Σε φοιτητικές εκλογές εισέρχονται επίσημα τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για τις νέες κάλπες.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου, η ακαδημαϊκή κοινότητα καλείται να δώσει το «παρών» στις κάλπες, σε μια διαδικασία που παραδοσιακά αποτελεί το θερμόμετρο των πολιτικών τάσεων μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Με τα αμφιθέατρα να παίρνουν «φωτιά» από τις προεκλογικές ζυμώσεις, χιλιάδες φοιτητές θα αποφασίσουν για τη νέα σύνθεση των Φοιτητικών Συλλόγων, σε μια συγκυρία όπου τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, της επαγγελματικής προοπτικής και των ακαδημαϊκών μεταρρυθμίσεων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Πρώτη φορά στην κάλπη; Ο πλήρης οδηγός του ψηφοφόρου
Αν είσαι πρωτοετής και ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις στις 13 Μαΐου, ακολουθεί το «Manual» της διαδικασίας για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.
Οι εκλογές διεξάγονται παραδοσιακά από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Οι κάλπες στήνονται εντός των πανεπιστημιακών χώρων (συνήθως σε κεντρικά κτίρια σχολών, φουαγιέ ή μεγάλες αίθουσες). Κάθε τμήμα έχει τη δική του εφορευτική επιτροπή και τη δική του κάλπη.
Η ταυτοποίηση του φοιτητή είναι απαραίτητη. Για να ψηφίσεις, πρέπει να επιδείξεις στην εφορευτική επιτροπή ένα από τα εξής:
Αστυνομική Ταυτότητα (ή ψηφιακή ταυτότητα μέσω Gov.gr Wallet).
Φοιτητικό Πάσο (Ακαδημαϊκή Ταυτότητα).
Διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.
Αφού επιβεβαιωθούν τα στοιχεία σου από τους καταλόγους, λαμβάνεις τα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων και έναν φάκελο.
Κάθε σύλλογος έχει διαφορετικό αριθμό μελών στο ΔΣ, οπότε ο αριθμός των σταυρών που μπορείς να βάλεις αναγράφεται συνήθως στην κορυφή του ψηφοδελτίου ή σου το επισημαίνει η επιτροπή. Μουντζούρες, σημάδια ή σχισίματα στο ψηφοδέλτιο το καθιστούν άκυρο.
Πώς βγαίνουν τα αποτελέσματα
Με το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00, ξεκινά η διαλογή των ψήφων. Είναι η στιγμή που η ένταση κορυφώνεται, καθώς οι παρατάξεις συγκεντρώνουν τα στοιχεία από κάθε τμήμα.
Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος εκδίδει το δικό του πρακτικό. Επειδή δεν υπάρχει ενιαία αρχή διεξαγωγής, κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα.
Συχνά παρατηρούνται αποκλίσεις στους πίνακες της ΠΚΣ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της ΠΑΣΠ και των υπόλοιπων σχημάτων (ΕΑΑΚ, Δικτύου κ.λπ.), καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τη νομιμότητα κάποιων συλλόγων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN
Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών
Alfavita Newsroom