Thumbnail
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια

Με βάση τις σημερινές καταγγελίες εκπαιδευτικών και γονέων για τα λάθη που υπήρχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το έγγραφο

Σχετικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια, η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων ενημερώνει ότι :

Οι ερωτήσεις τέσσερα (4), δέκα (10), ένδεκα (11), είκοσι (20) και είκοσι πέντε (25) είναι διατυπωμένες ορθά και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ως προς τη σαφήνειά τους.

Στην ερώτηση τέσσερα (4) ζητείται η σημασιολογική διάκριση των προτεινόμενων ρημάτων που δεν επηρεάζεται από τον γραμματικό τύπο. Ο τύπος οριστικής αορίστου «κατάργησε» είναι δόκιμος στα νέα ελληνικά.

Στην ερώτηση δέκα (10) ζητήθηκε συνώνυμο της λέξης «συμβολή» έτσι όπως αυτή εμφανίζεται στη ροή του κειμένου. Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, αποφασιστική ήταν η «βοήθεια» του Βικέλα, δηλαδή η συνεισφορά του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ερώτηση ένδεκα (11) ζητείται ποια από τις διαθέσιμες επιλογές δε δηλώνει σκοπό στο πλαίσιο των συμφραζομένων του κειμένου.

Ορθή απάντηση είναι η επιλογή «Δ.», που είναι βουλητική πρόταση. Οι βουλητικές προτάσεις διακρίνονται από τις τελικές και δεν εκφράζουν σκοπό.

Στην ερώτηση είκοσι (20) δε ζητήθηκε σημασιολογική διάκριση μεταξύ των ρημάτων χαιρετώ και χαιρετίζω. Στην ερώτηση δόθηκε ο τύπος «χαιρετούσαν», που σύμφωνα με τη σχολική γραμματική ανήκει στη δεύτερη συζυγία και έχει τύπο συνοπτικής προστακτικής «χαιρετήστε», ενώ ο τύπος «χαιρετίστε» ανήκει μόνο σε ρήμα πρώτης συζυγίας.

Στην ερώτηση είκοσι πέντε (25) η ορθή απάντηση είναι η «Γ.». Η εικόνα υπάρχει μέσα στην πρόταση που δόθηκε και διδάσκεται τόσο στο σχολικό βιβλίο της γλώσσας της Στ' Δημοτικού όσο και στο ανθολόγιο της λογοτεχνίας (ενδεικτικά: Γιάννης Ρίτσος, “Πρωινό άστρο”, ερώτηση 1 στο Ανθολόγιο- ενότητα 3 σχολικού βιβλίου γλώσσας Στ' Δημοτικού, Γιάννης Ρίτσος, “Η τελευταία Π.Α. εκατονταετία”, ερώτηση 2). Η διατυπωθείσα άποψη ότι η εικόνα δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αποκλείει την επιλογή «Δ.» ως ορθή απάντηση.

Η επιτροπή διευκρινίζει επίσης ότι στις ερωτήσεις εννέα (9), δεκαπέντε (15) και είκοσι τρία (23), είτε λόγω αστοχιών στη διατύπωση είτε εξαιτίας περισσοτέρων από μια σωστών επιλογών, όλες οι απαντήσεις επί των ανωτέρω ερωτήσεων θα βαθμολογηθούν ως ορθές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπεος
Σφοδρή αντιπαράθεση Μπέου – Μάντζου στον Βόλο: «Ήρθε ο σώγαμπρος να κόψει πίτα»
Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και πολιτικά πυρά για τον ρόλο του δημάρχου και τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση
Σφοδρή αντιπαράθεση Μπέου – Μάντζου στον Βόλο: «Ήρθε ο σώγαμπρος να κόψει πίτα»
μητρ
Αλέξης Μητρόπουλος: Απόφαση-“βόμβα” του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας: Σύνταξη σε χήρα χωρίς την τριετία έγγαμου βίου!
Ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση και άλλων ενδιαφερομένων που έχουν στερηθεί τη σύνταξη επειδή δεν είχαν συμπληρώσει τριετή έγγαμη συμβίωση με τον...
Αλέξης Μητρόπουλος: Απόφαση-“βόμβα” του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας: Σύνταξη σε χήρα χωρίς την τριετία έγγαμου βίου!
αμφιθεατρο
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Πέντε ξένα ΑΕΙ επανήλθαν με δεύτερη αίτηση για ιδρυματική άδεια
Ποια πανεπιστήμια επανακατέθεσαν αίτηση - Ποιοι αναμένεται να καταθέσουν έως τις 28/2
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Πέντε ξένα ΑΕΙ επανήλθαν με δεύτερη αίτηση για ιδρυματική άδεια