Πανελλήνιες 2021-ΕΕΦ: Το 46% των υποψηφίων κάτω από τη βάση στη Φυσική
George Vitsaras / SOOC
«Το να βλέπουμε ποσοστό 46% κάτω από την βάση στη Φυσική εμάς μας θλίβει», σημειώνει η ΕΕΦ, ζητώντας επαναφορά της τρίτης ώρας της Φυσικής στην Α’ Λυκείου και ανάθεση του μαθήματος σε Φυσικούς

«Το 46% των υποψηφίων κάτω από την βάση στην Φυσική στις πανελλαδικές μας θλίβει». Αυτό σημειώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις 2021.

Η ΕΕΦ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μία από τις αιτίες είναι η ελλιπής κατανόηση των εννοιών της Φυσικής, κάτι που επιβάλλει την επαναφορά της τρίτης ώρας στη διδασκαλία της Φυσικής στην Α’ Λυκείου και την ανάθεση του μαθήματος σε Φυσικούς.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΕΦ:

Αξιότιμη Υπουργέ Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως,

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για αξιολόγηση PISA, είτε για διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς Φυσικής, είτε για Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα στη Φυσική. Πού οφείλεται αυτό;

Μία από τις αιτίες είναι ότι προσπαθούμε βιαστικά να εισάγουμε πληθώρα εννοιών, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για εις βάθος κατανόηση και αφομοίωση. Η Α΄ Λυκείου, η οποία είναι η τάξη βάσης, με τις δύο ώρες διδασκαλίας δεν προσφέρει στον εκπαιδευτικό την δυνατότητα  να διδάξει την ύλη με τον πρέποντα ρυθμό και στον μαθητή την άνεση να εμπεδώσει τις έννοιες και να την κατανοήσει τη λογική της κορωνίδας των επιστημών.

Η προσθήκη μιας επιπλέον ώρας, όπως ίσχυε επί δεκαετίες έως πρόσφατα, θα βοηθήσει τα μέγιστα. Ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να εφαρμόσει τις οδηγίες διδασκαλίας του ΙΕΠ και να ολοκληρώσει την ύλη, συμπεριλαμβανόμενων των επιβεβλημένων επαναλήψεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Με το δίωρο που ισχύει σήμερα, κυριαρχεί το άγχος να προλάβει έστω και υποτυπωδώς να αναφερθεί στο πιο χρήσιμο κεφάλαιο για την Γ’ Λυκείου, την ενότητα Έργο-Ενέργεια.

Μία άλλη αιτία είναι η ανάθεση του μαθήματος της Φυσικής σε εκπαιδευτικούς που ελάχιστη σχέση έχουν με το αντικείμενο. Όπως έλεγε ο μεγάλος νομπελίστας Φυσικός R. Feynman, «Εάν θεωρείτε την Επιστήμη βαρετή, τότε τη διδαχθήκατε από λάθος δασκάλους!». Όμως, δεν ευθύνονται πάντοτε οι δάσκαλοι, αν καλούνται να διδάξουν ένα απαιτητικό αντικείμενο, όπως η Φυσική, για το οποίο δεν έχουν εκπαιδευτεί!

Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την επίλυση του προβλήματος της ελλιπούς κατανόησης των εννοιών της Φυσικής είναι επιβεβλημένη η επαναφορά της τρίτης ώρας στη διδασκαλία της Φυσικής στην Α’ Λυκείου και η ανάθεση του μαθήματος σε Φυσικούς, εν αρχή. Βεβαίως, ο εκσυγχρονισμός του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και η εισαγωγή νέων και πιο θελκτικών εγχειριδίων αποτελούν αναγκαία συνέχεια.

Το να βλέπουμε ποσοστό 46% κάτω από την βάση στη Φυσική εμάς μας θλίβει. Ας ξεκινήσουμε σήμερα την επίλυση του προβλήματος από μια ενέργεια που μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς κόστος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες