Εξετάσεις
Μια πιο σύγχρονη μορφή της παλιάς 5ης Δέσμης ίσως αποτελεί κάποια λύση, υποστηρίζοντας μια διαδρομή στο Λύκειο με λιγότερη έμφαση σε εξετάσεις υψηλής δυσκολίας και περισσότερο προσανατολισμένη στην επαγγελματική κατάρτιση ή τη γενική παιδεία

Όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, τη δεκαετία του ’90 υπήρχε η δυνατότητα να ακολουθήσει κάποιος την 5η Δέσμη, μια επιλογή που του προσέφερε ένα πιο βατό δρόμο για την απόκτηση του απολυτηρίου.

Αργότερα, με την αλλαγή του συστήματος, το απολυτήριο Λυκείου προϋπόθετε τις πανελλήνιες, κάτι που άλλαξε το 2010 με μια άτυπη επιστροφή της 5ης Δέσμης. Έτσι επανήλθε η δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου χωρίς την προϋπόθεση εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα.

Από τότε όμως άλλαξαν πολλά και δεν μιλώ μόνο για τα Διεθνή Απολυτήρια και τις επαγγελματικές κατευθύνσεις. Το Λύκειο απέκτησε διετή πλέον προετοιμασία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θεσμοθετήθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία αν και σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στις εξετάσεις, στην πράξη δημιούργησε άνισες συνθήκες. 

Έτσι, σήμερα έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο φαίνεται να αγνοεί την ύπαρξη τέτοιων μαθητών, αφού τους επιβάλλει ένα εξεταστικό μοντέλο με προσανατολισμό στις πανελλήνιες, ακόμα κι όταν οι ίδιοι δεν τις επιδιώκουν.

Στην ερώτηση αν αυτοί οι μαθητές είναι λίγοι ή πολλοί θα δανειστώ ένα πρόσφατο άρθρο του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα για περιπτώσεις Γενικών Λυκείων της Αττικής, στα οποία έχουν προ δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις μόλις το 50% των μαθητών της Β Λυκείου.

Το Λύκειο φαίνεται πλέον να μην μπορεί να λειτουργήσει ως μια γέφυρα για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά να μετατρέπεται σε έναν εξεταστικό σκόπελο, αποθαρρύνοντας πολλούς μαθητές και εντείνοντας κοινωνικές ανισότητες. 

Τι θα μπορούσε να γίνει; Μια πιο σύγχρονη μορφή της παλιάς 5ης Δέσμης ίσως αποτελεί κάποια λύση, υποστηρίζοντας μια διαδρομή στο Λύκειο με λιγότερη έμφαση σε εξετάσεις υψηλής δυσκολίας και περισσότερο προσανατολισμένη στην επαγγελματική κατάρτιση ή τη γενική παιδεία. Οι μαθητές που δεν επιθυμούν να δώσουν πανελλήνιες να έχουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σπουδών με διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης. Να δίνονται ευκαιρίες επιλογής θεμάτων ή προσαρμογές ανάλογα με το προφίλ και τις επιδιώξεις του μαθητή (απολυτήριο vs πανελλαδικές).

Συμπερασματικά θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του απολυτηρίου, προκειμένου να αποτελέσει μια αξιοπρεπή πιστοποίηση γενικής εκπαίδευσης και όχι ένα παράπλευρο προϊόν των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπαχαρικά
Μπαχαρικά και απώλεια βάρους: Ποιες ειδικές ιδιότητες βοηθούν στην καύση λίπους
Μερικά φυσικά συστατικά, όπως τα βότανα και τα μπαχαρικά, έχουν τραβήξει την προσοχή των ερευνητών λόγω της δυνατότητάς τους να επηρεάζουν τον...
Μπαχαρικά και απώλεια βάρους: Ποιες ειδικές ιδιότητες βοηθούν στην καύση λίπους
taksi
Ζητούνται καθηγητές ΕΠΑΛ Ναυτιλίας και Μηχανολογίας από μεγάλο επιστημονικό έργο
Μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα που υλοποιεί εκπαιδευτικός οργανισμός ανοίγει εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας καθηγητών ΕΠΑΛ για την παραγωγή...
Ζητούνται καθηγητές ΕΠΑΛ Ναυτιλίας και Μηχανολογίας από μεγάλο επιστημονικό έργο