yppeth
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
«Τα Τμήματα Ένταξης έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 17,49%, ενώ η Παράλληλη Στήριξη σε ποσοστό 25,91%» - Τι αναφέρει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής για τα κενά στα σχολεία ενόψει της Γ' Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών

Νέα ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποστέλλει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, ενόψει της Γ' Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, ζητώντας πλήρη κάλυψη των κενών, καθώς τα Τμήματα Ένταξης έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 17,49%, ενώ η Παράλληλη Στήριξη σε ποσοστό 25,91%.

Όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, «έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με τα κενά, καθώς, όπως φαίνεται σε πρόσφατη συνέντευξή της, αγνοεί την πραγματικότητα: "Ποια κενά; Με μεγάλη μου χαρά να μου τα γνωστοποιήσετε εάν έχετε τέτοια στοιχεία"».

Αναλυτικά η επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ:
1.    κ.κ. Υπουργό & Υφυπουργό Παιδείας &Θρησκευμάτων (κα. Νίκη Κεραμέως, κα. Ζέττα Μακρή)
2.    Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας
Υπόψη: κ. Προϊσταμένου
Κοινοποίηση: Ελληνικό Κοινοβούλιο
Αθήνα, 14/10/2022

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη η κάλυψη των υπαρχόντων κενών Φιλολόγων ΕΑΕ στην Γ΄ Φάση προσλήψεων σε συνδυασμό με τις νέες γνωματεύσεις. 

Εν όψει της Γ΄ Φάσης Προσλήψεων κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα από το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία, οι οποίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε καλύπτονται μερικώς είτε καθόλου.

Ακόμα και μετά τη Β΄ Φάση προσλήψεων έχει καλυφθεί μόλις το 20,14% των αναγκών όσον αφορά τα φιλολογικά μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα Τμήματα Ένταξης έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 17,49%, ενώ η Παράλληλη Στήριξη σε ποσοστό 25,91%.  

Αποτέλεσμα αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης είναι η παρεμπόδιση της συμπερίληψης στη Β΄ θμια Εκπαίδευση, γεγονός που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί για να παρέχουν Παράλληλη Στήριξη σε πάνω από 3 μαθητές (ακόμα και σε 9) με αποτέλεσμα την ακύρωση των γνωματεύσεων της διεπιστημονικής ομάδας των ΚΕΔΑΣΥ, εφόσον αντί για 11 ώρες Παράλληλης Στήριξης την εβδομάδα να παρέχονται στην πράξη 3. Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, μια τέτοιου είδους συμπερίληψη είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Εξαιρετικά δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι, ενώ για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ΕΑ και η συμπερίληψη αποτελεί προτεραιότητα, η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί ουραγό αυτής της ευρωπαϊκής επιταγής, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΑΕ καλύπτεται από ευρωπαϊκά χρήματα (ΕΣΠΑ). 

Την ίδια στιγμή, έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με τα κενά, καθώς, όπως φαίνεται σε πρόσφατη συνέντευξή της, αγνοεί την πραγματικότητα: «Ποια κενά; Με μεγάλη μου χαρά να μου τα γνωστοποιήσετε εάν έχετε τέτοια στοιχεία». Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ έχει απευθυνθεί προς τους ιθύνοντες του ΥΠΑΙΘ επισημαίνοντας τα κενά, τα οποία μάλιστα συνέλεξαν τα ίδια τα μέλη της απευθυνόμενα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επικράτειας. Ομοίως, οι μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται και από τους ήδη προσληφθέντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε 5, 7 ή και 9 μαθητές στο πλαίσιο της Παράλληλης Στήριξης. 

Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, στο κάλεσμα της Υπουργού περί γνωστοποίησης των κενών η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ παραθέτει για άλλη μια φορά τα κενά του κλάδου ΠΕ02.5, τα οποία ανέρχονται σε 440! Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο αυτά της Παράλληλης Στήριξης και των Τμημάτων Ένταξης, όσο και των ΣΜΕΑΕ. 

Αναμένουμε, λοιπόν, το έμπρακτο ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και στην επόμενη φάση να καλυφθούν τα εν λόγω κενά, καθώς η περεταίρω καθυστέρηση κάλυψης τους συνεπάγεται και σημαντική αύξησή, μιας και μετά τις 20 Οκτωβρίου θα δοθούν από τα ΚΕΔΑΣΥ και οι νέες γνωματεύσεις. 

Συνοψίζοντας, αιτούμαστε:

1.    Την πλήρη κάλυψη των 440 κενών, ώστε όλοι οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να απολαμβάνουν τη βοήθεια που δικαιούνται.
2.    Την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης αλλά και την πλήρη στελέχωση των υπαρχόντων.
3.    Να καλυφθούν τα κενά της Α΄ και Β΄ φάσης, πριν δοθούν οι νέες γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών.
4.    Την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Παράλληλης Στήριξης, η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί με έναν εκπαιδευτικό για πάνω από τρεις μαθητές, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει με τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ και παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης σε βάρος των ίδιων των μαθητών.
Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daskaloi
Τα μισθολόγια μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2023
Σήμερα πληρώνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αύριο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Τα μισθολόγια μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2023
seismos
Σεισμός Τουρκία-Συρία: Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί – Στοιχειώνουν οι κραυγές των εγκλωβισμένων
«Βουνό» τα πτώματα στους δρόμους - Αντιμέτωπη με ανθρωπιστικό όλεθρο Τουρκία και Συρία - Συγγενείς ψάχνουν τους οικείους τους στους νεκρούς.
Σεισμός Τουρκία-Συρία: Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί – Στοιχειώνουν οι κραυγές των εγκλωβισμένων
θεατρο
Ιστορική απόφαση: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου!
Ιστορική απόφαση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Ιστορική απόφαση: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου!
κεραμεως η παιδεία αλλαξε
ΑΕΙ: Η Παιδεία άλλαξε, οι φοιτητές ζουν ταυτόχρονα... Ice Age και Hunger Games
 Πείνα και εποχή των παγετώνων, ιδού πώς άλλαξε η (τριτοβάθμια) Παιδεία. Προσθέστε σε αυτά την επικείμενη «εξαφάνιση» όσων δωρεάν μεταπτυχιακών...
ΑΕΙ: Η Παιδεία άλλαξε, οι φοιτητές ζουν ταυτόχρονα... Ice Age και Hunger Games