Οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα με το Προεδρικό Διάταγμα 141/91 να κάνουν ελέγχους, να ζητούν από κάποιον πολίτη να τον ελέγξουν να τους επιδείξει ταυτότητα ανέφερε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Ιωάννης Λαμπρόπουλος, απαντώντας στα πλαίσια Επίκαιρης Ερώτησης της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Πλεύση Ελευθερίας» και Βουλευτού κας Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα: «Αστυνομική βία και αυθαιρεσία εις βάρος γυναίκας εκπαιδευτικού στην Κυψέλη».
«Οι πολίτες στη δημοκρατία δεν καλούνται να δίνουν τα στοιχεία τους χωρίς λόγο σε αγνώστους, χωρίς διακριτικά, ούτε βέβαια μπορεί να τους απάγει προσωπικό με πολιτικά», επεσήμανε η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπογράμμισε ότι το καθεστώς της προσαγωγής είναι διαδικασία αυθαίρετη και κανένας πολίτης δεν πρέπει να συναινεί σε αυτή τη διαδικασία, ενώ ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι η ΕΛΑΣ λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και σε κάθε περίπτωση που προκύπτει παράπτωμα, επιβάλλονται κυρώσεις και τιμωρία.
Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας):
Αυτήν την επίκαιρη ερώτηση την έχω καταθέσει από την Δευτέρα, δηλαδή εδώ και πέντε μέρες. Είναι δημοσιευμένη στο site της Βουλής. Έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλοι οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και όποιος ενδιαφέρεται. Το λέω -και το λέω προς πάσα κατεύθυνση- γιατί θα ασχοληθώ ακριβώς με το τι συμβαίνει στο πεδίο της ενημέρωσης. Γιατί αυτήν την επίκαιρη ερώτηση, που αφορά την ακραία αστυνομική βία και απαγωγή, που ασκήθηκε κατά εκπαιδευτικού και μάλιστα μωρομάνας, με μωρό επτά εβδομάδων, δεν την προέβαλε κανείς.
Όχι μόνο την επίκαιρη ερώτηση, που γίνεται ακριβώς για να φέρει το θέμα στην δημοσιότητα, αλλά και το ίδιο το γεγονός ότι μια εκπαιδευτικός και μάλιστα γνωστή συνδικαλίστρια βρέθηκε στη θέση να εφορμούν επάνω της, ενώ ανυποψίαστη -ανυποψίαστη!- βρισκόταν στη στάση ενός λεωφορείου στην Κυψέλη.
Επαναλαμβάνω, να εφορμούν επάνω της άγνωστοι άνδρες με πολιτικά, να της λένε ότι την συλλαμβάνουν και να τους ακολουθήσει, χωρίς να δείχνουν κανένα διακριτικό. Να προσπαθούν να χώσουν μέσα σε αυτοκίνητο, επίσης, πολιτικό χωρίς διακριτικά. Να ζει έναν εφιάλτη. Να την παίρνουν σε άγνωστο μέρος, χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει και ποιοι είναι αυτοί. Να της έχουν περάσει χειροπέδες, πισθάγκωνα, όπως δένουνε τους επικίνδυνους εγκληματίες. Να την έχουν μέσα στο περιπολικό, πισθάγκωνα δεμένη. Να ζητάει εξηγήσεις, επί μισή ώρα. Να σταματάνε σε ένα άγνωστο σημείο και να κάνουν περίεργες συνεννοήσεις και τελικώς, να την πηγαίνουν σε Αστυνομικό Τμήμα, όπου με μεγάλη αγωνία η γυναίκα αυτή ζητά να επικοινωνήσει με το σύντροφό της -γιατί το μωρό είναι ατάιστο κι έχει αποκλειστικό θηλασμό, είναι επτά εβδομάδων- να τον ειδοποιήσει πού βρίσκεται και να επικοινωνήσει με δικηγόρο.
Η γυναίκα αυτή, η εργαζόμενη αυτή, η συνδικαλίστρια αυτή, η μάνα αυτή αφέθηκε τελικώς ελεύθερη και της είπανε «συγγνώμη, λάθος» οι αστυνομικοί, αφού είχε κινητοποιηθεί το Σωματείο της, ο «Αριστοτέλης», ο δικηγόρος της, οι αλληλέγγυοι συνάδελφοί της που μαζεύτηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, διαμαρτυρόμενοι. Γι’ αυτό το γεγονός το οποίο είναι τρομακτικό σε μια δημοκρατία, να σε βουτάνε άγνωστοι χωρίς να σου επιδεικνύουν ταυτότητα, χωρίς να σου γνωστοποιούν -αυτά συμβαίνουν στα ακραία απολυταρχικά καθεστώτα- ποιοι είναι, τι θέλουν και με ποια νόμιμη βάση σε δεσμεύουν, χωρίς να σε σέβονται, κακοποιώντας σε από την αρχή μέχρι το τέλος, για αυτό λοιπόν το γεγονός η ενασχόληση του Τύπου είναι μηδαμινή, μηδενική.
Είναι προς τιμήν δύο δημοσιογράφων, του κ. Πάρι Καρβουνόπουλου στο «Militaire» και του κ. Χρήστου Αβραμίδη στο «Jacobin», ότι ανέδειξαν το θέμα και πήραν συνέντευξη από τη γυναίκα αυτή. Όμως συνολικά ο Τύπος το έχει παρασιωπήσει, όπως συνολικά υποβαθμίζονται και παρασιωπώνται μείζονα περιστατικά υποβάθμισης του κράτους δικαίου και μείζονα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Εγώ έχω το δυσμενές προνόμιο να είμαι όχι μόνον η πολιτική Αρχηγός. αλλά η Βουλευτής από τους τριακόσιους που έχω κάνει τις περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις για τα ζητήματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δεκαοκτώ επίκαιρες ερωτήσεις, με συζήτηση εδώ στη Βουλή οι δεκαπέντε, που βέβαια στέλνουν εσάς τους Υφυπουργούς.
Μία φορά ήρθε ο κ. Χρυσοχοΐδης γιατί ουσιαστικά τον υποχρέωσα επειδή τον πέτυχα στην επιτροπή και τον έβαλα να δεσμευθεί ότι θα έρθει. Στέλνουν, λοιπόν, εσάς τους Υφυπουργούς, υποβαθμίζοντας τα ζητήματα και γενικά ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές υποβάθμισης των ζητημάτων από την Κυβέρνηση, αλλά ούτε γι’ αυτά βλέπουμε να γράφεται τίποτε. Σήμερα ας πούμε ήρθε ο κ. Τσιάρας να απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις άλλων Βουλευτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στην επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου κ. Καζαμία πάλι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απαντάει, θα στείλει τον Υφυπουργό τη Δευτέρα, γιατί ξέρει ποιος θα τον στριμώξει και δεν θέλει να στριμωχτεί.
Στέλνουν, λοιπόν, εσάς τους Υφυπουργούς και εσείς έχετε την ευθύνη σας, δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Και εσείς, κύριε Υφυπουργέ είστε παλαιότατος και εμπειρότατος Βουλευτής και όταν στηρίζετε και είστε κομμάτι μιας Κυβέρνησης που λέει ότι αντιμάχεται το βαθύ κράτος, ενώ το βαθύ κράτος είστε εσείς, το κόμμα σας, και όσοι έχουν με αυτόν τον τρόπο κυβερνήσει επί δεκαετίες -αυτό είναι το βαθύ κράτος-, ποιον αντιμάχεστε; Τον εαυτό σας; Όταν, λοιπόν, αναλαμβάνετε αυτή τη θέση αναλαμβάνετε και την ευθύνη ότι «ξεπλένετε» μία πολιτική η οποία αντιστρατεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επίκαιρη ερώτησή μου αυτή, λοιπόν, έρχεται σε συνέχεια πολλών και επίμονων ερωτήσεων, που πάντα βεβαίως υποβαθμίζονται.
Σήμερα πια η ίδια η ΕΡΤ, αντί να προβάλει τα πραγματικά γεγονότα, πήρε τη σκυτάλη από τον Άδωνι Γεωργιάδη και το «Πρώτο Θέμα», δηλαδή τους συκοφάντες, και μεταδίδει συκοφαντίες αντί να μεταδίδει γεγονότα. Και η ΕΡΤ. Είμαστε σε ένα πολύ άσχημο σημείο. Εδώ όμως δεν μπορεί να υπεκφύγετε, και άρα σας ρωτώ, κύριε Υφυπουργέ, αφού σας διαβάσω μία ευχαριστήρια επιστολή που έλαβα από μια άλλη γυναίκα που επίσης δεν την ξέρω, όπως δεν γνωρίζω και τη γυναίκα για την οποία σας ρωτώ, την κυρία Τάσσου, αλλά συγκλονίστηκα από την αφήγησή της για αυτό που της συνέβη.
Μια άλλη κοπέλα, η κοπέλα η οποία έπαθε απώλεια ακοής από κρότου λάμψης των αστυνομικών, που είναι υφιστάμενοί σας και του κ. Χρυσοχοΐδη βεβαίως, στα Εξάρχεια ενώ σέρβιρε, ήταν στη δουλειά της, μου έστειλε πριν λίγες μέρες μία επιστολή την οποία θα σας διαβάσω, για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη σας: «Αξιότιμη κυρία Κωνσταντοπούλου, είμαι η κοπέλα που τραυματίστηκα τα ξημερώματα της 18ης Μαΐου από τη βομβίδα κρότου λάμψης στα Εξάρχεια. Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ανάδειξη του ζητήματος με την κατάθεση γραπτής επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι με υπερασπιστήκατε, αν και δεν με γνωρίζετε προσωπικά, και φέρατε τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους, όπως πολύ εύστοχα και δυναμικά το πράττετε κάθε φορά όπου χρειαστεί, με βαθιά γνώση των δημοκρατικών θεσμών και του δικαίου.
Μετά τις ερωτήσεις που απευθύνατε έλαβα και επιστολή από την Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου και υπέβαλα αναφορά, ότι ανέλαβε την παρακολούθηση της υπόθεσης και έχει ανοιχτεί φάκελος που προωθήθηκε στη ΓΑΔΑ και προσωπικά προετοιμάζω κατάθεση αγωγής. Αν θελήσετε μπορώ να θέσω στη διάθεσή σας και σχετικά έγγραφα. Ούσα εκτός από εργαζόμενη στην εστίαση και τελειόφοιτη της Νομικής Αθήνας κατανοώ τη σημασία της κοινοβουλευτικής ανάδειξης τέτοιων ζητημάτων και σας ευχαριστώ και πάλι θερμά που μεταφέρατε τα λεγόμενά μου στην κοινοβουλευτική Αίθουσα». Αυτή είναι, κύριε Υφυπουργέ, η δική μας παρακαταθήκη και η δική μας ευθύνη, να φέρνουμε εδώ τη φωνή των ανθρώπων και των πολιτών και των θυμάτων. Σας ρωτώ, λοιπόν, -και αυτή είναι η επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει-, πρώτον, ποιες εξηγήσεις έδωσαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στο περιστατικό αυτό, εκείνοι δηλαδή οι οποίοι απήγαγαν γυναίκα. Επρόκειτο για μια ακόμη αποτυχημένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ή για στοχευμένη ενέργεια σε βάρος νομοταγούς πολίτη και μάλιστα συνδικαλίστριας εκπαιδευτικού; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου ώστε να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν περιστατικά αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας; Κυρία Πρόεδρε, θα πω κάτι που σας αφορά και θα το αντιληφθείτε και εσείς και περιμένω να μην ακούσω την απάντηση που φοβάμαι ότι θα ακούσω από τον κύριο Υφυπουργό.
Διάβασα, κύριε Υφυπουργέ, κάποια πρώτα ρεπορτάζ. Υπάρχουν και κάποιες διαδικτυακές δημοσιεύσεις στην Parallaxi και στο AlfaVita, το site των εκπαιδευτικών. Η «Καθημερινή», αντίθετα, το μόνο που δημοσιεύει και στο οποίο δίνει έμφαση και είναι με bold -δεν ξέρω αν είναι του site αυτό το bold- είναι, όπως λέει, ότι η γυναίκα προσπάθησε να διαφύγει. Δηλαδή τη γυναίκα που την ταλαιπωρήσανε έτσι και της παραβιάσανε έτσι τα δικαιώματα πάνε να την εμφανίσουν και πάτε να την εμφανίσετε και σαν εγκληματία φυγά.
Όταν διαβάζω τέτοια ρεπορτάζ, θυμάμαι κυρία Πρόεδρε, τα πρώτα ρεπορτάζ μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που θέλανε να εμφανίσουν τον Ζακ σαν έναν ληστή που πήγαινε και αυτός να διαφύγει. Σήμερα, πια, γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε και ποιος ήταν ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και ποιοι πήγαν να δικαιώσουν τους αστυνομικούς που παρανόμησαν. Ο κ. Πλεύρης ήταν ο συνήγορος τους, ως εν ενεργεία Βουλευτής. Πείτε μας, λοιπόν, παρακαλώ, κύριε Λαμπρόπουλε, κύριε Υφυπουργέ, τι ακριβώς συμβαίνει με την Αστυνομία επί των ημερών σας; Για ποιο λόγο μια γυναίκα λεχώνα υπέστη αυτήν την εφιαλτική εμπειρία; Τι εξηγήσεις δίνετε; Ζητήσατε συγγνώμη; Τι έχετε πράξει και τι θα πράξετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Θυμάμαι, κυρία Πρόεδρε, θυμάμαι πολύ καλά, όπως θυμάμαι και το πόρισμα του πειθαρχικού, πώς πήγε στον κάλαθο των απορριμμάτων. Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Έχετε τον λόγο, κύριε Λαμπρόπουλε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Σύμφωνα με ανακοίνωση, κυρία Πρόεδρε, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 25-6-2025, τον περασμένο Ιούνιο, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων, πραγματοποίησε επιχείρηση σε μια οικία στην Κυψέλη εντός πολυκατοικίας φυσικά, δεν ήταν μονοκατοικία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν δύο άτομα. Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και άλλα σκευάσματα διάφορα που ήταν φανερό ότι από εκεί γινόταν διακίνηση ναρκωτικών. Συνελήφθησαν, λοιπόν, δύο άτομα, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα και έχει πάρει το δρόμο της.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Τι σχέση έχει αυτό που λέτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν σας διέκοψα. Σας παρακαλώ. Θα με ακούσετε, όπως σας άκουσα, με προσοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Συνεχίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Στο πλαίσιο της ανωτέρω επιχείρησης, πλησίον της πολυκατοικίας, βρέθηκε μια γυναίκα. Δεν ήξεραν, φυσικά, οι αστυνομικοί εάν ήταν μωρομάνα ή αν ήταν συνδικαλίστρια και της ζήτησαν να της κάνουν έλεγχο. Φυσικά, υπέδειξαν την ταυτότητά τους, ότι ήταν αστυνομικοί. Ο κάθε αστυνομικός, γνωρίζουμε πως όταν κάνει έναν έλεγχο πάντοτε επιδεικνύει την ταυτότητά του, δεν συλλαμβάνει έναν άνθρωπο χωρίς να του πει ποιος είναι και τι είναι. Δεν είναι ληστής εκείνη την ώρα ο αστυνομικός. Επέδειξαν την ταυτότητα του και η κυρία αρνήθηκε να δείξει τα στοιχεία της και προσπάθησε να φύγει, αντιστάθηκε. Έτσι, έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί και στο Αστυνομικό Τμήμα και εκεί έγινε προσπάθεια να διαφύγει. Οι αστυνομικοί, λοιπόν, έχουν το δικαίωμα με το Προεδρικό Διάταγμα 141/91 να κάνουν ελέγχους, να ζητούν από κάποιον πολίτη να τον ελέγξουν να τους επιδείξει ταυτότητα. Να σας πω ότι ζήτησα χτες και μου δόθηκαν στοιχεία, τον Ιούνιο, εδώ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έγιναν έξι χιλιάδες επτακόσιοι δεκατρείς έλεγχοι, χίλιες σαράντα δύο προσαγωγές και εκατόν σαράντα οκτώ συλλήψεις. Δηλαδή απ’ όλες αυτές τις χιλιάδες, από όλους τους άλλους, δεν αντέδρασε κανένας, δεν δημιούργησε πρόβλημα κανένας, σε ό,τι ζητήθηκε από τα όργανα. Στους έξι χιλιάδες ελέγχους, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.
Νομοταγείς πολίτες έδειξαν την ταυτότητά τους, έγινε εξακρίβωση των στοιχείων και έφυγαν, πήγαν στη δουλειά τους. Αυτή η επιχείρηση της Αστυνομίας, απαντώ στο ερώτημα, ήταν επιτυχημένη γιατί εξαρθρώθηκε μια σπείρα ναρκωτικών και συνελήφθησαν δύο άνθρωποι. Ήταν επιτυχημένη και ο έλεγχος έγινε πράγματι νομότυπα. Πέραν αυτού, είναι αρχή μας, είναι αρχή του Υπουργείου, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας όταν καταγγέλλεται από οποιονδήποτε κάτι είτε για αυθαιρεσία -λείπατε- είτε υπέρβαση εξουσίας είτε για οτιδήποτε όπως κακή συμπεριφορά αστυνομικών, αμέσως, όπως και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης, με δυνατότητα μετατροπής της σε ένορκη διοικητική εξέταση, ΕΔΕ.
Παράλληλα τηρείται απαρέγκλιτα, γιατί είναι ο νόμος φυσικά, το εξής: Ο φάκελος αποστέλλεται στο Συνήγορο του Πολίτη -που έχει αρμοδιότητα- και ο Συνήγορος του Πολίτη ζητάει τα στοιχεία, ζητάει τα πάντα, ό,τι θέλει ζητάει ο Συνήγορος, ό,τι κρίνει ως αποδεικτικό στοιχείο και βγάζει την απόφαση και την κοινοποιεί.
Όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις -είτε της νομοθεσίας ή κακή συμπεριφορά- επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές. Δεν μένει κανένας ατιμώρητος, δεν συγκαλύπτεται κανένας. Όταν -το τονίζω- διαπιστώνεται κάτι άσχημο, επιβάλλονται ποινές. Η Αστυνομία είναι πάντα κοντά στον πολίτη, είναι δίπλα στον πολίτη. Εχθές βλέπαμε στις φωτιές τι αγώνα έκαναν οι πυροσβέστες μας και δίπλα τους ήταν και οι αστυνομικοί. Απεγκλώβιζαν, απομάκρυναν, έκλειναν τους δρόμους για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μην κρίνουμε λοιπόν, με τόση ευκολία έναν αστυνομικό έλεγχο που δεν τον δέχτηκε αυτή η κυρία. Αν είχε δεχτεί να επιδείξει την ταυτότητά της, θα είχε συμβεί κάτι; Θα συζητούσαμε σήμερα; Έξι χιλιάδες επτακόσιοι δέχτηκαν αυτό τον έλεγχο. Γιατί αυτή η κυρία δεν τον δέχτηκε; Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κυρία Πρόεδρε, έχετε τον λόγο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Ειλικρινά, αν μπορούσα να γυρίσω ανάποδα τα έδρανα με αυτά που άκουσα, θα το έκανα. Είναι εξοργιστική η στάση σας. Είναι εξοργιστικό ότι καλύπτετε με αυτό τον τρόπο την αστυνομική βία, αυθαιρεσία και παρανομία. Και ξέρω, βεβαίως, γιατί το κάνετε. Το κάνετε γιατί εκεί στηρίζεστε, όπως εκεί στηρίζονται όλα τα αντιδημοκρατικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Στις 4 Ιουνίου, ακριβώς πριν από ένα μήνα, με πάρα πολύ αγώνα, καταφέραμε με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο να βγει απόφαση μετά από δεκαεξίμισι χρόνια ισοβίων για τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα σε δεύτερο βαθμό. Από εκείνη τη μέρα έχει εξαπολυθεί βεβαίως, μια ανηλεής επίθεση εναντίον μου και δευτερευόντως και εναντίον του Νίκου Κωνσταντόπουλου, από το ίδιο κέντρο, την παρακρατική ακροδεξιά εστία μέσα στην Κυβέρνηση, σε αγαστή και πλήρη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και όλες τις μεταλλάξεις και παραλλάξεις της. Η αστυνομική βία κύριε, δεν είναι προβλεπόμενη από κανένα νόμο και δεν είναι δεκτή και ανεκτή σε καμία δημοκρατία και οι πολίτες στη δημοκρατία δεν καλούνται να δίνουν τα στοιχεία τους χωρίς λόγο σε αγνώστους, χωρίς διακριτικά ούτε βέβαια, μπορεί να τους απάγει προσωπικό με πολιτικά. Τι λέτε τώρα;
Πήγατε να σπιλώσετε τη γυναίκα αυτή και να συνδέσετε με υπόθεση ναρκωτικών; Αυτό λέτε; Ότι ήταν ύποπτη τέλεσης κακουργήματος σχετικών με τα ναρκωτικά, διότι βρέθηκε κάπου κοντά σε μία πολυκατοικία που η δίωξη ναρκωτικών συνέλαβε πρόσωπα σε εσωτερικό χώρο. Αυτό λέτε; Αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας, στην οποία μετέρχεστε διαρκώς φτάνει εκεί; Μα, εξηγήστε μου, τελικά την επιχείρηση την έκανε η δίωξη ναρκωτικών ή όχι;
Διότι έχετε πει σε άλλη ανακοίνωση, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»: Μεσημβρινές ώρες σήμερα 25 Ιουνίου, από την περιοχή της Κυψέλης πραγματοποιήθηκε προσαγωγή γυναίκας στα πλαίσια επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων.
Εσείς, έχετε πει άλλα! Ότι ήρθε μια υπηρεσία από τα Γιάννενα για κάποιο έγκλημα που αφορά τα Γιάννενα που διαπράχθηκε στα Γιάννενα και στο πλαίσιο αυτού, έγινε προσαγωγή. Για ποιο αδίκημα, κύριε, ζητήσατε απ’ αυτή τη γυναίκα τα στοιχεία της; Με ποια κατηγορία συνελήφθη; Με ποιο δικαίωμα και με ποιο θράσος μιλάτε για αντίσταση; Δεν ντρέπεστε λίγο που βαφτίζετε αντίσταση τη δημοκρατική στάση του πολίτη που αρνείται να είναι υπήκοος και υποτελής και πάτε κατηγορουμένους όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται, και αυτούς που τους δέρνετε και αυτούς που τους κακοποιείτε; Δεν ντρέπεστε να λέτε για τους πυροσβέστες και τους εποχικούς πυροσβέστες, που με εντολή του Υπουργείου σας και του Υπουργού σας τους έσπασαν στο ξύλο στις 31 Οκτωβρίου τα ΜΑΤ και η ΔΕΛΤΑ και έριξαν και κρότου λάμψης επάνω μου και ακόμα δεν μου έχετε δώσει ούτε μια εξήγηση ούτε μια συγγνώμη;
Λάθος άνθρωπο βρήκατε για να τα πείτε αυτά και να μας πείτε τις χουντικές σας αντιλήψεις ότι έξι χιλιάδες άνθρωποι, λέει, ήταν νομοταγείς πολίτες και δέχθηκαν να δείξουν τα στοιχεία τους. Ποιοι ήταν αυτοί; Ποιοι ήταν αυτοί; Να σας πιστέψουμε; Και γιατί ζητάτε από νομοταγείς πολίτες να δείχνουν τα στοιχεία τους;
Σε ποια αντιδημοκρατική συνθήκη διολισθαίνουμε που θα ζητάτε στον κόσμο να δείχνει ταυτότητα μέσα στον δρόμο περιμένοντας το λεωφορείο και θα είναι και υπόλογος γιατί δεν σας είπε ότι είναι μωρομάνα; Είναι προσωπικό της δεδομένο;
Είναι ιδιωτικό στοιχείο και η οικογενειακή της ζωή; Γιατί θα πει στην αστυνομία αν είναι μωρομάνα; Και γιατί πρέπει να είναι μωρομάνα για να μην παραβιάσετε τα δικαιώματά της; Και γιατί, ενώ το είπε, προσήχθη στο τμήμα και αναγκάστηκαν να της φέρουν και το μωρό της να θηλάσει εκεί; Και γιατί είναι η πλάτη της και τα χέρια της σημαδεμένα; Και γιατί περιγράφει μία συνθήκη κατατρομοκράτησής της; Και γιατί δεν απαντάτε στο ότι λέει ότι μέσα στο περιπολικό τής άρπαξαν και το κινητό της και πήραν και την ταυτότητά της και ξέρανε ποια είναι;
Και λέτε τέτοια παραμύθια από τον υπουργικό θώκο! Ντροπή! Ντροπή! Ενθαρρύνετε την αστυνομική βία και τη δολοφονική αστυνομική βία. Μετά την καταδίκη του Κορκονέα, αφού ξεσηκώσατε τους ελεγχόμενους από εσάς δικαστές να διαμαρτύρονται γι’ αυτή την απόφαση, βγήκε και μία απόφαση, κυρία Πρόεδρε, πλημμεληματικής ποινής, χωρίς φυλάκιση, για τη δολοφονία του νεαρού Φραγκούλη επάνω στη Βέροια. Διότι βεβαίως δεν είναι ανεκτό αστυνομικός να πηγαίνει φυλακή όταν δολοφονεί πολίτη. Γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν. Διότι δίνετε εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις στους αστυνομικούς που δολοφονούν και που κακοποιούν και που παρανομούν ότι θα πέσουν στα μαλακά. Και αυτή σας η τοποθέτηση, που είναι όνειδος, είναι κόλαφος για οποιαδήποτε έννοια κράτους δικαίου, θα μείνει στην ιστορία, κύριε Λαμπρόπουλε.
Είχατε την ευκαιρία να πείτε ότι είναι απαράδεκτες συμπεριφορές, παραγγείλαμε πειθαρχική δίωξη, όχι να μου λέτε «προφορική διοικητική εξέταση». Ακόμα και οι πολίτες ξέρουν πια ότι η προφορική διοικητική εξέταση είναι η μέθοδος της συγκάλυψης, του κουκουλώματος. Θα κάνετε πρώτα προφορική διοικητική εξέταση με τέτοιες καταγγελίες, με φωτογραφίες και με συνεντεύξεις της γυναίκας που περιγράφει τον τρόμο της και όλα όσα έγιναν; Και εσείς θα κάνετε προφορική διοικητική εξέταση, για να δείτε αν θα κάνετε μετά ένορκη διοικητική εξέταση; Ποιος τη διενεργεί, κύριε Λαμπρόπουλε;
Πείτε μας το όνομα του αξιωματικού, ποιος τον εποπτεύει και ποιος την παρήγγειλε. Πείτε μας επίσης το εξής. Ούτε αυτό βεβαίως το γράφει το ρεπορτάζ του Κοινοβουλίου εδώ και δύο χρόνια.
Γνωρίζετε για ποιον λόγο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εδώ και χρόνια, και βεβαίως τα τελευταία δύο χρόνια, με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και με το έτσι θέλω δεν προσκαλείται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, ο οποίος έχει εκδώσει εκθέσεις και πορίσματα κόλαφο για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία; Διότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι το αρμόδιο όργανο, κατά τις διεθνείς συμβάσεις, για την παρακολούθηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Μας λέτε ότι όλα διαβιβάζονται. Γιατί εμποδίζεται να ακουστούν στη Βουλή; Γιατί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ έχει υποχρέωση να ακούει το Συνήγορο του Πολίτη και τις Ανεξάρτητες Αρχές μία φορά το χρόνο κατ’ ελάχιστον, δεν καλεί τον Συνήγορο του Πολίτη, που θα αποκαλύψει για τους θανάτους ανθρώπων -είναι όλα θέματα για τα οποία έχω κάνει επίκαιρες ερωτήσεις- σε αστυνομικά τμήματα, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε χώρους κράτησης, για αστυνομική βία, για αστυνομική βία στις διαδηλώσεις, για τις οποίες διεξάγει έρευνα η Διεθνής Αμνηστία και άλλες διεθνείς οργανώσεις, διότι παραβιάζεται και το δικαίωμα συγκέντρωσης; Μέχρι και στην πορεία της 8ης Μαρτίου επιτεθήκατε με ΜΑΤ, στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας. Θεωρώ πραγματικά ντροπιαστική, απαράδεκτη την τοποθέτησή σας.
Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά της συνεδρίασης τα δημοσιεύματα που αφορούν στην υπόθεση: ««Νόμιζα δεν θα ξαναδώ το παιδί μου». Ασφαλίτες απήγαγαν και τραυμάτισαν μητέρα βρέφους επτά εβδομάδων». Συνέντευξη της κυρίας Τάσσου στον κ. Χρήστο Αβραμίδη, στον Jacobin.
Επόμενο δημοσίευμα: «Απαγωγή εκπαιδευτικού στην Κυψέλη από άνδρες της ασφάλειας – Τι καταγγέλλει».
Δημοσίευμα στο pontiki. «Κυψέλη: Οργή για την αναίτια σύλληψη εκπαιδευτικού – Το χρονικό ενός αστυνομικού φιάσκου». Parallaxi. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
Επίσης, ανακοίνωση από το Facebook «Κομμουνιστική Απελευθέρωση» για το περιστατικό αυτό. «ΕΛΑΣ: Πειθαρχική έρευνα για την προσαγωγή εκπαιδευτικού στην Κυψέλη – Καταγγελίες για απαγωγή». Alfavita.gr.
Εκεί όπου μιλάγατε -και εδώ- για επιχείρηση της Διεύθυνσης Ιωαννίνων, τώρα μας λέτε ότι διαπράχθηκε αδίκημα σε πολυκατοικία στην Κυψέλη και τη βρήκατε κοντά. Κυρία Πρόεδρε, να προσέχουμε να μην βρεθούμε μπροστά ή κοντά σε πολυκατοικία όπου μπορεί μέσα κάποιος να διαπράττει αδίκημα του νόμου περί ναρκωτικών, γιατί είμαστε όλοι ύποπτοι τέλεσης. Ή θα ψάξουν να βρούνε τι αδίκημα εξιχνιάσανε κάπου εκεί κοντά που ήμασταν, για να μας πουν ότι αφού ήμασταν εκεί κοντά έπρεπε να δώσουμε τα στοιχεία μας. Εδώ το δημοσίευμα της Καθημερινής, σε άλλο εντελώς ύφος, με πηγή το ΑΠΕ: «Μεσημβρινές ώρες σήμερα, 25 Ιουνίου 2025, από την περιοχή της Κυψέλης πραγματοποιήθηκε προσαγωγή γυναίκας».
Προσαγωγή! Τι είναι η προσαγωγή; Υπάρχει νομικό καθεστώς της προσαγωγής, κύριε Λαμπρόπουλε; Προβλέπεται κάπου; Ποια δικαιώματα έχει ο προσαγόμενος; Ποιες υποχρεώσεις έχει η Αστυνομία; Υπάρχουν αυτά; Όχι βέβαια, διότι δεν υπάρχει καθεστώς προσαγωγής. Είναι εντελώς πεποιημένη αυτή η διαδικασία, αυθαίρετη, και κανένας πολίτης δεν πρέπει να συναινεί σε αυτή τη διαδικασία.
Ή συλλαμβάνεσαι με νόμιμο λόγο για αυτόφωρο αδίκημα που σου το ανακοινώνουν ή με ένταλμα εισαγγελέα ή ανακριτή, που πρέπει να σου το επιδείξουν, ή κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει την ελευθερία σου. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά, που λέει: «Προσαγωγή γυναίκας στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής και ενώ βρισκόταν εξωτερικά του Αστυνομικού Τμήματος η γυναίκα προσπάθησε να διαφύγει.» Δεν θέλω τώρα να πω για τους αστυνομικούς διευθυντάδες που αφήσανε τους ναζί να κατέβουν όλη την Ελλάδα και να δολοφονήσουν τον Μιχάλη Κατσούρη, τον Αύγουστο του 2023.
Αυτά έχει να κάνει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Ιωαννίνων; Θα το καταθέτω στα Πρακτικά. Και θα κλείσω, διαβάζοντας τα λόγια της ίδιας της γυναίκας από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής της, στον κ. Καρβουνόπουλο:
«Εγώ την Τετάρτη 25 του μήνα είχα ένα προγραμματισμένο ραντεβού εδώ στην Κυψέλη, στην περιοχή που μένω…», στην περιοχή της ήταν η γυναίκα, «…Οπότε κατευθύνθηκα στη στάση του λεωφορείου και ήμουν αμέριμνη, τελείως στον κόσμο μου, κοιτούσα στο κινητό μου. Οπότε ξαφνικά, μέσα στον κόσμο, κανονικά, έτσι, η ροή του κόσμου, το μεσημέρι έρχεται ένας άντρας, με αρπάζει, αρπάζει το κινητό μου, μου ουρλιάζει ότι είναι αστυνομία και ότι πρέπει να πάω μαζί του για να κάνουμε εξακρίβωση στοιχείων ή κάτι τέτοιο. Αυτό γίνεται για κάποιο χρονικό διάστημα. Έρχεται ένας δεύτερος, ο οποίος προσπαθεί να με βάλει με τη βία μέσα σε ένα αμάξι. Αυτοί και οι δύο δεν φορούσαν κανένα διακριτικό της αστυνομίας και το αυτοκίνητο στο οποίο προσπαθούσαν να με βάλουν μέσα ήταν πολιτικό. Δεν είχε κάποιο, επίσης, διακριτικό. Δύο, λοιπόν, και ένας τρίτος, τέλος πάντων, με σπρώχνουν να με βάλουν με τη βία μέσα σε αυτό το αμάξι.
Εγώ τρόμαξα πάρα πολύ. Ήταν απίστευτο αυτό που ζούσα εκείνη τη στιγμή. Άρχισα να φωνάζω βοήθεια, βοήθεια απαγωγή, γιατί πίστευα ότι με απαγάγουν και ότι έχω πέσει θύμα trafficking, να σας πω την αλήθεια, εκείνη τη στιγμή. Με βάζουν, τέλος πάντων, με τη βία μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτός που καθόταν πίσω μου μού περνάει χειροπέδες πίσω από την πλάτη, με πατάει με το πόδι στην πλάτη και με ακινητοποιεί. Έχω και εκδορές στην πλάτη και στα χέρια από τις χειροπέδες και όλα αυτά.
Εγώ μέσα στο αυτοκίνητο φωνάζω βοήθεια, απαγωγή, τι κάνετε, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Έχω παιδί επτά εβδομάδων στο σπίτι, πρέπει να το θηλάσω. Εξηγώ με έναν τρόπο, τέλος πάντων, ότι δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνετε, ότι εγώ δεν έχω καμία σχέση, ότι, τέλος πάντων, στην τρομάρα μου, τέλος πάντων, λέω ό,τι μπορώ. Μου έχουν βάλει μπροστά στα μάτια μου, σε πάρα πολύ γρήγορο, σε κλάσματα δευτερολέπτου, κάτι, που δεν ξέρω αν είναι ταυτότητα ή τέλος πάντων τι είναι αυτό. Εγώ δεν έχω καταλάβει τι βλέπω φυσικά. Και μόλις έχουμε μπει στο αμάξι, στα πρώτα λεπτά, έχουν πάρει το τσαντάκι μου, έχουν ανοίξει το τσαντάκι μου, έχουν πάρει το κινητό μου από πριν που το κρατούσα και έχουν δει και την ταυτότητά μου. Οπότε εκεί έχουν καταλάβει, τέλος πάντων, έχουν δει το όνομά μου. Αυτοί, το μόνο που λένε μέσα στο αμάξι εκείνη τη στιγμή, είναι ότι πάμε στο τμήμα.
Ξεκινάει το αμάξι, σε αυτήν τη συνθήκη, εγώ με χειροπέδες κάτω, με ουρλιαχτά και τα λοιπά, απόλυτα εκφοβισμένη, αλλά δεν πάει το αμάξι στο τμήμα, αλλά πηγαίνει στην Πατησίων και μετά κατεβαίνει σε κάποια στενά από κάτω και είμαι μέσα στο αμάξι στο σύνολο περίπου 30 με 40 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μου εξηγεί κανένας τίποτα, ενώ έχουν δει την ταυτότητα και τα λοιπά δεν μου εξηγούν τίποτα.
Εγώ συνεχίζω να φωνάζω τι γίνεται, για ποιο λόγο σας παρακαλώ αφήστε με και τα λοιπά, γιατί πιστεύω ότι έχω απαχθεί. Εκείνοι δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Ίσα ίσα συνεχίζουν να με τρομοκρατούν και να με απειλούν, ότι εγώ το προκάλεσα αυτό στον εαυτό μου και τώρα θα δω τι θα πάθω και τέτοια, με χειροπέδες, με απ’ όλα. Κάποια στιγμή σταματάνε σε ένα στενό, παντελώς ερημικό, κάνουν κάποιες συνεννοήσεις, συνεχίζουν να μην εξηγούν τίποτα, εγώ δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει και στο τέλος ξαναξεκινάει το αυτοκίνητο και υποτίθεται ότι πια κατευθυνόμαστε στο κοντινό τμήμα.
Όταν φτάνουμε έχουν περάσει τα 30 λεπτά, δεν μου έχουν εξηγήσει τίποτα απολύτως, εκεί μου βγάζουν τις χειροπέδες, έξω από το τμήμα τέλος πάντων και βγαίνοντας από το αμάξι μου λένε να περάσω μέσα στο τμήμα, αφού δεν μου έχουν πει τίποτα. Εγώ ζητάω επανειλημμένα εκεί το κινητό μου, γιατί μου έχουν δώσει τα πράγματά μου, αλλά όχι το κινητό μου. Το κινητό μου για να πάρω τηλέφωνο τον σύντροφό μου πρώτα απ’ όλα για να μπορέσω να συνεννοηθώ τι θα γίνει με το παιδί, επειδή έχει περάσει πολλή ώρα και το παιδί πρέπει να τρώει κάθε τρεις ώρες και κάνει αποκλειστικό θηλασμό. Να πάρω τον δικηγόρο μου, όπου είναι το συνταγματικό μου δικαίωμα, τέλος πάντων, για να δω τι συμβαίνει. Εκείνοι το αρνούνται κατηγορηματικά. Οπότε και εγώ πηγαίνω σε ένα διπλανό κατάστημα και έτσι καταφέρνω να επικοινωνήσω, τέλος πάντων, με τον άνδρα μου, για το παιδί, και με τον δικηγόρο του σωματείου του Αριστοτέλη, στο οποίο ανήκω σαν εκπαιδευτικός, για να μπορέσει να συνδράμει σε αυτήν την κατάσταση. Και έτσι μετά ειδοποιούνται και όλοι αυτοί οι αλληλέγγυοι άνθρωποι, συναγωνιστές, συναγωνίστριες, οι οποίοι μαζεύτηκαν και στο Τμήμα απ’ έξω και συνέδραμαν στην απελευθέρωσή μου μετά. Γιατί μετά, αφού ήρθε ο δικηγόρος, πήγαμε μαζί στο Τμήμα και πάλι εκεί απίστευτη ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και συμπεριφορές απαράδεκτες.
Κανένας να μην εξηγεί τι και γιατί έχει συμβεί αυτό το πράγμα που έχει συμβεί, ενώ εγώ έχω βιώσει μια πραγματική απαγωγή από την αρχή μέχρι το τέλος εκείνων των λεπτών που ήμουν μέσα στο αμάξι, του μισαώρου για να είμαι ακριβής. Και στο τέλος, χωρίς να γνωρίζει κανείς, μόνο η Αστυνομία να ερωτηθεί, γιατί έγινε όλο αυτό, αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι «κάναμε λάθος». Αυτό μας έλεγαν».
Τη ρωτάει ο δημοσιογράφος και απαντάει:
«Υποθέτω ότι έγινε κάποιο λάθος. Δεν ξέρω. Αυτό, για να θέσω για τη δικαιολογία και την αιτιολόγηση αυτού του πράγματος, πρώτα απ’ όλα κανένας και καμία ειδικά, γιατί εδώ μιλάμε για μια γυναίκα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που δεν αποδεικνύει τίποτε ότι είναι Αστυνομία και ούτε οι άνδρες αυτοί ότι είναι αστυνομικοί, μόνη της μέσα στο αυτοκίνητο να νομίζει ότι έχει απαχθεί, όλη συμπεριφορά μου να δείχνει ότι είμαι απολύτως τρομοκρατημένη, ενώ εκείνοι να γνωρίζουν τα στοιχεία μου όλα, με την ταυτότητά μου και το κινητό μου, από τα πρώτα λεπτά, να μην σταματάνε ούτε να μου εξηγήσουν, ούτε να σταματάνε αυτό το οποίο κάνουν, αλλά να με εκφοβίζουν περισσότερο.
Αυτό είναι το τραγικότερο, τέλος πάντων, της κατάστασης γιατί εγώ βίωνα εκείνη τη στιγμή μια κανονική απαγωγή. Και φυσικά, το ζήτημα είναι και για το τι γίνεται μετά από όλα αυτά και πώς γίνονται όλα αυτά. Το έχω πει κι εγώ και άλλες φορές ότι η Αστυνομία νιώθει ότι μπορεί να κάνει αυτό που έγινε τώρα.
Δηλαδή, δεν νιώθει κανένα κομμάτι της Αστυνομίας ότι θα βρει τον μπελά του, να το πούμε έτσι, από κάποιον ή από κάτι. Είναι ένα κομμάτι του κράτους-τρομοκράτη στο οποίο αυτή τη στιγμή ζούμε όλες και όλοι. Έχουμε βιώσει, η συλλογική εμπειρία δείχνει, ότι έχει τέτοια παραδείγματα πολλά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Είχαν και οι αστυνομικοί οι συγκεκριμένοι, αλλά και γενικώς όλα αυτά που έχουμε δει, την απόλυτη ασυδοσία. Μια αλαζονεία τρομερή ότι μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε. Και φυσικά, έχουν την πλήρη κάλυψη και των αρμοδίων, των Υπουργών και του κράτους γενικότερα. Και τελικά και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που έκαναν ήταν να μου κάνουν και μήνυση για απείθεια εμένα.
Έχουν κάνει και μήνυση για απείθεια, ναι. Για να καλύψουν προφανώς όλη αυτή την ασυδοσία που έκαναν και όλο αυτό το απίστευτο πράγμα και τη βία που άσκησαν σε έναν άνθρωπο ο οποίος από την πρώτη στιγμή φαινόταν ότι δεν εμπλεκόταν με κάποιο τρόπο ή ακόμα και κάποιος ο οποίος έχει τέλος πάντων διαπράξει κάτι, η απαγωγή και όλη αυτή η βία είναι απίστευτο στα πλαίσια της Αστυνομίας.
Παρ’ όλα αυτά, ναι. Γιατί ξαναλέω ότι ήξεραν από την αρχή τα στοιχεία μου και δεν μου είπαν ούτε να με καθησυχάσουν κάποια στιγμή ή να μου πουν ότι έχει γίνει λάθος ή να μου πουν ότι γίνεται γι’ αυτό το λόγο, ότι στα πλαίσια αυτού του πράγματος αυτό κάνουμε. Δεν έλεγαν τίποτα, τίποτα απολύτως. Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τι έκαναν.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό που ζούσα εγώ εκείνη τη στιγμή ήταν απολύτως οδυνηρό. Αυτό που ξέρω ήταν αυτό που έβλεπα, ότι από την πρώτη στιγμή είχαν τα στοιχεία με τα μέσα που υπάρχουν πλέον και με ένα google search, ας πούμε, μπορείς να βρεις ποιος είναι και τι είναι και ότι έκαναν αυτούς τους γύρους, ενώ είχαν πει ότι θα πάμε στο Τμήμα και δεν πηγαίναμε και σταμάτησαν κιόλας για να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις σε τηλέφωνα. Ίσως γι’ αυτό. Δεν μπορώ να το πω.
Δεν μπορώ να γνωρίζω, αλλά καταλαβαίνω ότι με έναν τρόπο, αυτό που μου είπαν τουλάχιστον, δηλαδή μόνο αυτοί ξέρουν τι έγινε και πώς έγινε, αυτό που έλεγαν ήταν ότι ήταν λάθος και πραγματικά δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί έγινε όλο αυτό».
Θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά.
Κύριε Λαμπρόπουλε, γι’ αυτήν την εμπειρία και για αυτήν την αφήγηση εσείς πριν από λίγο είπατε ότι δεν έχετε διατάξει ούτε ένορκη διοικητική εξέταση, αλλά μόνο προφορική, να μην καταγράφεται.
Εσείς πριν από λίγο είπατε ότι «έφταιγε η γυναίκα που δεν τους έδειξε ταυτότητα» και «γιατί το έκανε αυτό στον εαυτό της» όπως της λέγανε κι εκείνοι. Η θυματοποίηση δηλαδή και η δαιμονοποίηση του θύματος. Εσείς αρνηθήκατε να δώσετε εξηγήσεις, εσείς λέτε «όλα καλώς καμωμένα» κι εσείς δίνετε την κάλυψη ακριβώς αυτή που περιγράφει η γυναίκα αυτή. Περιμένω μόνο τη συγγνώμη σας, καμία άλλη απάντηση.
(Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Έχετε τον λόγο, κύριε Λαμπρόπουλε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, σε όλη μου τη ζωή δεν έχω κάνει κάτι και γι’ αυτό το κάτι να αισθάνομαι ντροπή, να αισθάνομαι άσχημα. Δεν έχει βρεθεί άνθρωπος στην κοινωνία σε αυτή την ηλικία και τόσα χρόνια που θητεύω εδώ να μου απευθύνει τη λέξη «ντροπή». Δεν έχει.
Θητεύω πολλά χρόνια εδώ, στη Βουλή, έχω ζήσει με μεγαθήρια της πολιτικής, με μεγάλους πολιτικούς, με έντονες πολιτικές διαμάχες. Δεν άκουγα τη λέξη «ντροπή» να απευθύνεται με τόση ευκολία και προς κάθε κατεύθυνση. Ούτε, φυσικά, εγώ έχω υπερασπιστεί κάποιον βιαστή. Δεν έχω κάνει τίποτα στη ζωή μου, γι’ αυτό και ο πολιτικός μου πολιτισμός και δεν μου επιτρέπει να κατέβω σε αυτό το επίπεδο που σήμερα ζήσαμε εδώ, στη Βουλή, αλλά απλώς να πω, γιατί μου βγαίνει μέσα από την ψυχή μου, ότι επιστρέφω αυτές τις λέξεις εκεί που εκστομίσθηκαν. Και ως παλαιός πολιτικός, επειδή δίνουμε παράδειγμα στην κοινωνία, δίνουμε παράδειγμα στους νέους μας, στον λαό που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή, να μην δηλητηριάζουμε την κοινωνία, να μην δηλητηριάζουμε με τέτοιες φράσεις, με τέτοιον λόγο. Δεν είναι πολιτικός λόγος αυτός, ούτε είμαι υποχρεωμένος να προσχωρήσω στα επιχειρήματα και τις θέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου.
Κυρία Πρόεδρε της Βουλής, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η Ελλάδα ζει την καλύτερη δημοκρατία στην ιστορία της. Από το 1974 και μετά έχουμε ένα δημοκρατικότατο Σύνταγμα με τη βοήθεια και με τη στήριξη και με τη συμβολή όλων των κομμάτων…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Μπράβο. Την καλύτερη. Με ΟΠΕΚΕΠΕ, με υποκλοπές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν σας διέκοψα, θα με ακούσετε. Δεν σας διέκοψα, θα με ακούσετε τώρα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Ήσαστε οι καλύτεροι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Παρακαλώ. Τώρα θα τοποθετηθεί όπως και εσείς, κυρία Πρόεδρε, για να κλείσουμε τη συζήτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Επαναλαμβάνω, κυρία Πρόεδρε, με τη συμβολή όλων των κομμάτων, όλων των παρατάξεων διαχρονικά από το 1974 και μετά η πατρίδα μας βιώνει την καλύτερη δημοκρατία, την καλύτερη δημοκρατία! Σύνταγμα άριστο, σεβασμός στους θεσμούς, στους νόμους, σε όλα. Βιώνουμε την καλύτερη δημοκρατία. Δεν μπορούμε εμείς σήμερα, λοιπόν, εδώ, στην Αίθουσα αυτή να ακούγονται λέξεις για αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Αντιδημοκρατικό καθεστώς μια Κυβέρνηση που εκλέχθηκε και ξαναεκλέχτηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και με τους νόμους του κράτους. Είπα στην πρωτολογία μου, όταν υπάρχουν καταγγελίες και εφόσον κι εδώ υπάρχει καταγγελία, είμαστε υποχρεωμένοι και το κάνουμε. Είναι θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του κ. Χρυσοχοΐδη, της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας μας, του αρχηγού της Αστυνομίας, διατάσσεται αμέσως έρευνα. Και στην περίπτωση αυτήν έχει διαταχθεί έρευνα και, βεβαίως, ασχολείται και ο Συνήγορος του Πολίτη. Και εάν προκύψει, όταν, σε κάθε περίπτωση προκύπτει παράπτωμα…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Αποκλείεται. Αφού είναι όλα καλά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν αμφισβητούμε τον Συνήγορο του Πολίτη, πιστεύω. Και δεν μπορούμε να τον αμφισβητήσουμε και δεν πρέπει να αμφισβητήσουμε και τον Συνήγορο του Πολίτη.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Να τον αλλάξετε πήγατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όταν, λοιπόν, διαπιστώνεται παράπτωμα, επιβάλλονται κυρώσεις και τιμωρία. Εφαρμόζεται ο νόμος και το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ