Σύλλογος ΠΕ Αιγάλεω

Ρ. Φεραίου 20

Τηλ.210-5981932

Αιγάλεω  19/ 5 / 2014

ΠΡΟΣ: - Δ.Σ της Δ.Ο.Ε, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε, Ένωση Γονέων Αιγάλεω, Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, τα μέλη μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ !

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά με ταχείς ρυθμούς στις συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων επιχειρώντας να αιφνιδιάσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο κύμα καταργήσεων σχολικών μονάδων με στόχο τις δραστικές περικοπές του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική όπως προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καταργούνται 15 δημοτικά και 30 νηπιαγωγεία,  συγχωνεύονται 128 σχολεία  και 74 νηπιαγωγεία, καταργούνται δηλαδή 79 σχολεία και 67 νηπιαγωγεία! Επιπλέον υποβιβάζονται 130 δημοτικά και 20 νηπιαγωγεία. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ολοήμερα τμήματα στα παραπάνω  δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία επίσης καταργούνται. Χιλιάδες παιδιά θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ενώ περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας καταργούνται. Συγκεκριμένα στην περιοχή μας:

Ένα ιστορικό σχολείο, με τεράστια προσφορά στην τοπική κοινωνία, που  από τις αίθουσες του πέρασαν χιλιάδες Αιγαλιώτες, το 16ο Δ.Σ εξαφανίζεται από το σχολικό χάρτη με μια απλή Υπουργική Απόφαση. Περίπου δέκα είναι οι οργανικές θέσεις που χάνονται και στα τμήματα σε λίγο θα στριμώχνονται πολύ περισσότεροι μαθητές. Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο για τις καταργήσεις των σχολείων επικαλείται προτάσεις των Δ/νσεων Π.Ε και του Δήμου. Πρόκειται για άλλο ένα ελεεινό ψέμα!! Το Υπουργείο γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις υπηρεσίες του και την τοπική κοινωνία. Φυσικά γνωρίζουμε ότι οι "υπεύθυνοι" σκαρφίζονται κάθε φορά διάφορα ψέματα και δικαιολογίες. Δεν ξεχνάμε ότι εδώ και 4 χρόνια αποδομούν και ιδιωτικοποιούν την παιδεία και την υγεία. Δεν ξεχνάμε ό,τι έχει προηγηθεί: τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν στα σχολεία του Αιγάλεω πριν ένα χρόνο στη μέση της σχολικής χρονιάς, το κλείσιμο και τη λεηλασία του 15ου Δ.Σ Αιγάλεω, τη διάλυση του ΕΠΑΛ το καλοκαίρι, το κλείσιμο του νοσοκομείου "Λοιμωδών", το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις .

Και τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά;

Ότι το επόμενο βήμα είναι οι συμπτύξεις τμημάτων ξεκινώντας από τα νέα τμήματα της πρώτης τάξης του Σεπτεμβρίου που το υπουργείο θα επιδιώξει να κλείσει 25άρια και 27άρια τμήματα για να ισορροπήσει τη νέα οργανικότητα με τη λειτουργικότητα των σχολείων. Ο επόμενος στόχος, αφού "ξεμπερδέψουν" με τα συστεγαζόμενα, είναι να κλείσουν ΟΛΑ τα μικρά γειτονικά σχολεία. Το "νέο σχολείο" που θέλουν να φτιάξουν είναι σχολείο "τέρας" με πληθωρικά τμήματα, διαλυμένες υποδομές και απαξιωμένους δασκάλους. Έτσι όμως υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η δημόσια εκπαίδευση και γυρίζει 60 χρόνια πίσω.

Έχουν το θράσος επιπλέον, να ζητούν από τα σχολεία που συγχωνεύονται – καταργούνται, από σχολεία δηλαδή που θα τα σβήσουν από το σχολικό χάρτη, να προχωρήσουν σε έκθεση γενικής εκτίμησης και σχέδια εργασίας για την επόμενη χρονιά στα πλαίσια της ΑΕΕ (αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας) !!

Δεν θα μας αιφνιδιάσουν ! Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ενωμένη και θα αντιδράσει άμεσα :

-  Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, την Τετάρτη 21 Μάη.

- Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία που δεν συγχωνεύονται ή υποβαθμίζονται να κατανοήσουν ότι αύριο έρχεται και η δική τους σειρά, πρόκειται για μια πολιτική που απειλεί το δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας, εφόσον ο κύκλος των συγχωνεύσεων – υποβιβασμών δεν έχει ολοκληρωθεί και προβλέπεται συνέχεια κατόπιν των εκλογών.  Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει κλείσιμο 1.675 σχολικών μονάδων!!!

- Καλούμε την Ένωση Γονέων Αιγάλεω, τους συλλόγους γονέων, την ΕΛΜΕ, τους τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για τη διάσωση των σχολείων μας, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση σε όσους απεργάζονται την κατάργηση των σχολείων μας.

-     ΟΛΟΙ την Τετάρτη 21/5 κατεβαίνουμε μαζικά και οργανωμένα στο ΥΠΑΙΘ (στο Μαρούσι) στις 1.30 μ.μ. μαζί με όλη τη σχολική κοινότητα και τους φορείς.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Σάμιος

Η γραμματέας

Στέλλα Τραγά