Ενωση συλλόγων γονέων Περιστερίου: Δεν αφήνουμε το φόβο να κυριαρχήσει
Ενωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Περιστερίου για την κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες βδομάδες

Αγαπητοί γονείς,

Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας.

Προσέχουμε, παραμένουμε σπίτι, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων, αγνοούμε τους διάφορους τσαρλατάνους.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η πρωτοφανέρωτη κατάσταση έχει αποδιαρθρώσει πλήρως τις ζωές μας. Η κατάσταση στα σπίτια μας δυσκολεύει περισσότερο, αφού πολλοί γονείς έχουν μείνει χωρίς μισθό, δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς, έχουν απολυθεί.

Όμως ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη, αλλά και το στοχασμό που είναι πολύτιμος για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα.

Αυτή τη στάση την οφείλουμε όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στα παιδιά μας που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται να βλέπουν στα μάτια μας, την ψυχραιμία, τη διάθεση για δημιουργική «σπατάλη» του χρόνου, την αποφασιστικότητα και μαχητικότητα απέναντι στις κάθε λογής δυσκολίες. Και τούτο γιατί τόσο το «κλείσιμο στο σπίτι», όσο και η αποδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών και των μικρότερων, αλλά ειδικά αυτών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές.

Η ευεργετική στάση πολλών εκπαιδευτικών που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών τους στέλνοντας εκπαιδευτικό υλικό, προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι ή απλά ένα μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας αποδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να συνεχιστεί με όλους τους τρόπους αυτή η αναντικατάστατη παιδαγωγική επαφή, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη δίπλα στους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη να φτάνει η επαφή και η γνώση στα κλειστά σπίτια μας. Απαιτούμε μαζί τους όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε όλοι οι μαθητές και ιδιαίτερα των πιο φτωχών οικογενειών να έχουν ισότιμη πρόσβαση, για να τα καταφέρουν.

Είναι στην ευθύνη του Υπουργείου να υπάρξει ειδική, συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ήδη έχουν διαφανεί:

  • Σπίτια χωρίς υπολογιστή
  • Σπίτια χωρίς σύνδεση ίντερνετ
  • Σπίτια με έναν υπολογιστή και πολλούς χρήστες (δύο ή περισσότερα παιδιά, εργαζόμενος με τηλεργασία γονέας)
  • Σπίτια όπου τα παιδιά δεν διαθέτουν δικό τους δωμάτιο και η οποιαδήποτε εργασία πρέπει να γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο παρουσία πολλών.
  • Εκπαιδευτικοί (ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) που δεν έχουν την κατάλληλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

Για να μη γίνουν λοιπόν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για την τηλεργασία λόγια του αέρα απαιτείται εδώ και τώρα

  • Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet . Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.
  • Να διευκρινιστεί ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,viber, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.α.
  • Να δημιουργηθεί Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα Διδακτικού Υλικού από το Υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, βασισμένες στα αντικείμενα που έχουν ήδη διδαχθεί στο σχολείο. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά – σχετικά ενιαία – μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό.
  • Το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών. Αντίστοιχα και μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, και με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές για τη στήριξη και των γονιών.
  • Να επιμορφωθούν άμεσα τεχνικά οι εκπαιδευτικοί, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Στεκόμαστε δυνατοί για όσα διάστημα διαρκέσει η πανδημία, ανυπομονώντας για την επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία.

Έχουμε επίγνωση ότι μόνο αυτή η ζωντανή παρουσία στο σχολείο μαθητών και εκπαιδευτικών μπορεί να συμβάλει ομαλά στην μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε την εκπαίδευση εξ αποστάσεως ως ένα προσωρινό έκτακτο μέτρο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή σχέση του σχολείου. Και στο πιο απομακρυσμένο μέρος είναι απαραίτητο να υπάρχει σχολικό κτήριο, εκπαιδευτικός, μαθητής.

 

Καλή δύναμη σε όλους μας!!!

 

Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κώστας Λεμπέσης

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Ζηρογιαννόπουλος

 

 

σχετικά άρθρα

Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών/τριων Δήμου Θέρμης
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς