eidikiagwgi
Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής: Πίνακας με τα κενά εν όψει της Δ Φάσης προσλήψεων ΕΑ

Ακόμα 442 κενά σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής, διαπιστώνει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής και ζητά την άμεση καλυψή τους, με επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Οι Φιλόλογοι αναφέρουν στην επιστολή τους ότι πολλές είναι και οι περιπτώσεις διαμαρτυρίας γονέων που καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Πρόκειται για γονείς σε απόγνωση οι οποίοι αναμένουν εναγωνίως την κάλυψη των αναγκών του παιδιού τους εδώ και τρεισήμισι μήνες. Εξίσου πολλές είναι και οι περιπτώσεις των γονέων εκείνων, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη, αφού το Υπουργείο Παιδείας αρνείται πεισματικά να μεριμνήσει για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του παιδιού τους στην ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η στέρηση της κατάλληλης, εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης βιώνεται από τα παιδιά ως αποκλεισμός από τα σχολικά δρώμενα, και αργότερα από την κοινωνία»

Η επιστολή

ΠΡΟΣ:

  1. την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως

  2. την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή

  3. τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρο Κόπτση

 

ΘΕΜΑ: Επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των 442 κενών σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής.

Σε μια μεγάλη λίστα αναμονής έχουν μπει εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, ενώ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων, όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα τα εκατοντάδες κενά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραμένουν χωρίς Παράλληλη Στήριξη, τα Τμήματα Ένταξης να μην έχουν στελεχωθεί και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ) να παραμένουν χωρίς επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μάλιστα, κατά τη Γ΄ φάση προσλήψεων Ειδικής Αγωγής καλύφθηκαν μόλις τα 196 από τα 638 κενά με συνέπεια πολλοί μαθητές, αν και έχουν λάβει την αναγκαία γνωμάτευση των αρμόδιων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ, να παραμένουν χωρίς την απαιτούμενη εκπαιδευτική υποστήριξη ή να τη λαμβάνουν μερικώς λόγω της τοποθέτησης ενός εκπαιδευτικού για περισσότερους από δύο μαθητές Παράλληλης Στήριξης.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περιφέρεια της Αττικής, αφού παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δήλωσε 258 κενά στο ΥΠΑΙΘ πραγματοποιήθηκαν μόλις 65 προσλήψεις φιλολόγων ΕΑΕ. Όπως επιβεβαιώνεται και από τον σχετικό πίνακα που ακολουθεί, ανάλογη κατάσταση επικρατεί δυστυχώς σε ολόκληρη τη χώρα με τα κενά Φιλολόγων ΕΑ να αγγίζουν τα 442 και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1000 μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αν αναλογιστούμε ότι κάθε κενό σε Παράλληλη Στήριξη αφορά 2 μαθητές και κάθε κενό σε Τμήμα Ένταξης τουλάχιστον 15. Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει «πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα παιδί!!!»

Συγχρόνως, αν και επικροτούμε την ίδρυση των 80 νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ίδρυσή τους είναι εξαιρετικά αντιφατική, τη στιγμή που πολλά από τα ήδη υπάρχοντα Τ.Ε. δε λειτουργούν λόγω των περιορισμένων προσλήψεων. Ωστόσο, αν συνυπολογίσουμε και αυτά στα ήδη καταγεγραμμένα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κενά, διαπιστώνουμε ότι ο τελικός αριθμός των κενών αγγίζει τα 520!

Παράλληλα, πολλές είναι και οι περιπτώσεις διαμαρτυρίας γονέων που καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για γονείς σε απόγνωση οι οποίοι αναμένουν εναγωνίως την κάλυψη των αναγκών του παιδιού τους εδώ και τρεισήμισι μήνες. Εξίσου πολλές είναι και οι περιπτώσεις των γονέων εκείνων, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη, αφού το Υπουργείο Παιδείας αρνείται πεισματικά να μεριμνήσει για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του παιδιού τους στην ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η στέρηση της κατάλληλης, εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης βιώνεται από τα παιδιά ως αποκλεισμός από τα σχολικά δρώμενα, και αργότερα από την κοινωνία.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη χαθεί εξολοκλήρου η χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά και εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε:

  • να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, για να καλυφθούν τα 442 κενά Φιλολόγων ΕΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ,

  • να στελεχωθούν τα 80 νέα Τμήματα Ένταξης προβαίνοντας στις αναγκαίες προσλήψεις.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα κενά αναλυτικά:

442 κενα σε Φιλολόγους (ΠΕ02.50) εν όψει της Δ΄ φάσης προσλήψεων Ειδικής Αγωγής
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών