Thumbnail
Τα αποτελέσματα νέας έρευνας

Οι χίπις πάντα το έλεγαν και οι νευροεπιστήμονες τώρα μάλλον το επιβεβαιώνουν. Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις πως οι ψυχεδελικές ναρκωτικές ουσίες, όπως το LSD, η κεταμίνη και η ψιλοκυβίνη (μαγικά μανιτάρια), επιφέρουν μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Σάσεξ και Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Ανίλ Σεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports» μελέτησαν τους εγκεφάλους υγιών εθελοντών που έλαβαν τις τρεις ψυχεδελικές ουσίες.

Παρακολουθώντας τη δραστηριότητα των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, υπό την επήρεια του LSD και των άλλων ουσιών, ο εγκέφαλος των εθελοντών εμφάνισε πολύ πιο τυχαία, απρόβλεπτη και πολύπλοκη δραστηριότητα από ό,τι συνήθως, κάτι που θεωρείται η νευρωνική «υπογραφή» της ανώτερης συνειδησιακής δραστηριότητας.

Η ιδιαίτερη αυτή νευρωνική δραστηριότητα συνόδευσε μια σειρά από περίεργες αισθήσεις που είχαν οι συμμετέχοντες, όπως ότι έπλεαν στο κενό, ότι το εγώ τους διασπάτο, ότι ο χρόνος διαστρεβλωνόταν ή ότι είχαν αποκτήσει εσωτερική γαλήνη.

Όταν οι άνθρωποι κοιμούνται ή βρίσκονται υπό την επήρεια αναισθητικού, οι νευρώνες του εγκεφάλου τους λειτουργούν με πολύ πιο προβλέψιμο τρόπο. Στη συνήθη κατάσταση εγρήγορσης τη μέρα, ο εγκέφαλος γίνεται λιγότερο προβλέψιμος, αλλά υπό την επίδραση των ψυχεδελικών, η δραστηριότητά του γίνεται πλήρως απρόβλεπτη, κάτι που σχετίζεται με ανώτερες καταστάσεις συνείδησης, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες.

Συμπτωματικά, σαν σήμερα, πριν 74 χρόνια, στις 19 Απριλίου 1943, ο Ελβετός χημικός Άλφρεντ Χόφμαν, ο οποίος πρώτος είχε συνθέσει το λυσεργικό οξύ (LSD) το 1938, είχε πειραματισθεί για πρώτη φορά στον εαυτό του, λαμβάνοντας 250 μικρογραμμάρια από την ισχυρή ψυχεδελική ουσία, που αργότερα απαγορεύθηκε, αφού προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους χίπις.

Σήμερα, η χρήση του LSD και των παρεμφερών ουσιών επιτρέπεται μόνο για επιστημονικές μελέτες υπό αυστηρό πλαίσιο. Σταδιακά όμως αυξάνονται οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα ψυχεδελικά πρέπει να βγουν από την «καραντίνα» και να αξιοποιηθούν ευρύτερα στην ψυχιατρική (για τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων) και στη νευροεπιστήμη (για τη μελέτη του μυστηρίου της συνείδησης).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lgbt_0.jpg
Για να μην χαθεί άλλο παιδί στη σιωπή - Το Πολύχρωμο Σχολείο ζητά τη φωνή σου
Ανοιχτό κάλεσμα προς το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ για την επιστροφή του εκπαιδευτικού υλικού και την καθιέρωση ουσιαστικής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης
Για να μην χαθεί άλλο παιδί στη σιωπή - Το Πολύχρωμο Σχολείο ζητά τη φωνή σου
airetoi_ypiresiaka_symvoulia_ekpaideytikoi_play_mobile.jpg
Με οριακές πλειοψηφίες η 38η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας – Κριτική από τους αιρετούς της ΔΑΚΕ
Διαφωνίες και οριακές ψηφοφορίες στη 38η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας – Παρέμβαση των αιρετών της ΔΑΚΕ
Με οριακές πλειοψηφίες η 38η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας – Κριτική από τους αιρετούς της ΔΑΚΕ
Παιδί
Πρέβεζα: 2χρονο κοριτσάκι περιπλανιόταν ξυπόλυτο στους δρόμους – Σχηματίζεται δικογραφία για τους γονείς
Το παιδί εντοπίστηκε ξυπόλυτο και μόνο του κοντά στο Νοσοκομείο – Οι γονείς του βρίσκονταν σε Airbnb και φέρονται να μην αντιλήφθηκαν την απουσία του
Πρέβεζα: 2χρονο κοριτσάκι περιπλανιόταν ξυπόλυτο στους δρόμους – Σχηματίζεται δικογραφία για τους γονείς
φοθτη
Νέο νομοσχέδιο-σοκ για τα Πανεπιστήμια: Στο στόχαστρο η φοιτητική δράση και η ελευθερία έκφρασης
Νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια: Ποιον στοχεύουν και τι αποκαλύπτει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
Νέο νομοσχέδιο-σοκ για τα Πανεπιστήμια: Στο στόχαστρο η φοιτητική δράση και η ελευθερία έκφρασης