Ακυρώθηκε πρόσληψη αναπληρώτριας λόγω ποινικής δίωξης για γενετήσιο έγκλημα

Εκπαίδευση 0

Πίνακες εκπαιδευτικών: Απίστευτη υπόθεση πλαστού πτυχίου στο ΑΣΕΠ – Πώς «κέρδισε» 7 μόρια

Άδεια αίθουσα τάξης μετά την απόλυση δασκάλας, φαίνεται καρέκλα, έδρα και πίνακας
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο υποψήφιος εκπαιδευτικός κατέθεσε «μαϊμού» πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για να εμφανίσει άριστη γνώση γερμανικών

Ένα πλαστό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ήταν αρκετό για να προσθέσει επτά μόρια στην κατάταξη αναπληρωτή εκπαιδευτικού στους πίνακες ΑΣΕΠ, πριν ο έλεγχος γνησιότητας αποκαλύψει την πραγματικότητα και οδηγήσει στην ανάκληση της πρόσληψής του.

Ο εκπαιδευτικός είχε καταθέσει πιστοποιητικό Goethe-Zertifikat C2, προκειμένου να αποδείξει άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας και να λάβει την προβλεπόμενη μοριοδότηση στον επικουρικό αξιολογικό πίνακα της προκήρυξης 3ΕΑ/2025 του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο εκπαιδευτικός είχε υποβάλει στον ηλεκτρονικό του φάκελο στο ΟΠΣΥΔ πιστοποιητικό με την ένδειξη «GOETHE – ZERTIFIKAT C2: Grosses Deutsches Sprachdiplom», το οποίο αφορούσε τις ενότητες Lesen, Hören, Schreiben και Sprechen. Το συγκεκριμένο έγγραφο καταχωρίστηκε στον φάκελό του στις 6 Ιουλίου 2025 και χρησιμοποιήθηκε για την απόδειξη άριστης γνώσης ξένης γλώσσας.

Ως αποτέλεσμα, του αποδόθηκαν 7 επιπλέον μόρια, τα οποία επηρέασαν την κατάταξή του στον σχετικό πίνακα της 3ΕΑ/2025.

Τι αποκάλυψε ο έλεγχος του Goethe-Institut, διαγράφηκε από τους πίνακες ΑΣΕΠ

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο γνησιότητας του πιστοποιητικού.

Σε έγγραφο της 1ης Ιουλίου 2026, το Goethe-Institut ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό δεν είχε εκδοθεί από το ίδιο και δεν αντιστοιχούσε σε καταγεγραμμένη εξεταστική ή πιστοποιητική διαδικασία.

Μετά τον έλεγχο, το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο δεν ήταν γνήσιο ούτε έγκυρο και αποτελούσε προϊόν παραποίησης.

Η διαπίστωση αυτή είχε άμεση συνέπεια στην κατάταξη του εκπαιδευτικού, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Γ΄ Τμήμα του ΑΣΕΠ προχώρησε στη διαγραφή του από τον πίνακα και την εγγραφή του στον πίνακα απορριπτέων, με αιτιολογία «ΥΠΟΒΟΛΗ ΨΕΥΔΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟΥ». Η εξέλιξη αυτή σήμαινε ότι η πρόσληψή του ως προσωρινού αναπληρωτή είχε πραγματοποιηθεί με βάση μοριοδότηση που δεν αντιστοιχούσε στα πραγματικά προσόντα του.

Το υπουργείο Παιδείας, αφού κάλεσε τον εκπαιδευτικό σε ακρόαση και έλαβε το υπόμνημα με τις απόψεις και τις εξηγήσεις του, κατέληξε ότι η πρόσληψή του δεν ήταν νόμιμη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η πρόσληψη είχε πραγματοποιηθεί επειδή η μοριοδότηση με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είχε επηρεάσει την κατάταξή του στον προσωρινό αξιολογικό πίνακα της 3ΕΑ/2025 του ΑΣΕΠ. Με βάση τα στοιχεία του φακέλου και τα αποτελέσματα του ελέγχου γνησιότητας των δικαιολογητικών, το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση πρόσληψης.

Δείτε εδώ την απόφαση

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μόδα αλλάζει: 10 παλιά ονόματα που επιστρέφουν

Γεράσιμος Σιάσος στο alfavita: «Δεν θα υπήρχε χώρα αν δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο Αθηνών»

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση