Να αποσυρθούν τώρα οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στο Λύκειο
Η 24ωρη απεργία, οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια πρέπει να πετύχουν
[11.00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας]
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι: Το νομοσχέδιο που βγήκε σταδιακά στη δημοσιότητα και με δημόσιες παρουσιάσεις του Υπ. Παιδείας (π.χ. ΕΡΤ 5 Απρίλη) ετοιμάζεται για τη Βουλή. Ουσιαστικά είναι σύμφωνο –εκτός απροόπτου- με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου (Σεπτέμβρης 2018). Έτσι η πορεία για τον ενιαίο εκπαιδευτικό χώρο στην Ε.Ε. και στη στρατηγική του ΟΟΣΑ εξελίσσεται –μετά την συρρίκνωση των ΕΠΑΛ και την εισαγωγή μαθητείας στα 18- με την κατάργηση ή ενσωμάτωση και των υπόλοιπων ΑΤΕΙ της χώρας στα ΑΕΙ, αλλά και με το ουσιαστικό ξήλωμα του Γενικού Λυκείου, αρχής γενομένης από την Γ τάξη από τη νέα σχολική χρονιά!
Τα πρώτα βήματα για να σταματήσει αυτή η προσχεδιασμένη από την αρχή της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα με τους δήθεν εθνικούς διαλόγους ετοιμάζονται. Στο τοπίο αυτό ήταν σύμμαχοι στην ΟΛΜΕ τα ΣΥΝΕΚ και η ΔΑΚΕ επί Ν. Φίλη και βουβοί επί Κ. Γαβρόγλου. Σήμερα όμως που είναι έτοιμο να ψηφιστεί πριν το Πάσχα το ν/σχ και να καρατομηθεί επί της ουσίας η Γ΄ Λυκείου δημιουργήθηκε μια προσωρινή ομόφωνη στάση στην ΟΛΜΕ (και εν όψει των εκλογών για το συνέδριο της ΟΛΜΕ τέλος Ιουνίου.
Συναδελφοι, συναδέλφισσες: Το ν/σχ μετατρέπει το Λύκειο σε κλειστό κλαμπ, με αφετηρία τη Γ΄ Λυκείου, στους μαθητές και τις μαθήτριες που κουβαλούν γενικότερο «μορφωτικό κεφάλαιο», κάνοντας ανακωχή από τον σχεδιασμό του γεφυροποιού Αντ. Λιάκου για ενσωμάτωση της Α΄ΓΕΛ στο Γυμνάσιο, αλλά και δίνοντας γέφυρα στα προηγούμενα σχέδια των «Α. Διαμαντοπούλου-Κ. Αρβανιτόπουλου» για την Β΄ΓΕΛ.
Συρρικνώνει το σχολείο ακόμα περισσότερο με στόχο ολοένα και λιγότερους καθηγητές που θα διδάσκουν σ’ αυτό. Δημιουργεί συνθήκες για εισαγωγή του προσοντολόγιου στο ΓΕΛ και κατάργηση επί της ουσίας των οργανικών θέσεων (βλέπε την 5ετή θητεία στα Πειραματικά).
Βαθαίνει το διαχωρισμό μεταξύ των ΕΠΑΛ (Τεχνική) και ΓΕΛ (Γενική) αναπαράγοντας και βαθαίνοντας τα ήδη υπάρχοντα χάσματα, αλλά και δημιουργώντας τις συνθήκες για μεταγυμνασιακά ΙΕΚ ή οριστική απομάκρυνση των «αδύναμων» μαθητών από το σχολείο στις αγροτοκτηνοτροφικές και τουριστικές περιοχές. Έτσι ετοιμάζεται το μεταγυμνασιακό τοπίο προς τρεις ή και τέσσερις δρόμους, όχι με ισότιμες προσδοκίες, αλλλά με αμιγώς ταξικά χαρακτηριστικά. Το ενιαίο σχολείο απομακρύνεται οριστικά σ’ αυτό το σχέδιο, ενώ το υποχρεωτικό 12χρονο με δύο έτη προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης τορπιλίζεται.
Έτσι κατακερματίζει την νεολαία, χωριζοντάς την σε προσοντούχους οικονομικά και κοινωνικά ισχυρούς και «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Εντείνει δηλαδή στην κοινωνία τις ταξικές ανισότητες και κατεβάζει τον πήχη της μόρφωσης και των ευκαιριών για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στην μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Εισάγει τον κανόνα της καπιταλιστικής αγοράς «ανάλογα με τη ζήτηση» στην «ελεύθερη είσοδο» και όχι με το καθιερωμένο στη Δύση κανόνα των προσωπικών κλίσεων.
Παράλληλα δημιουργεί μία ψευδεπίγραφη «ελεύθερη είσοδο» σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, την ώρα που καταργεί (στη θέση τους «διετή προγράμματα» μαθητών από ΕΠΑΛ) ή ενσωματώνει το σύνολο των ΑΤΕΙ στα ΑΕΙ συρρικνώνοντας στο σύνολο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς γενναία αύξηση των εισαγομένων στα ΑΕΙ και την οικονομική τους στήριξη («νέα αρχιτεκτονική» των ΑΕΙ). Προσθετικά αφαιρεί τη δυνατότητα μετεγγραφών σε όσουν εισαχθουν στα μικρής ζήτησης τμήματα, πράγμα που ευνοεί μόνο όσους διαμένουν σε πολύ κοντινές αποστάσεις (νησιά, παραμεθόριες περιοχές).
Αυτά γίνονται μέσω:
- Της μείωσης του αριθμού των μαθημάτων, αφού έτσι χάνονται τα «εύκολα» μαθήματα που ανέβαζαν το μέσο όρο.
- Των πανελλαδικού τύπου τοπικών ομαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, που περιλαμβάνουν εξωτερικά θέματα, εξωτερική επιτήρηση, κάλυψη ονομάτων και εξωτερική του σχολείου διόρθωση.
- Της μετατροπής των απολυτήριων εξετάσεων από διαπιστωτικές του επιπέδου των γνώσεων των μαθητών σε εξετάσεις αποκλεισμού μίας μερίδας και ανταγωνιστικές για τους υπόλοιπους στο όνομα της διεκδίκησης των ΤΕΠ δηλαδή των ελάχιστων αζήτητων σχολών.
- Της κατάργησης μαθημάτων Γεν. Παιδείας, όπως η Ιστορία, η Βιολογία και η Στατιστική από τη Γ ΄Λυκείου
- Της αντιπαιδαγωγικής άποψης ότι ο επαναστοχασμός δεν γίνεται παράλληλα και ταυτόχρονα με τη γνώση (ενιαίο σχολείο για όλους), αλλά μηχανιστικά στο τέλος του ...δρόμου (Γ΄ ΓΕΛ) ή ...ποτέ (μαθητική διαρροή).
- Της σημαντικής αύξησης της εξεταζόμενης ύλης στα 4 βασικά μαθήματα, η οποία με βεβαιότητα θα φέρει και αύξηση των ωρών στα φροντιστήρια με συνέπεια και την παρα πέρα οικονομική αφαίμαξη των γονέων.
- Της δημιουργίας εκρηκτικού τοπίου για «διάλυση» της Β΄ ΓΕΛ και μεταφοράς της Α΄ ΓΕΛ στο γυμνάσιο.
Ειδικότερες επιδιώξεις
Ι) Ο 1ος στόχος, μέσα από την ψευδεπίγραφη ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στα ΑΕΙ, επιδιώκει το (ταξικό) Λύκειο των λίγων μαθητών και ειδικά των δικών τους παιδιών κι όχι δυνητικά των ευρύτερων λαϊκών στρωμμάτων.
- Ο κεντρικός έλεγχος των απολυτηρίων εξετάσεων είναι η κερκόπορτα της «αξιολόγησης» δομών και προσώπων.
- Αν οι μαθητές του διπλανού σχολείου τα πήγαν καλύτερα στα κοινά θέματα από τους δικούς σου αυτό σημαίνει ότι δεν αξιολογείσαι ως επαρκής.
- Τα άσχημα αποτελέσματα στις πανελλαδικού τύπου στις τοπικές ομαδικές εξετάσεις ίσως να σημαίνουν και τη συρρίκνωση-κλείσιμο σχολείων.
- Οι πανελλαδικού τύπου στις τοπικές ομαδικές εξετάσεις απαιτούν κι ένα μηχανισμό αντίστοιχο των πανελληνίων, με μεταφορά καθηγητών για την εκπόνηση των θεμάτων με αντίστοιχες ώρες σε επιτροπές με μεταφορά διόρθωση και καταχώρηση βαθμών τα οποία έχουμε βάσιμες υποψίες ότι θα είναι απλήρωτες (δήθεν ενδοσχολικές εξετάσεις).
- Αμφισβητεί το υπουργείο Παιδείας την επιστημονική μας επάρκεια και την ηθική μας ακεραιότητα να θεματοδοτήσουμε και να διορθώσουμε και θέλει όλα να περάσουν στον έλεγχο κάποιων κρατικών γραφειοκρατών.
- Δεν δημιουργεί ούτε καν 5η ομάδα προσανατολισμού για όσους εδώ και δεκαετίες επιδιώκουν το απολυτήριο χωρίς είσοδο σε πανεπιστημιακές σχολές.
ΙΙ) Ο 2ος στόχος είναι το «πειθαρχημένο» σχολείο της κάθε τύπου «αξιολόγησης» και του ασφυκτικού καθημερινού ελέγχου πάσης φύσεως από τα πάνω και γενικότερα η εντατικοποίηση της εργασίας με τους βαθιά καθηλωμένους μισθούς. Αυτά συμβαίνουν σε πολλά σχολεία της δύσης, αλλά με διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς.
- Η Γ τάξη καταργείται ουσιαστικά και γίνεται ένα κρατικό φροντιστήριο το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν καταργεί το ιδιωτικό διότι και οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές ...
- Η Β τάξη σε μικρό χρονικό διάστημα θα πάρει τη θέση της τωρινής Γ επειδή οι μαθητές θα ενδιαφέρονται μόνο για τα τέσσερα μαθήματα που θα διαγωνιστούν στη Γ
- Λόγω της αυξημένης ύλης πιθανά η προετοιμασία των μαθητών θα αρχίζει απο τη Β τάξη όπως σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και σήμερα
- Θα υπάρξει μια γενικευμένη διάλυση του λυκείου και υποταγή του στον εξεταστικό και μόνο ρόλο.
ΙΙΙ) Ο 3ος στόχος, και πιό ιδεολογικός, είναι το κτύπημα του σχολείου της σχετικά ελεύθερης, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, του σχολείου της πολύπλευρης αναζήτησης και ερμηνείας των νόμων της κοινωνίας, της ιστορίας, της φύσης και της φιλοσοφίας. Επιθυμούν το σχολείο της χρησιμοθηρίας και του ανταγωνισμού ως προθάλαμο της εργασιακής ζούγκλας που ήδη έχουν εισαγάγει.
- Οι ομάδες σχολείων για τις απολυτήριες εξετάσεις είναι και η βάση που θα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολείων από το Σεπτέμβρη, αλλά και μοχλός αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών αργότερα.
- Μικρότερο Γενικό Λύκειο είναι ένα Λύκειο προσαρμοσμένο στις περικοπές για να βγαίνουν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η αδυναμία συγκρότησης τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού με βάση και την Υ.Α. για συγκρότηση τμημάτων με ελάχιστο αριθμό μαθητών θα οδηγήσει στη συρρίκνωση τμημάτων- σχολείων και τη μείωση θέσεων εργασίας.
Η στρατηγική της ΟΛΜΕ, που απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου πρέπει να συμπληρωθεί με τα αιτήματα για:
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, καμιά απόλυση αναπληρωτή. Όχι στο προσοντολόγιο.
Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013. 20 μαθητές στο τμήμα – 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και απόδοση των αναδρομικών, να γίνουν δεκτά τα αιτήματα για τους πρώην διαθέσιμους.
Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση – οργανώνουμε απεργία – αποχή.
Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου – αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας, όχι περικοπές στους συνταξιούχους και μετά το 2016.
Όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη των σχολείων. Ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα παιδιά.
Ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Πάτρα 8 Απρίλη 2049, Εκπ. Παρέμβαση, https://eparemvasiax.wordpress.com/
Εκπ. Παρέμβαση,
Α΄Αχαΐας, μέλος του δικτύου των Αγων. Παρεμβάσεων Δ.Ε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη