κινα
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Νίκος Παπαϊωάννου παρουσίασε τις στρατηγικές που εφαρμόζονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι «ο ψηφιακός κόσμος δεν αποτελεί πλέον συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά κεντρικό πυλώνα της ακαδημαϊκής ζωής»

Τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μετάβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση παρουσίασε ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφιακής Εκπαίδευσης, το οποίο έχει θέμα «Ανάπτυξη και Μετασχηματισμός της Εκπαίδευσης: Η Εποχή της Νοημοσύνης» και διεξάγεται στη Wuhan της Κίνας από τις 14 έως τις 17 Μαΐου 2025.

Ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τον Κινέζο αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Wang Guangyan. Στο επίκεντρο της συνάντησης  βρέθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με έμφαση την από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών έργων, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

κινα2

Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τρίτη συνεχή χρονιά, συγκέντρωσε κυβερνητικούς εκπροσώπους και ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση στρατηγικών για τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Νίκος Παπαϊωάννου παρουσίασε τις στρατηγικές που εφαρμόζονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι «ο ψηφιακός κόσμος δεν αποτελεί πλέον συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά κεντρικό πυλώνα της ακαδημαϊκής ζωής», αναφερόμενος στην ενσωμάτωση πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης, εικονικών αιθουσών διδασκαλίας και ερευνητικών υποδομών cloud στην καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, στάθηκε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, εφόσον υλοποιηθεί με στρατηγικό σχεδιασμό. «Η ψηφιακή αλλαγή δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα της εποχής – αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε πανεπιστήμιο και για κάθε εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα», τόνισε.

Ο υφυπουργός έκλεισε την ομιλία του με τρεις βασικές αρχές για την επιτυχή μετάβαση των Ιδρυμάτων στην ψηφιακή εποχή: «Να επενδύουμε στους ανθρώπους· να σχεδιάζουμε με όρους ισότητας και προσβασιμότητας· και να καλλιεργούμε κουλτούρα καινοτομίας μέσα στα Ιδρύματά μας», τονίζοντας ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μια αποσπασματική ενέργεια, αλλά μια συνεχής και συλλογική διαδικασία μετασχηματισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
Πότε ένας εκπαιδευτικός ή ένας δημόσιος υπάλληλος τίθεται αυτομάτως εκτός υπηρεσίας – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδίκαιη αργία
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
axiologisi-ekpaideftikon
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας
Aρχίζει η αξιολόγηση και των μονίμων εκπαιδευτικών σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα - Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθούν οι σχολικοί...
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας