Thumbnail
Ολλανδική επιστημονική έρευνα

Οι άνθρωποι που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους επίσης ξεχνάνε, αλλά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αρφάν Ικράμ, αναπληρωτή καθηγητή νευροεπιδημιολογίας του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου υγιείς 9.000 ανθρώπους άνω των 55 ετών σε βάθος 20ετίας. Έως το 2012 οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάθει 1.134 εγκεφαλικά συνολικά.

Η ανάλυση έδειξε κατ΄ αρχήν ότι όσο πιο πρόωρα κάποιος παραπονιόταν για προβλήματα μνήμης, τόσο πιθανότερο ήταν να πάθει εγκεφαλικό. Επίσης όμως, όσο καλύτερη μόρφωση είχε κάποιος που εμφάνιζε προβλήματα μνήμης, τόσο πιθανότερο ήταν να πάθει εγκεφαλικό. Κατά μέσο όρο ένας απόφοιτος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είχε 39% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σχέση με έναν χαμηλότερης μόρφωσης.

Ο Ικράμ επεσήμανε ότι η μόρφωση αποτελεί αντίβαρο στην άνοια, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να καταπολεμά καλύτερα τα συμπτώματά της τελευταίας. Έτσι, στους πιο μορφωμένους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμβούν εγκεφαλικές βλάβες και να εκδηλωθεί άνοια.

Αν όμως οι μορφωμένοι αρχίσουν να παραπονιούνται πρόωρα ότι ξεχνάνε, τότε χάνεται ο προστατευτικός μηχανισμός που έχουν «χτίσει» από την παιδική ηλικία τους. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα προβλήματα μνήμης για έναν μορφωμένο άνθρωπο πρέπει να θεωρούνται δείκτης αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό.

Τα εγκεφαλικά είναι συνήθως ισχαιμικού τύπου, είτε σπανιότερα αιμορραγικού τύπου. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε κάποια αιμοφόρα αγγεία φράξουν, είτε διαρραγούν, το αίμα και το οξυγόνο παύουν να κυκλοφορούν και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σωματική άσκηση και το κόψιμο του τσιγάρου μειώνουν τον κίνδυνο.

nooz.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ZAXARAKI XALKIDIKI
Στο επίκεντρο η Παιδεία στη Χαλκιδική: Συνάντηση Γ. Γιώργου με Σ. Ζαχαράκη για κρίσιμα ζητήματα του νομού
Αναλυτικό υπόμνημα με αιτήματα για στελέχωση, εξοπλισμό και ενίσχυση σχολικών μονάδων κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής – Ειδική μνεία στις...
Στο επίκεντρο η Παιδεία στη Χαλκιδική: Συνάντηση Γ. Γιώργου με Σ. Ζαχαράκη για κρίσιμα ζητήματα του νομού
ψαρια
Αυτό είναι το Νο1 υγιεινό ψάρι για ισορροπημένη διατροφή και υγεία
Γιατί ξεχωρίζει ως η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα νόστιμο και ταυτόχρονα θρεπτικό ψάρι με χαμηλό υδράργυρο, πλούσιο σε ωμέγα-3 και πρωτεΐνη
Αυτό είναι το Νο1 υγιεινό ψάρι για ισορροπημένη διατροφή και υγεία
ασεπ
Ο νέος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση: «e-Peitharxika», νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στέρηση μισθού και απολύσεις
Κυβέρνηση προς εκπαιδευτικούς: Θα χάνουν αμοιβές όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται τη διαδικασία – Βαρύτερες κυρώσεις για τους υπότροπους
Ο νέος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση: «e-Peitharxika», νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στέρηση μισθού και απολύσεις