George Vitsaras / SOOC
«Το να βλέπουμε ποσοστό 46% κάτω από την βάση στη Φυσική εμάς μας θλίβει», σημειώνει η ΕΕΦ, ζητώντας επαναφορά της τρίτης ώρας της Φυσικής στην Α’ Λυκείου και ανάθεση του μαθήματος σε Φυσικούς

«Το 46% των υποψηφίων κάτω από την βάση στην Φυσική στις πανελλαδικές μας θλίβει». Αυτό σημειώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις 2021.

Η ΕΕΦ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μία από τις αιτίες είναι η ελλιπής κατανόηση των εννοιών της Φυσικής, κάτι που επιβάλλει την επαναφορά της τρίτης ώρας στη διδασκαλία της Φυσικής στην Α’ Λυκείου και την ανάθεση του μαθήματος σε Φυσικούς.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΕΦ:

Αξιότιμη Υπουργέ Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως,

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για αξιολόγηση PISA, είτε για διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς Φυσικής, είτε για Πανελλαδικές Εξετάσεις, δεν επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα στη Φυσική. Πού οφείλεται αυτό;

Μία από τις αιτίες είναι ότι προσπαθούμε βιαστικά να εισάγουμε πληθώρα εννοιών, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για εις βάθος κατανόηση και αφομοίωση. Η Α΄ Λυκείου, η οποία είναι η τάξη βάσης, με τις δύο ώρες διδασκαλίας δεν προσφέρει στον εκπαιδευτικό την δυνατότητα  να διδάξει την ύλη με τον πρέποντα ρυθμό και στον μαθητή την άνεση να εμπεδώσει τις έννοιες και να την κατανοήσει τη λογική της κορωνίδας των επιστημών.

Η προσθήκη μιας επιπλέον ώρας, όπως ίσχυε επί δεκαετίες έως πρόσφατα, θα βοηθήσει τα μέγιστα. Ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να εφαρμόσει τις οδηγίες διδασκαλίας του ΙΕΠ και να ολοκληρώσει την ύλη, συμπεριλαμβανόμενων των επιβεβλημένων επαναλήψεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Με το δίωρο που ισχύει σήμερα, κυριαρχεί το άγχος να προλάβει έστω και υποτυπωδώς να αναφερθεί στο πιο χρήσιμο κεφάλαιο για την Γ’ Λυκείου, την ενότητα Έργο-Ενέργεια.

Μία άλλη αιτία είναι η ανάθεση του μαθήματος της Φυσικής σε εκπαιδευτικούς που ελάχιστη σχέση έχουν με το αντικείμενο. Όπως έλεγε ο μεγάλος νομπελίστας Φυσικός R. Feynman, «Εάν θεωρείτε την Επιστήμη βαρετή, τότε τη διδαχθήκατε από λάθος δασκάλους!». Όμως, δεν ευθύνονται πάντοτε οι δάσκαλοι, αν καλούνται να διδάξουν ένα απαιτητικό αντικείμενο, όπως η Φυσική, για το οποίο δεν έχουν εκπαιδευτεί!

Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την επίλυση του προβλήματος της ελλιπούς κατανόησης των εννοιών της Φυσικής είναι επιβεβλημένη η επαναφορά της τρίτης ώρας στη διδασκαλία της Φυσικής στην Α’ Λυκείου και η ανάθεση του μαθήματος σε Φυσικούς, εν αρχή. Βεβαίως, ο εκσυγχρονισμός του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και η εισαγωγή νέων και πιο θελκτικών εγχειριδίων αποτελούν αναγκαία συνέχεια.

Το να βλέπουμε ποσοστό 46% κάτω από την βάση στη Φυσική εμάς μας θλίβει. Ας ξεκινήσουμε σήμερα την επίλυση του προβλήματος από μια ενέργεια που μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς κόστος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vrefonipiokomos_thessaloniki
Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο στη Θεσσαλονίκη να χαστουκίζει παιδάκι
Η γυναίκα χαστουκίζει ένα παιδάκι και το τραβάει βίαια από το χεράκι του, ενώ ακούγεται να λέει: «εσύ τι κοιτάς λες και θα φας. Έλα πάμε για ύπνο».
Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο στη Θεσσαλονίκη να χαστουκίζει παιδάκι
κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Άρθρο στην εφημ. Εποχή: Η ΟΛΜΕ στα χνάρια της ΓΣΕΕ με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που παρακολουθεί με μεγάλη στεναχώρια την πρωτοφανή κατρακύλα μιας παράταξης του κόμματός του που πλέον δεν έχει καμιά...
Άρθρο στην εφημ. Εποχή: Η ΟΛΜΕ στα χνάρια της ΓΣΕΕ με ευθύνη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ