Σαφές μήνυμα αυστηροποίησης του πειθαρχικού πλαισίου για τα ΑΕΙ έστειλε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος σήμερα, πρωί του Σαββάτου, αναφερόμενος στις εξαγγελίες της νέας υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, μίλησε για «άμεση αναστολή φοιτητικής ιδιότητας» για δύο έτη σε φοιτητές που συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις εντός πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η απόφαση για την αποβολή δεν θα εξαρτάται από την ετυμηγορία της δικαιοσύνης, αλλά θα εφαρμόζεται άμεσα μετά τη σύλληψη. Αν ο φοιτητής αθωωθεί στη συνέχεια, η φοιτητική ιδιότητα θα αποκαθίσταται. Αν όμως καταδικαστεί, θα τη χάνει οριστικά.
Η προσέγγιση αυτή εγείρει ερωτήματα για το τεκμήριο αθωότητας, ενώ ήδη εκπαιδευτικοί και φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν προβληματισμό για την πιθανή χρήση του μέτρου ως μοχλό πίεσης και εκφοβισμού. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες πρακτικές προτάθηκαν και στο παρελθόν αλλά αποσύρθηκαν λόγω των αντιδράσεων.
«Έσπασες, θα πληρώσεις» – Άμεση επιβολή προστίμων στους φοιτητές για φθορές
Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις φθοράς πανεπιστημιακής περιουσίας. Όπως δήλωσε: «Έσπασες, θα πληρώσεις, και αν δεν πληρώσεις άμεσα το πρόστιμο, θα πάει στο ΑΦΜ».
Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται άμεσα, με πρόβλεψη να μετακυλίεται το κόστος στον φοιτητή, μέσω της εφορίας. Πρόκειται για μέτρο με έντονη τιμωρητική χροιά, που προβληματίζει για τη δυνατότητα άσκησης πειθαρχίας με οικονομικούς όρους, κυρίως σε περιπτώσεις αμφιλεγόμενης συμμετοχής ή συλλογικής δράσης.
Κυρώσεις σε πρυτάνεις για μη εφαρμογή των μέτρων
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε επίσης πως οι πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους διοικητές νοσοκομείων. Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση του ρόλου των πρυτανικών αρχών από επιστημονικές και ακαδημαϊκές ηγεσίες σε εκτελεστικά όργανα εφαρμογής νόμων δημόσιας τάξης.
Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία: Από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα σχέδια εκκένωσης
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα νέα «σχέδια ασφαλείας» που πρέπει να υποβάλουν τα πανεπιστήμια, δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση φαινομένων βίας, αλλά και ζητήματα πολιτικής προστασίας, όπως η ύπαρξη πυροσβεστήρων ή σχεδίων εκκένωσης.
Στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι όσοι έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) «δεν κάθονται», αλλά εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, συμμετέχοντας και σε επιχειρήσεις εντός πανεπιστημίων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ