Thumbnail
Ωραία είναι αυτή η φωτογραφία, αλλά που στο καλό τραβήχτηκε; 

Ωραία είναι αυτή η φωτογραφία, αλλά που στο καλό τραβήχτηκε; Σε αυτό το συχνό ερώτημα, που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να απαντήσουν, μια νέα εφαρμογή, την οποία δημιούργησαν τρεις ερευνητές της Google, τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, «διαβάζοντας» πιο σωστά το τοπίο. Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και δεν έχει κυκλοφορήσει προς χρήση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομπάιας Γουέιαντ, ανέπτυξαν ένα λογισμικό «βαθιάς μάθησης», το οποίο κάνει γεωεντοπισμό της φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας μόνο πληροφορίες από τα εικονοστιχεία (πίξελ) της.

Εκ πρώτης όψεως φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο να καταλάβει κανείς που τραβήχτηκε μια φωτογραφία, χωρίς να έχει άλλες πληροφορίες πέρα από την ίδια την εικόνα. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενδείξεις, όπως ο καιρός, τα φυτά, διάφορα αντικείμενα κ.α. που φαίνονται στη φωτογραφία, για να βγάλουν συμπεράσματα - άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι. Υπάρχουν και σχετικοί διαδικτυακοί τόποι όπως το GeoGuessr και το View from your Window, όπου οι χρήστες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους.

Οι ερευνητές ακολούθησαν μια τελείως διαφορετική μέθοδο υπολογιστικής όρασης. Τοποθέτησαν ένα πλέγμα πάνω σε ένα ψηφιακό κόσμο, χωρίζοντας έτσι την επιφάνεια του πλανήτη σε χιλιάδες τετραγωνάκια διαφορετικών μεγεθών, ανάλογα με το πόσες φωτογραφίες τραβιούνται στην πραγματικότητα (π.χ. σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη τραβιούνται πολύ περισσότερες φωτογραφίες από ό,τι σε μια έρημο, άρα το τετραγωνάκι της μεγαλούπολης είναι μεγαλύτερο).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
ΠΕΠΑΛ Αμαλιάδας και Ξάνθης: Ανακοινώθηκε ο προσωρινός αξιολογικός πίνακας υποψηφίων Διευθυντών
Υποβολή ενστάσεων έως και την Παρασκευή 22 Αυγούστου – Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά
ΠΕΠΑΛ Αμαλιάδας και Ξάνθης: Ανακοινώθηκε ο προσωρινός αξιολογικός πίνακας υποψηφίων Διευθυντών
Παρκάρισμα αυτοκινήτων
Νέα «καμπάνα» για 450.000 οδηγούς με εκκρεμότητες – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα
Ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη και ΚΤΕΟ φέρνουν ειδοποιητήρια – Μέχρι 1.000 ευρώ τα πρόστιμα, τρίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης
Νέα «καμπάνα» για 450.000 οδηγούς με εκκρεμότητες – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα