Η προοπτική ίδρυσης επώνυμης πανεπιστημιακής έδρας για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας ήδη λάβει την κατ’ αρχήν έγκριση των πρυτάνεων των ΑΕΙ της Βόρειας Ελλάδας. Εν αναμονή της απόφασης της Συγκλήτου, η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει, εγείροντας όμως προβληματισμούς στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανακοίνωσε τη δημιουργία της έδρας σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αναγκαία επιστημονική υποδομή, η οποία θα ενισχύσει τη διεθνή προβολή των ελληνικών πανεπιστημίων, ειδικά σε μια περίοδο όπου αμφισβητούνται ιστορικά δεδομένα. «Η έδρα θα συμβάλει στην πολιτισμική διπλωματία της χώρας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η έδρα θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 50.000 ευρώ, κυρίως από τοπικούς φορείς, ενώ στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της ήδη από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.
Ενδοπανεπιστημιακές διεργασίες και συνεργασίες
Ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με το θέμα να εισάγεται σύντομα στη Σύγκλητο. Ο αντιπρύτανης Ιάκωβος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί σχετική επιστημονική τεκμηρίωση από μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής.
Η έδρα προγραμματίζεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
Ενθουσιασμός και αντιρρήσεις από την επιστημονική κοινότητα
Ο Βρετανός καθηγητής Πολ Κάρτλετζ (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ) εξέφρασε την υποστήριξή του, επισημαίνοντας την αξία της μελέτης των διαπολιτισμικών επαφών του Αλεξάνδρου με φιλοσόφους της Ανατολής. Αντίθετα, η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη και ο καθηγητής Αγγελος Χανιώτης (Πρίνστον) θέτουν ερωτήματα για την επάρκεια της μορφής μιας και μόνης έδρας.
Η κ. Κοτταρίδη προτείνει τη δημιουργία ενός διεπιστημονικού ινστιτούτου για την ελληνιστική οικουμένη, ενώ ο κ. Χανιώτης επισημαίνει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί αντικείμενο σύνθετης διεπιστημονικής έρευνας που απαιτεί συνεργασία ιστορικών, αρχαιολόγων, φιλοσόφων, επιγραφικών και άλλων ειδικοτήτων.
Η ίδρυση της έδρας δεν είναι απλώς μια συμβολική κίνηση για την ανάδειξη της ιστορίας της Μακεδονίας. Ανοίγει και τον διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η πανεπιστημιακή γνώση στην Ελλάδα: είναι επαρκής μια έδρα ή απαιτείται ένα ευρύτερο σχέδιο για την ανάδειξη της ελληνιστικής περιόδου; Πώς διασφαλίζεται η ακαδημαϊκή ανεξαρτησία όταν η πρωτοβουλία εκκινεί από κυβερνητικά πρόσωπα;
Η απάντηση, ίσως, δεν βρίσκεται μόνο στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου, αλλά στο πώς τον ερμηνεύουμε και τον εντάσσουμε σε έναν σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ