Νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των εκπαιδευτικών που αποκαλύπτουν περιστατικά βίας κατά μαθητών από μηνύσεις και νομικές συνέπειες προανήγγειλε χτες η υπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη, και τόνισε ότι στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για καταγγελίες ενδοσχολικής βίας, έχουν κατατεθεί 1260 αναφορές ενώ το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες έχουν μειωθεί.
Η πρόβλεψη αυτή εξάλλου, περιλαμβάνεται στο σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς προέκυψε ότι σήμερα η απουσία νομικής προστασίας και κάλυψης σε τέτοιου είδους περιστατικά, τους δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο αναφέρει τα ακόλουθα:
Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη νομική προστασία εκπαιδευτικών, ώστε να αναφέρουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού χωρίς φόβο.
Η ανταπόκριση των σχολείων σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες όπως η ελλιπής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι δυσλειτουργικές σχέσεις ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, η αίσθηση απουσίας νομικής κάλυψης και ο φόβος πιθανής ποινικής δίωξης λειτουργούν ανασταλτικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς έρευνας της UNESCO στην οποία συμμετείχαν 34.877 εκπαιδευτικοί, 3 στους/στις 5 συμμετέχοντες/ ουσες ανέφεραν ότι η βία στις τάξεις επηρεάζει τις διδακτικές τους πρακτικές, αλλά μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεώρησαν ότι ήταν πλήρως εκπαιδευμένοι και ότι λάμβαναν την κατάλληλη υποστήριξη από τη διεύθυνση του σχολείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Ε.ΒΙ.Ε..
Η μελέτη, επίσης, έδειξε ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις διάφορες μορφές εκφοβισμού, ειδικά εκείνοι που προέρχονταν από περιοχές όπου επικρατούσαν υψηλά ποσοστά εκφοβισμού. Επίσης, ερευνητικά δεδομένα που μελετούν τις απόψεις και στάσεις των γονέων σε σχέση με την Ε.ΒΙ.Ε. δείχνουν, μεταξύ άλλων, μια δυσπιστία απέναντι στο σχολείο για τον βαθμό στον οποίο λαμβάνονται υπόψη τέτοια περιστατικά, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες σε αυτό για την έλλειψη διαχείρισής τους. Κάποιες φορές τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας μένουν στην αφάνεια είτε γιατί ελλοχεύει ο φόβος ότι η δημοσιοποίησή τους θα στιγματίσει τόσο τους θύτες όσο και τα θύματα, είτε γιατί υπάρχει η ανησυχία μήπως πληγεί το κύρος του σχολείου.
Τέλος, η πρωτογενής έρευνα της Επιτροπής μας (focus-group επαγγελματιών της εκπαίδευσης) ανέδειξε την ανησυχία των συμμετεχόντων/ουσών για την απουσία νομικής προστασίας και κάλυψης σε τέτοιου είδους περιστατικά, γεγονός που τους δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Η επιστημονική σε συνδυασμό με τη νομική ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού δύναται να υπερβεί τους παραπάνω ανασταλτικούς παράγοντες.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α/23-02-2024) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο αναφέρονται, μεταξύ των άλλων: α) αν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης πληροφορούνται ή διαπιστώνουν µε οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούνται να το αναφέρουν αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και β) καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, µόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται µε οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο. Κατ’ αντιστοιχία, προτείνεται να επεκταθεί η νομική προστασία των επαγγελματιών στον χώρο της εκπαίδευσης και στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.
Ειδικότερα, προτείνεται η νομική προστασία των παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κατά τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών Ε.ΒΙ.Ε.. Οι παραπάνω υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό Ε.ΒΙ.Ε. να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπισή του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πιθανής δίωξής τους από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/ριών που εμπλέκονται στο περιστατικό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ