Η "κανονικότητα" στο Νέο Λύκειο και τα κενά στα σχολεία
Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών:  Ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, έχει τη δύναμη να τσακίσει τους νόμους του Γαβρόγλου και της Κεραμέως.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του «νέου Λυκείου» ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Οι συνθήκες στα ΓΕΛ διαμορφώνονται ως αφόρητες για όλους τους εμπλεκόμενους, κι αυτά ενάμιση μόλις μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα μαθήματα προσανατολισμού έχουν χάσει τον όποιο παιδαγωγικό ρόλο τους είχαν αφήσει οι προηγούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και έχουν μετατραπεί σε «προγυμναστές» εισαγωγικών στο πανεπιστήμιο εξετάσεων. Η πίεση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς τα 7ωρα των μαθημάτων προσανατολισμού καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάρτιση εβδομαδιαίων προγραμμάτων στα σχολεία. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, λόγω των μηδενικών προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών αλλά και του διορισμού αναπληρωτών με το σταγονόμετρο, καταλαβαίνουμε ότι ο θεσμός της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, δέχεται μια ανηλεή επίθεση.

Ταυτόχρονα, οι φροντιστές «τρίβουν» τα χέρια τους. Οι διακηρύξεις για «πάταξη της παραπαιδείας» έχουν ήδη ξεχαστεί, καθώς οι μαθητές βιώνουν αύξηση των ωρών, που περνούν στα φροντιστήρια, τουλάχιστον αναλογική με την αύξηση των ωρών του σχολείου και της ύλης.

Έτσι, ο μεγάλος χαμένος του «νέου Λυκείου» είναι οι μαθητές. Τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα όρια των ψυχολογικών και σωματικών αντοχών τους. Συνειδητοποίησαν τις επιπτώσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Γαβρόγλου με τον πιο δραματικό τρόπο: 6 ώρες συνεχόμενες ώρες προσανατολισμού την ημέρα στο σχολείο, συν οι ώρες του φροντιστηρίου είναι αρκετές για να τα οδηγήσουν στην εξάντληση. Η κατάσταση στην τρίτη λυκείου θυμίζει κάτι από τις μέρες του νομοσχεδίου Αρσένη, όταν έδιναν τα παιδιά πανελλήνιες εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, ακόμα και στα θρησκευτικά.

Ο νόμος Γαβρόγλου βρήκε απόλυτα σύμφωνη την κυβέρνηση της ΝΔ και τη νέα ηγεσία του υπουργείου, καθώς σε συνδυασμό με την ανακοινωμένη  μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τη «λυσσαλέα» προσπάθεια για νομοθετική απόφαση εξίσωσης των διπλωμάτων των ιδιωτικών σχολών με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων, κάνει ξεκάθαρες τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη: να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με τους νόμους που ψήφισε.

Ταυτόχρονα ζούμε για μια ακόμα χρονιά την «κανονικότητα» της έλλειψης 105 εκπαιδευτικών από το νομό Χανίων και 2500 πανελλαδικά, μετά από το 3ο  κύμα διορισμού αναπληρωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει 2300 χαμένες ώρες κάθε βδομάδα για τα σχολεία των Χανίων γενικά, και ότι για τα σχολεία των Σφακίων, της Παλαιόχωρας,  τα ΕΠΑΛ Καντάνου, Κισσάμου, Εσπερινό Πλατανιά κλπ, ο αγιασμός δεν έπρεπε να έχει γίνει ακόμα.

Η ψήφιση και κυρίως η εφαρμογή των νομοσχεδίων δε θα είναι εύκολη διαδικασία για την κυβέρνηση. Ήδη οι φοιτητές βρίσκονται σε καταλήψεις και τεράστιες διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε μια σειρά από άλλες πόλεις. Το ίδιο κάνουν σταδιακά και μια σειρά από σχολεία σε όλη τη χώρα. Ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, έχει τη δύναμη να τσακίσει τους νόμους του Γαβρόγλου και της Κεραμέως. Το εκπαιδευτικό κίνημα, οφείλει και μπορεί να παίξει το ρόλο της αιχμής  σ’ αυτή τη μάχη. Οφείλουμε να οργανώσουμε απεργιακή μάχη, για να ανατρέψουμε τους νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ και αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μετατρέψει κάποια σχολεία σε φροντιστήρια, άλλα σε φαντάσματα, τους μαθητές μας σε ρομπότ κι εμάς σε προγυμναστές (στην καλή περίπτωση), ή μόνιμα περιμένοντες διορισμό με τη βαλίτσα παρά πόδα.  Όλοι/ες στις Γεν. Συνελεύσεις  

Αγωνιζόμαστε για:

·         Κάλυψη των τουλάχιστον 2500 λειτουργικών κενών με άμεση πρόσληψη αναπληρωτών τώρα!

·         Μαζικούς διορισμούς στην ειδική αγωγή και τη γενική εκπ/ση τώρα! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με πτυχίο και προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολογίου. Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα.

·         20 μαθητές/τμήμα, 15/ομάδες  προσανατολισμού, 10/εργαστήρια. Επαναφορά  στο ωράριο προ του ‘13.

·         Ουσιαστική ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο πρωινό σχολείο με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής και την άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά τους.

·         Όχι στην αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία της.

·         Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.

·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και όλων των απωλειών. Επαναφορά των Μ.Κ.

·         Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών νόμων Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης!

·          Να μην περάσει ο αντισυνδικαλιστικός νόμος. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τις απεργίες!

 

Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς!

Με μαζικούς αγώνες και απεργίες θα ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές!!!

 

Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών 

(Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε)

σχετικά άρθρα

Σφοδρές αντιδράσεις για το κεφαλοκλείδωμα δημοτικού αστυνομικού σε ηλικιωμένο που δεν είχε βεβαίωση μετακίνησης (Βίντεο)
Σφοδρές αντιδράσεις για το κεφαλοκλείδωμα δημοτικού αστυνομικού σε ηλικιωμένο που δεν είχε βεβαίωση μετακίνησης (Βίντεο)
Ο ηλικιωμένος κατέβηκε από τρόλεϊ και οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο
Σφοδρές αντιδράσεις για το κεφαλοκλείδωμα δημοτικού αστυνομικού σε ηλικιωμένο που δεν είχε βεβαίωση μετακίνησης (Βίντεο)