Σε μια εποχή που ο δημόσιος διάλογος για την Παιδεία εστιάζει στην «ποιότητα», την «ελευθερία» και την «αξιολόγηση», μια καταγγελία που έφτασε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποκαλύπτει την άλλη πλευρά της ιδιωτικής εκπαίδευσης: εκείνη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της παραβίασης θεμελιωδών εργασιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων και της κατάρρευσης κάθε έννοιας ισονομίας για μαθητές και καθηγητές.
Τι καταγγέλλεται: Μια λίστα ντροπής
Η αναφορά αφορά ιδιωτικό σχολείο στην Ανατολική Αττική, το οποίο αυτοπροβάλλεται ως «προοδευτικό» και «συμπεριληπτικό», ωστόσο σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, κρύβει πίσω από το προσωπείο του ένα τοξικό περιβάλλον αυταρχισμού και εκμετάλλευσης.
Μεταξύ των όσων καταγγέλλονται περιλαμβάνονται:
Παράνομες συμβάσεις: Εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με συμβάσεις διοικητικού προσωπικού για να πληρώνονται λιγότερο και να μην έχουν εκπαιδευτικά δικαιώματα.
Πλαστά εκπαιδευτικά δεδομένα: Κατασκευασμένες βαθμολογίες, παραποιημένα βιβλία ύλης και παρουσιολόγια, ώστε μαθητές να παίρνουν απολυτήρια με εικονική παρακολούθηση.
Απλήρωτη εργασία: Υποχρεωτική διδασκαλία του ελληνικού προγράμματος και του προγράμματος IB χωρίς επιπλέον αμοιβή, απλήρωτες υπερωρίες, υποχρεωτική παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και συμμετοχή σε δράσεις social media του σχολείου.
Απαγόρευση κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Εντολές για αποφυγή συνομιλιών μεταξύ συναδέλφων, με στόχο τη διάσπαση κάθε έννοιας συλλογικότητας.
Εκδικητικές απολύσεις: Εκπαιδευτικοί απομακρύνονται μόλις τολμήσουν να ζητήσουν το αυτονόητο – νόμιμα ωράρια, μισθούς και συνθήκες.
«Εδώ δεν υπάρχουν συνδικαλισμοί και δικαιώματα»
Χαρακτηριστική είναι η φράση που φέρεται να απευθύνει η διοίκηση του σχολείου στους νεοπροσλαμβανόμενους: «Εδώ δεν υπάρχουν συνδικαλισμοί, σωματεία και δικαιώματα». Όπως επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες, το σχολείο υπόσχεται υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης στους γονείς – έναντι υψηλών διδάκτρων – την ίδια στιγμή που εξουθενώνει τους εκπαιδευτικούς και νοθεύει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει ότι η προστασία της ποιότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο τα εργασιακά των καθηγητών. Έχει άμεσες επιπτώσεις στην ισονομία και στην αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματος. Όταν οι βαθμοί δίνονται κατά παραγγελία και οι απουσίες καλύπτονται τεχνητά, δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων.
Πώς μπορεί ένας μαθητής της δημόσιας εκπαίδευσης να ανταγωνιστεί ισότιμα στις πανελλαδικές εξετάσεις έναν μαθητή ιδιωτικού σχολείου που λαμβάνει πλασματικούς βαθμούς και απουσίες που… δεν υπήρξαν;
Η καταγγελία έχει ήδη διαβιβαστεί από την ΟΙΕΛΕ στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι αν το κράτος θα κινηθεί, ή αν θα συνεχίσει να επιτρέπει την «άνευ όρων αυτονομία» των ιδιωτικών σχολείων – ακόμα και όταν αυτή εκφυλίζεται σε ανομία.
Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί:
Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4713/2020 που καταργούν ουσιαστικά τα εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Επαναφορά της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων.
Ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Θεσμική θωράκιση της ποιότητας των τίτλων σπουδών που απονέμονται από τα ιδιωτικά σχολεία.
Το περιστατικό δεν είναι «μεμονωμένο». Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται από δεκάδες παρόμοιες αναφορές, διαμορφώνεται σταθερά ένα νέο τοπίο στην ιδιωτική εκπαίδευση: περισσότερο αυταρχικό, λιγότερο παιδαγωγικό, με τους εκπαιδευτικούς σε ρόλο αναλώσιμου εργαλείου και τους μαθητές δέκτες «εκπαίδευσης κατά παραγγελία».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ