Η επιστημονική διαδρομή του Γεωργίου Παπανικολάου, με τίτλο «Δρ. Παπ. Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Παπανικολάου», σε 80 σελίδες, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2023, μέσα από τη γραφιστική αφήγηση (graphic novel) του Πέτρου Χριστούλια, παρουσιάζεται στην Κύμη, στις 6 Ιουλίου.
Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος η Γιούλη Κόκκορη, ανιψιά του Γ. Παπανικολάου, η σκηνοθέτης Τζωρτζίνα Κακουδάκη, και ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανικολάου δημιουργός του ΤΕΣΤ ΠΑΠ (Pap smear), που άλλαξε οριστικά την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, γεννήθηκε στην Κύμη το 1883. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, και τον Οκτώβριο του 1913 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου εντάχθηκε στο παθολογοανατομικό τμήμα του νοσοκομείου της Ν. Υόρκης.
Το 1914 ορίστηκε ερευνητής, στο τμήμα μαιευτικής του Cornell University Medical College της Ν. Υόρκης, με καθηγητή τον Τσάρλς Στόκαρντ, ενώ το 1928 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα.
Η πρώτη δημοσίευση των ερευνητικών μελετών του γίνεται το 1928, ενώ το 1939 δημοσιεύεται η έρευνα για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το 1941 η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει την αξία της μελέτης του, και το 1943 μαζί με τον δρ Herbert Traut, σαν μέρος της έρευνας στο New York Hospital, εκδίδουν το βιβλίο, «Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear», η «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από τα κολπικά επιχρίσματα», δημιουργώντας με το έργο τους μια νέα ιατρική ειδικότητα: την αποφολιδωτική κυτταρολογία.

Εργάστηκε στο πανεπιστήμιο Κορνέλλ, για σχεδόν μισό αιώνα, από το 1947 ως καθηγητής της κλινικής ανατομικής, ενώ το 1957 ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής. Ακόμη, διετέλεσε σύμβουλος ιατρός του Memorial Hospital, της Νέας Υόρκης.
Προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ το 1953, και το 1960. Δημοσίευσε 158 επιστημονικά άρθρα, και πέντε συγγράμματα. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου το 1962 στο Μαϊάμι, λίγο πριν αναλάβει τη διεύθυνση του νέου καρκινολογικού ινστιτούτου της πόλης.
Το 1966 ο αμερικανός γιατρός Γουίλιαμ Τζ. Κέιχαν, προς τιμή του Γ. Παπανικολάου, φύτεψε ένα πλάτανο έξω από το πανεπιστήμιο Κορνέλλ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας το έργο του, τον όρισε τακτικό καθηγητή στην έδρα Ζωολογίας του πανεπιστημίου Αθήνας, από το 1916 έως το 1918.
Τέλος, το 1973 εκδόθηκε το βιβλίο «The Pap Smear», για τον Γεώργιο Παπανικολάου, του Erskine Carmichael, καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Birmingham.
Που: Κύμη, Λαογραφικό Μουσείο
Πότε: 6 Ιουλίου, 9 μμ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ