Συναγερμός στον χώρο της εκπαίδευσης στο νησί, καθώς ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου κηρύσσει κινητοποίηση ενάντια στην πρώτη παραπομπή συναδέλφισσας σε Πειθαρχικό από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.
Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο περιγράφει την κατάσταση στα σχολεία ως «οριακή» λόγω κενών στην ειδική αγωγή, υποβάθμισης υποδομών και ελλείψεων σε αναλώσιμα, ενώ επισημαίνει τον αυξανόμενο εκφοβισμό των εκπαιδευτικών μέσω του νέου Πειθαρχικού και της διαδικασίας «αξιολόγησης».
Η κινητοποίηση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα στις 13:00 στη ΔιΠΕ Σάμου, με παράλληλη διευκολυντική στάση εργασίας, ενώ το σωματείο δηλώνει αμέριστη στήριξη στη συναδέλφισσα και στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου
Κινητοποίηση για την πρώτη παραπομπή σε Πειθαρχικό σε συναδέλφισσα από τη ΔΙΠΕ Σάμου.
Φτάσαμε μέσα Μάρτη και στα σχολεία του νησιού μας η κατάσταση είναι κυριολεκτικά οριακή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Πολλά κενά εκπαιδευτικών κυρίως στην ειδική αγωγή που βρίσκεται σε αποσύνθεση, υποβάθμιση, ελλείψεις ακόμα και σε αναλώσιμα, επιστροφές των επιταγών που προορίζονται για τις ανάγκες των σχολείων, σχολεία ακόμα σε κοντέινερ, το ειδικό Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο σε τραγική διαχρονική κατάσταση και βέβαια ένα ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και η προσπάθεια εκφοβισμού μέσω του νέου πειθαρχικού και της «αξιολόγησης» καθώς και των διώξεων χιλιάδων συναδέλφων, που ξεκίνησαν να «εκδικάζονται» στα πειθαρχικά συμβούλια, όπως τα πρώτα που εκδικάστηκαν στην Τρίπολη και αυτά που θα εκδικαστούν άμεσα (Κομοτηνή, Έβρος κλπ.).
Στον βωμό της «πολεμικής προετοιμασίας» και της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, συνεχίζεται αμείωτη η βιομηχανία διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Πειθαρχικά, ΕΔΕ, στοχοποίηση συναδέλφων και συνδικαλιστικές διώξεις έχουν γίνει καθημερινότητα, με την «αξιολόγηση» να λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος για την επιβολή της κυβερνητικής ατζέντας στην εκπαίδευση. Το πρώτο πειθαρχικό παραδόθηκε τις προηγούμενες μέρες σε συναδέλφισσά μας που υπηρετεί σε σχολείο του νησιού, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.
Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, επιχειρείται να περιοριστεί κάθε φωνή αντίστασης, ώστε οι αντιλαϊκές πολιτικές να περνούν χωρίς εμπόδια. Όποιος εκπαιδευτικός σηκώνει κεφάλι, είτε αντιστέκεται στο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο για την «αξιολόγηση», είτε αναδεικνύει τα προβλήματα του σχολείου, είτε στέκεται στο πλευρό των μαθητών που αγωνίζονται, είτε μιλά ενάντια στους πολέμους και τις γενοκτονίες, μπαίνει στο στόχαστρο. Στόχος είναι να επιβληθεί σιωπή στον κλάδο και να εδραιωθεί το σχολείο της κατηγοριοποίησης και της υποταγής. Δεν θα τα καταφέρουν ακόμα μια φορά. Η δύναμη της συλλογικής πάλης, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης είναι η μεγαλύτερη ασπίδα των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών. Αυτό απέδειξαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις των σωματείων και των Ομοσπονδιών στις 23/1 και 30/1 αλλά και του δικού μας σωματείου στην εκδίκαση των πρώτων πειθαρχικών στην Τρίπολη και έτσι θα συνεχίσουμε!
Ο κλάδος μας εδώ και 5 χρόνια δίνει με πολύ μεγάλη περηφάνια τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης. Σε μεγάλο βαθμό έχουμε ακυρώσει τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου να υλοποιήσουν χωρίς αντιδράσεις τα σχέδιά τους. Συνεχώς αποδομούμε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί «στήριξης» και «αναβάθμισης» των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, αναδεικνύουμε τα πραγματικά, συνεχή και οξυμένα προβλήματα στην εκπαίδευση. Προχωράμε βήμα-βήμα, συντεταγμένα σε κάθε φάση και όλοι μαζί συλλογικά. Δε θα αφήσουμε να περάσει η προκλητική επιχείρηση της Κυβέρνησης, του ΥΠΑΙΘΑ και των πρόθυμων στελεχών τους να εξαπατήσουν την κοινωνία, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Με βάση και τις αποφάσεις της 94ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ και τις αποφάσεις του σωματείου μας συνεχίζουμε αποφασιστικά και συλλογικά.
Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας συσπειρωμένοι στις αποφάσεις του κλάδου, για να μην περάσει το σχέδιο κατηγοριοποίησης και περαιτέρω εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης μέσω της «αξιολόγησης».
Η γνώση είναι δύναμη! Συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, να διεκδικούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας στην απεργία.
Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη στη συναδέλφισσά μας αλλά και σε όποιον/α άλλον/η βρεθεί στην ίδια θέση. Το σωματείο μας θα βοηθήσει με όλα του τα μέσα, έτσι ώστε κανείς και καμιά να μην αισθάνεται μόνος/η . Είμαστε στο πλευρό τους!
Συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση την Δευτέρα στις 13:00 στη ΔιΠΕ Σάμου και κηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας (1-3 ώρες για το πρωινό και το ολοήμερο) για χρήση ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός.
Μαζί με το Σωματείο μας, σπάμε το φόβο και αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική που μαυρίζει τις ζωές μας!Δύναμή μας ο οργανωμένος αγώνας! Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους «σωτήρες»!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ
Alfavita Newsroom