Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, όπως όλοι γνωρίζουμε το σχολικό έτος ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και δυστυχώς τα σχολεία ακόμη να μπουν σε κανονικό πρόγραμμα.

Μέσα στα τόσα προβλήματα έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ και η  Υ.Α. για την Δευτεροβάθμια (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1171/τ.Β΄/4-4-2017) και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1324/τ.Β΄/26-04-2016) που προβλέπει τον  τρόπο διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας,  ήτοι της Γαλλικής,  Γερμανικής ή Ιταλικής στα σχολεία.

Η Υ.Α. προβλέπει ότι: «Στα Γυμνάσια όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα γενικής παιδείας δημιουργούνται στην Α΄ τάξη παράλληλα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης».

Δεν αναφέρει ποιος θα είναι ο μικρότερος αριθμός, επίσης εξαναγκάζει τους μαθητές να διδαχθούν άλλη Ξένη Γλώσσα από αυτήν που επιθυμούν, με κριτήρια την αριθμητική και συχνά οριακή πλειοψηφία της εκάστοτε επιλεγόμενης γλώσσας.

Η αγανάκτηση των γονέων και των μαθητών που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να επιλέξουν τα Γερμανικά ή τα Γαλλικά ή τα Ιταλικά σαν Β΄ ξένη γλώσσα, οι διαμαρτυρίες των Συναδέλφων Εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων καθώς και των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Και όλα αυτά εν μέσω εγκυκλίων περί αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων για τη φετινή χρονιά, με σκοπό δήθεν «την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου». Την ίδια στιγμή καθημερινά, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε «Μπαλαντέρ», προκειμένου να καλύψουν τα κενά που διαμορφώνονται στα ωρολόγια προγράμματα των σχολικών μονάδων, εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας και να εργάζονται πέραν του διδακτικού τους ωραρίου!

Στην παραπάνω ταλαιπωρία όλων, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών έρχεται η  εφαρμογή της παραπάνω Υ.Α. από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων ώστε να μας θυμίσει την «κανονικότητα» στην οποία έχουμε μπει και μας προετοιμάζει για το τι θα επακολουθήσει, η οποία επιβάλλει την σύμπτυξη – συγχώνευση των τμημάτων, δημιουργεί υπεράριθμα και ανομοιογενή τμήματα,  αποκλείοντας το δικαίωμα επιλογής από τους μαθητές της β’ ξένης γλώσσας που επιθυμούν περιορίζοντας έτσι το μορφωτικό τους δικαίωμα.

Δεν γνωρίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ιωαννίνων ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται αποκλειστικά γαλλόφωνα ή γερμανόφωνα τμήματα αλλά και σχολεία που είναι τελείως αντιπαιδαγωγικό και που ο κλάδος έχει κάνει γνωστές τις θέσεις του, δεν γνωρίζει ότι έτσι συρρικνώνεται το εργασιακό ωράριο των συναδέλφων εκπαιδευτικών ΠΕ05 και ΠΕ07;

Κάθε τέτοια κίνηση θα μας βρίσκει απέναντι ως σωματείο, όπως και η προνομιακή μεταχείριση κάποιων σχολείων έναντι άλλων.

Απαιτούμε

Την έγκριση όλων των τμημάτων β’ ξένης γλώσσας σε όσες σχολικές μονάδες (Γυμνάσια) διαπιστώνουν ότι, λόγω της εφαρμογής της με αρ. πρωτ. 53476/ΓΔ4/28-03-2017 Υ.Α. (Β΄ 1171), υπάρχουν μαθητές/τριες που θα υποχρεωθούν να αλλάξουν Β΄ Ξένη Γλώσσα ώστε να μην γίνει καμία συγχώνευση ή σύμπτυξη τμημάτων.

Παράλληλη λειτουργία τμημάτων β' ξένης γλώσσας στο πλαίσιο του κάθε τμήματος Γενικής Παιδείας, χωρίς πλαφόν στον αριθμό μαθητών σε κάθε τέτοιο τμήμα.

Την έγκριση όλων των τμημάτων της Α’ τάξης στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑ.Λ.

ΕΛΜΕ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3