Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υπoχρεωτικής προσχολικής αγωγής αποτελεί βασικό αίτημα του κλάδου μας, ένα αίτημα που δεν είναι στενά επαγγελματικό αλλά αίτημα με ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Από το 2006 που θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτικό το πρώτο έτος προσχολικής αγωγής ύστερα από έναν πολυήμερο δικό μας απεργιακό αγώνα, δεν έπαψε να είναι αίτημα συνεχούς αγωνιστικής διεκδίκησης από την πλευρά μας.
Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποτελεί βασικό μηχανισμό για τη σχολική κοινωνικοποίηση του παιδιού , την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον , δίνει τη δυνατότητα για πρώιμες παρεμβάσεις για τη μαθησιακή ετοιμότητα μαθητών που το έχουν ανάγκη.
Τόσο ο υποχρεωτικός όσο και ο δημόσιος χαρακτήρας του θεσμού διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουν την ίδια εκπαίδευση τα παιδιά της προσχολκής ηλικίας (νήπια και προνήπια) σε αντίθεση με το μέχρι τώρα καθεστώς του πρώτου έτους που δίνει τη δυνατότητα προσχολικής εκπαίδευσης μόνο στα παιδιά που η οικογένειά τους διαλέγει την ένταξή τους στο νηπιαγωγείο.
Η απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε και της Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α (κατά πλειοψηφία) ν’ αντιταχθούν στη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής – υποχρεωτικής αγωγής , καλλιεργώντας μια συντεχνιακή και χωρίς πραγματική βάση αντιπαράθεση με τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων, είναι απόφαση που στρέφεται ενάντια στην καλυτέρευση του επιπέδου εκπαίδευσης των παιδιών της προσχολικής ηλικίας , στηρίζει ένα εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο μοντέλο φροντίδας που λειτουργεί με κουπόνια (voucher) και τροφεία και αντιμετωπίζει τα ίδια τα παιδιά ως εμπορεύματα μέσω των οποίων απορροφώνται ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η απόφαση των περισσότερων Δημάρχων των νησών του Αργοσαρωνικού (Αίγινας , Πόρου , Τροιζήνας- Μεθάνων , Ύδρας , Σπετσών) να μην πάρουν μέρος στη συγκρότηση των Τριμερών Επιτροπών με «επιχειρήματα» καθόλου πειστικά (όπως π.χ η αυξημένη τουριστική κίνηση των νησιών τους που τους εμπόδιζε να παραβρεθούν στη συνεδρίαση των Τριμερών Επιτροπών στον Πειραιά στην Τρίτη 10/40/2018 σύμφωνα με την πρόσκληση της Διέυθυνσης Π.Ε Πειραιά) είναι απόφαση που στρέφεται εναντίον της καλυτέρευσης της προσχολικής εκπαίδευσης στην περιοχή, εναντίον των γονιών και των παιδιών τους που έχουν πραγματικό όφελος από την επέκταση της προσχολικής αγωγής στο πρώτο έτος.
Eίναι απορίας άξιο ότι προτάθηκε εκ μέρους τους η μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής για όλα τα νηπιαγωγεία όλων των Δήμων του Αργοσαρωνικού. Δεν υπήρχε δηλ. ούτε ένα νηπιαγωγείο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η δίχρονη προσχολική αγωγή όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν αίθουσες παραπανήσιες που μπορούν να φιλοξενήσουν τα προνήπια ή και αίθουσες Δημοτικών Σχολείων για να καλύψουν ελλείψεις. Εκτός από το έγγραφο του Δήμου Πόρου «Αναφορικά με την καταλληλότητα κτηριακών υποδομών για ένταξη νηπίων ηλικίας 4 ετών το Σεπτέμβρη του 2018» (Α.Πρ.1491,13/04/2018) που κοινοποιήθηκε στο Σύλλογό μας και εκθέτει τους προβληματισμούς του συγκεκριμένου Δήμου για το θέμα, κανένας άλλος Δήμος απ’ αυτούς που επικαλέστηκαν «έλλειψη υποδομών» , δεν μπήκε στον κόπο , έστω και χωρίς συμμετοχή στην τριμερή επιτροπή, να επιχειρηματολόγήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για την «έλλειψη υποδομών».
Αποτέλεσμα είναι ότι ενώ υπάρχουν αίθουσες για να υποδεχτούν τα προνήπια σε όλη σχεδόν την περιοχή οι γονείς καλούνται να πληρώσουν το πολιτικό τίμημα της Κ.Ε.Δ.Ε και της πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε –Ο.Τ.Α που αφήνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς παιδιά μικρότερων ηλικιών (κάτω των 4 ετών , αφού τις θέσεις τους καταλαμβάνουν τα προνήπια.) Καταγγέλλουμε αυτή την τακτική και καλούμε , έστω και αυτή τη στιγμή να μη γίνουν εγγραφές προνηπίων στους παιδικούς σταθμούς και τα προνήπια να εγγραφούν στα νηπιαγωγεία της περιοχής.
Η απόφαση του Υπουργείου για εφαρμογή μόνο σε 184 Δήμους ,κυρίως μικρούς Δήμους της επαρχίας, υπονομεύει την εφαρμογή του θεσμού στην πράξη. Είναι φανερό ότι η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση και των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων του Ο.Ο.Σ.Α θα δυσχεράνει αν δεν υπονομεύσει την εφαρμογή του θεσμού στην πράξη. Το Υπουργείο Παιδείας αντί να προσπαθήσει από τη στιγμή ψήφισης του σχετικού νόμου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής (κονδύλια, μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών , κτηριακή υποδομή) χρησιμοποίησε ως πολιορκητικό κριό το αντιδραστικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης , ερχόμενο σε συμβιβασμό μαζί του, και περιόρισε την εφαρμογή του θεσμού σε μικρά, κυρίως επαρχιακά, νηπιαγωγεία. Σε πολλές περιπτώσεις επιλέχθηκαν δήμοι εφαρμογής όπου τα προνήπια φοιτούν ήδη από τώρα. Ενώ ο νόμος κάνει λόγο για εφαρμογή σε βάθος τριετίας η Υπουργική Απόφαση αναφέρεται μόνο στο 2018-2019 και όχι στα επόμενα δύο χρόνια.
Πουθενά επίσης η νομοθεσία δεν απαιτούσε ομοφωνία των μελών των τριμερών επιτροπών για να επιλεγεί ένας Δήμος. Επομένως αν το Υπουργείο επέλεξε το κριτήριο της ομοφωνίας αυτό είναι δική του πολιτικη απόφαση , πίσω από την οποία κρύβει την επιλογή να μην προχωρήσει η εφαρμογή του θεσμού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού ότι:
«Δήμοι με κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών δεν εντάχθηκαν στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-19, επειδή προκρίθηκε η έναρξη υλοποίησής της να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων Δήμων και χωρίς πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή της». (http://www.minedu.gov.gr/news/34188-24-04-18-dilosi-tou-ypourgoy-paideias-erevnas-kai-thriskevmaton-kosta-gavroglou-gia-tin-efarmogi-tis-dixronis-prosxolikis-ekpaidefsis-2)
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: αν τις επόμενες δύο χρονιές δεν υπάρχει η απόλυτη συναίνεση τι θα γίνει; Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αντιδραστικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πολιορκητικό κριό για να μην προχωρήσει η εφαρμογή του θεσμού.
Επιλέχθηκαν Δήμοι κυρίως κάτω των 20.000 κατοίκων για την εφαρμογή του θεσμού έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην έρχεται σε σύγκρουση με συμφέροντα μεγάλων παιδικών σταθμών ή Δήμων μεγάλων αστικών κέντρων. Η επιλογή του Υπουργείου για εφαρμογή του θεσμού χωρίς τα αναγκαία κονδύλια για κτηριακές υποδομές και μόνιμους μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών δεν προοιωνίζει τίποτε το θετικό για τον μέλλον.
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής ποσχολικής αγωγής θεωρώντας την υλοποίησή της μεγάλη κατάκτηση για την εκπαίδευση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας αλλά και γενικά για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.
1. Na εφαρμοστεί ο θεσμός της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής άμεσα και όχι σε βάθος τριετίας.
2.Να γίνουν μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών έτσι ώστε να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την επέκταση του θεσμού.
3. Να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για κτηριακές υποδομές και όποιες άλλες ανάγκες του θεσμού.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη