Thumbnail
Παρέμβαση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να καλυφθούν τα κενά στην ειδική αγωγή και τις ειδικότητες

Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Δ΄ Αθήνας πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή γονέων και εκπροσώπων της ΔΟΕ. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν σοβαρά κενά στην Παράλληλη Στήριξη και στις ειδικότητες (Μουσική, Εικαστικά, Γυμναστική, Θεατρική Αγωγή), καθώς και αιφνιδιαστικές ανατοποθετήσεις αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών χωρίς γραπτή ενημέρωση.

Σύμφωνα με τους Συλλόγους, οι πρακτικές αυτές πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και υποβαθμίζουν τη σταθερότητα που απαιτείται για την παιδαγωγική διαδικασία, ιδιαίτερα στα Τμήματα Ένταξης. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση ανάκληση των ανατοποθετήσεων, την κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών και τον τερματισμό πρακτικών που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς ως «διοικητικό βάρος».

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, οι Σύλλογοι δεσμεύονται να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα δημόσιο σχολείο που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας

Την Τρίτη 13/01/2026 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης», Παλαιού Φαλήρου, Αργυρούπολης – Αλίμου – Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», Καλλιθέας – Μοσχάτου «Αριστοτέλης – Έλλη Αλεξίου», Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και «Ο Παρθενώνας». 

Παρόντες ήταν επίσης δύο μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Νέας Σμύρνης, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Η συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στον διάδρομο των γραφείων της Δ’ Διεύθυνσης, δείγμα της απαξίωσης της Διεύθυνσης προς εκπαιδευτικούς,  γονείς και σωματεία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τονίστηκε ότι, παρότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιανουάριο, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά κενά στην Παράλληλη Στήριξη σε μεγάλο αριθμό σχολείων της Δ΄ Αθήνας, ενώ παραμένουν ακάλυπτες πολλές ώρες ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική, Γυμναστική). Η κατάσταση αυτή πλήττει άμεσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των μαθητριών.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας τόσο για τη μη πλήρωση των κενών όσο και για τις πρακτικές αιφνιδιαστικών ανατοποθετήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Τμημάτων Ένταξης, παρά τη βούλησή τους, στη μέση της σχολικής χρονιάς. Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία τοποθετήσεων βάσει των πινάκων του ΑΣΕΠ και συνοδεύτηκαν από το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό της ανάκλησης απόσπασης μόνιμης εκπαιδευτικού, καθώς και από τοποθετήσεις που γεννούν εύλογα ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και την υπηρεσιακή τους τεκμηρίωση.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι παραπάνω αποφάσεις γνωστοποιήθηκαν με τηλεφωνικές κλήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, χωρίς προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση ή επίσημη πράξη που να τεκμηριώνει τις αποφάσεις αυτές και χωρίς καμία πρόβλεψη για ομαλή παιδαγωγική μετάβαση. Οι εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν αιφνιδιαστικά από τα σχολεία τους, χωρίς τη δυνατότητα να αποχαιρετήσουν τους μαθητές τους ή να ολοκληρώσουν στοιχειωδώς τη διδακτική και παιδαγωγική τους παρουσία στα σχολεία. Τονίσαμε ότι η βίαιη διακοπή της παιδαγωγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ιδιαίτερα στα Τμήματα Ένταξης, αντιβαίνει σε βασικές επιστημονικές και παιδαγωγικές αρχές. Ο ρόλος των συγκεκριμένων δομών βασίζεται στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σχέση εμπιστοσύνης, στοιχεία απολύτως αναγκαία για την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο που εξέδωσε τον Οκτώβρη προωθεί εντατικά την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για την Ειδική Αγωγή, που επί της ουσίας υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ανοίγοντας το δρόμο για δραματική μείωση των προσλήψεων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση στη λογική του κόστους-οφέλους.

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με έναν άκρως αντιεπιστημονικό τρόπο «ισοπεδώνουν» τις ΠΣ και τα ΤΕ με προφανή σκοπό τη «διευθέτηση» του εκπαιδευτικού προσωπικού, που, καθ’ ομολογία στελεχών του, θα περικοπεί τα επόμενα χρόνια, καθώς το τρέχον ΕΣΠΑ για την πρόσληψη προσωπικού Ειδικής Αγωγής οδεύει το 2027 στη λήξη του και οι ανάγκες της πολεμικής οικονομίας  δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση του θεσμού της υποστήριξης των παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες με ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Οι τοποθετήσεις της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπως διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις οποίες «Δεν πειράζει» και «δεν αποτελεί πρόβλημα»  που μένει στη μέση η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα με τους μαθητές-τριες», και ότι «ο αποχωρισμός είναι μέρος του επαγγέλματος», κρίνονται ως αντιπαιδαγωγικές και αναντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και της εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα, επισημάναμε ότι οι επιλογές αυτές μετακυλούν το πρόβλημα από σχολείο σε σχολείο, δημιουργώντας νέα κενά, ενώ παραμένουν ακάλυπτες κρίσιμες ανάγκες, ακόμη και σε ειδικές σχολικές μονάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνολική υποβάθμιση της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου. 

Ως Σύλλογοι Εκπαιδευτικών απαιτούμε:

·       Την άμεση ανάκληση όλων των ανατοποθετήσεων των συναδελφισσών και συναδέλφων.

·       Την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών/τριών για την κάλυψη του συνόλου των πραγματικών κενών.

·       Τον τερματισμό πρακτικών που, στην πράξη, αντιμετωπίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς ως δημοσιονομικό και διοικητικό βάρος.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δημόσιο σχολείο που θα καλύπτει τις πραγματικές μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών! Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα και την επιστημονική υπόσταση των εκπαιδευτικών!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ραψάνη, βιβλιοθήκη
Λάρισα: Το «κρυφό σχολειό» στο χωριό που φυλάει 30.000 θησαυρούς του 18ου αιώνα (vid)
Οδοιπορικό στον ορεινό παράδεισο του Ολύμπου και σε μια σοφίτα που φυλάει 30.000 σπάνια βιβλία του 18ου αιώνα
Λάρισα: Το «κρυφό σχολειό» στο χωριό που φυλάει 30.000 θησαυρούς του 18ου αιώνα (vid)
λουπινο
Το παραμελημένο όσπριο με εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη
Το λούπινο, ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα όσπρια, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι αξίζει μια μόνιμη θέση στο καθημερινό μας...
Το παραμελημένο όσπριο με εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη