Για θέματα Παιδείας ενημέρωσε την ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών της Βουλής η Σ. Για θέματα Παιδείας ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της βουλής η Σ. Ζαχαράκη
Η υφυπουργός δεσμεύτηκε από την πλευρά της να επαναλάβει την ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη ήταν προσκεκλημένη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και της Προέδρου κ. Ζέττας Μακρή τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, προκειμένου να ενημερώσει για θέματα που αφορούσαν στα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο κατά την περίοδο του κορονοϊού αλλά και τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών στα σχολεία της περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην κάλυψη των αναγκών στα σχολεία της περιφέρειας με προσλήψεις αναπληρωτών, τους διορισμούς που ήδη πραγματοποιήθηκαν και δρομολογούνται στην ειδική αγωγή, την έκδοση προσωρινών πινάκων για την γενική εκπαίδευση και το χρονοδιάγραμμα για πρόσληψη αναπληρωτών για την επόμενη χρονιά καθώς και για τους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση.

Συζητήθηκαν ακόμα οι προκλήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ως προς την ύπαρξη εξοπλισμού, η δυνατότητα συνδέσεων για κάθε μέρος της χώρας και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και η σημαντική προσφορά της Εκπαιδευτικής τηλεόρασης με ιδιαίτερη μνεία στη συγκινητική εθελοντική εργασία των εκπαιδευτικών για την ολοκλήρωση των τηλεμαθημάτων αλλά και την διερμηνεία αυτών στην νοηματική για πρώτη φορά στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας αλλά και στην κατάθεση και ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας που δίνει δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής για όσους Δήμους ζήτησαν να εξαιρεθούν. Επεσήμανε τα ζητήματα εφαρμογής της και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από το Υπουργείο Παιδείας για χρηματοδότηση αιθουσών μέσα από το ΠΔΕ αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για επίσπευση της διαδικασίας προμήθειας και τοποθέτησής τους. Ενημέρωσε επίσης τα μέλη της επιτροπής για την ύπαρξη πιστώσεων για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος .

Ανέλυσε τα επόμενα βήματα που έχουν γίνει για την υλοποίηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, και στάθηκε συγκεκριμένα το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών που αποτυπώθηκε στον αυξημένο αριθμό αιτήσεων, τις εξετάσεις και την κλήρωση για τα πειραματικά σχολεία.

Ενημέρωσε για τις Υπουργικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί για την υλοποίηση της πιλοτικής διεξαγωγής των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε 217 σχολικές μονάδες και την εισαγωγή των δημιουργικών δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα σε 58 νηπιαγωγεία. Τόνισε την πρόβλεψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από Σεπτέμβριο και για τις 2 αυτές καινοτόμες δράσεις.

Όσον αφορά σε θέματα Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης επισημάνθηκαν οι ανάγκες που υπάρχουν σε παράλληλη στήριξη και το υψηλό ποσοστό κάλυψης αυτών το σχολικό έτος 2019-2020 καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο για την αξιοποίηση των εργαλείων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στην ειδική αγωγή. Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν επίσης για την ίδρυση νέων μονάδων ειδικής αγωγής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα, η Βόνιτσα, το Κιλκίς, η Ερμιονίδα κα.

Τέλος συζητήθηκε η ίδρυση νέων ΕΠΑΛ και εργαστηριακών κέντρων αλλά και νέων τομέων και ειδικοτήτων σε ήδη υπάρχουσες δομές σε σχολεία της περιφέρειας και γενικότερα η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην οποία στοχεύει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με επερχόμενο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων ως προς τη συνεργασία με τους συντονιστές (ΣΕΠ) και τον ΔΟΜ για τα ζητήματα μεταφοράς αλλά και υποστήριξης των μικρών μαθητών την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές από όλα τα κόμματα, τοποθετήθηκαν επί της ενημέρωσης της Υφυπουργού, διατύπωσαν σχετικά ερωτήματα για θέματα γενικής πολιτικής αλλά και των περιφερειών τους για τα οποία έλαβαν απαντήσεις από την κ. Ζαχαράκη και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το πολύ καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνεδρίαση.

Η Υφυπουργός κατόπιν προτάσεως της Προέδρου κ. Μακρή, δεσμεύτηκε από την πλευρά της να επαναλάβει την ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Αυτά είναι τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων - Πότε ανοίγουν τα δημοτικά

Tο περιζήτητο σεμινάριο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Παν.Αιγαίου για μόρια - Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτησή του

Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο για διορισμούς στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2021: Μόνο οι μαθητές υποβάλλουν το Νοέμβριο αίτηση συμμετοχής

 


 

σχετικά άρθρα

Καταλήψεις-Αναπληρωτές: Ούτε σκέψη για τιμωρητική περικοπή μισθού
Καταλήψεις-Αναπληρωτές: Ούτε σκέψη για τιμωρητική περικοπή μισθού
Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την περικοπή μισθού εκπαιδευτικών που δεν συμμετείχαν στην «κατασταλτική εξ...
Καταλήψεις-Αναπληρωτές: Ούτε σκέψη για τιμωρητική περικοπή μισθού
Παρίσι: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία
Παρίσι: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία
Δυναμικές διαδηλώσεις στο Παρίσι ενάντια στην αστυνομική βία και το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας»
Παρίσι: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία