.jpg
Επεισόδιο βίας ανήμερα Χριστουγέννων στο Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 23χρονο – Αναζητούνται οι δράστες
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά φέρεται να ενεπλάκη σε επεισόδιο με δύο άλλα άτομα
Επεισόδιο βίας ανήμερα Χριστουγέννων στο Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 23χρονο – Αναζητούνται οι δράστες
τρενο
Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train προκαλεί θύελλα αντιδράσεων: «Η εταιρία που σκότωσε 57 αθώους»
Σάλος για την χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train – Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train προκαλεί θύελλα αντιδράσεων: «Η εταιρία που σκότωσε 57 αθώους»