Την έντονη αντίθεσή τους στην εισήγηση για περικοπή διδακτικής ώρας από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στην Α’ Λυκείου εκφράζουν φιλόλογοι με ανοιχτή επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη. Η εν λόγω ρύθμιση προτείνεται στο πλαίσιο τροποποίησης του ωρολογίου προγράμματος από το σχολικό έτος 2025-2026, με στόχο την ένταξη του νέου μαθήματος «Οικονομικά».
Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, τα Αρχαία Ελληνικά είναι ένα μάθημα υψηλής γνωστικής απαίτησης που απαιτεί συστηματικότητα, βάθος και επαρκή χρόνο διδασκαλίας. Η ενδεχόμενη μείωση των ωρών, από τις ήδη μειωμένες πέντε εβδομαδιαίως, θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα υπονομεύσει την ουσιαστική κατάκτηση της γραμματικής, του συντακτικού και της κατανόησης των αρχαίων κειμένων.
Ανθρωπιστικές σπουδές σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Οι φιλόλογοι υπενθυμίζουν ότι το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στην Α’ Λυκείου εξετάζεται μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, γεγονός που προσθέτει βαρύτητα και αυξημένες απαιτήσεις για τους μαθητές. Παράλληλα, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διδασκαλία αποτελεί θεμέλιο για τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου, ειδικά για τους μαθητές του προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.
«Η αποδυνάμωση του μαθήματος από την Α’ Λυκείου θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στη συνέχεια των σπουδών και θα ενισχύσει την τάση εγκατάλειψης του ανθρωπιστικού πεδίου», υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εξελισσόμενη συρρίκνωση των φιλολογικών μαθημάτων: «Το μάθημα διδασκόταν επί σειρά ετών επί έξι ώρες, μειώθηκε σε πέντε και τώρα εξετάζεται περαιτέρω περικοπή. Πού οδηγούμαστε;»
«Ναι» στα Οικονομικά, αλλά όχι εις βάρος των Αρχαίων
Αν και αναγνωρίζουν τη σημασία της οικονομικής παιδείας και τη σκοπιμότητα ένταξης του μαθήματος «Οικονομικά», οι φιλόλογοι ξεκαθαρίζουν ότι η λύση δεν μπορεί να προέλθει από την περικοπή ενός βασικού ανθρωπιστικού μαθήματος. Αντιπροτείνουν την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα σέβονται την ισορροπία των επιστημονικών πεδίων.
«Η Ανθρωπιστική Παιδεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι η βάση της Παιδείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς προσφέρουν στους μαθητές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η πολιτική αρετή — έννοιες με διαχρονική σημασία και επίκαιρη παιδαγωγική δυναμική.
Έκκληση για επανεξέταση της εισήγησης
Με σεβασμό προς την Υπουργό, οι φιλόλογοι καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να επανεξετάσει την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της απόφασης, τόσο στο επίπεδο της μαθησιακής επάρκειας όσο και στον συμβολικό ρόλο των Ανθρωπιστικών Σπουδών στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η υπεράσπιση των φιλολογικών μαθημάτων δεν συνιστά συντεχνιακή στάση, αλλά πράξη ευθύνης απέναντι στη μόρφωση και τη δημοκρατική συγκρότηση των αυριανών πολιτών.
«Η αποδόμηση του μαθήματος δεν είναι απλώς μια αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Είναι μια πολιτισμική επιλογή με μακροπρόθεσμες συνέπειες», καταλήγει η επιστολή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ