ΔΙΠΑΕ
Η Απόφαση υπ’ αριθ. πρωτ. 155253/Ζ1/30-12-2024 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 7633/31-12-2024, σηματοδοτώντας σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και τη διάρθρωση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στη χώρα

Την υπαγωγή του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4957/2022, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η Απόφαση υπ’ αριθ. πρωτ. 155253/Ζ1/30-12-2024 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 7633/31-12-2024, σηματοδοτώντας σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και τη διάρθρωση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών στη χώρα.

  1. Απονομή Integrated Master
    Σύμφωνα με την Απόφαση, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master) στην ειδικότητα του Τμήματος. Ο τίτλος αυτός αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020.

  2. Διαδικασία και Υποστήριξη από τη Σύγκλητο
    Η απόφαση βασίστηκε σε διάφορους παράγοντες, με κύριο την έγκριση της Συγκλήτου του ΔΙΠΑΕ, η οποία κατά την συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου 2024 (αρ. 23) συζήτησε την εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Οι διαδικασίες για την έγκριση του τίτλου σπουδών περιλάμβαναν επίσης την αξιολόγηση του προγράμματος από την ΕΘ.Α.Α.Ε. (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), η οποία διατύπωσε θετική γνώμη στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2024.

  3. Διατύπωση Γνώμης από την ΕΘ.Α.Α.Ε.
    Η θετική γνώμη της ΕΘ.Α.Α.Ε. επιτεύχθηκε μετά την αποστολή του εγγράφου της 27ης Νοεμβρίου 2024, όπου το Ανώτατο Συμβούλιο της Αρχής διαβεβαίωσε ότι πληρούνται τα κριτήρια για την υπαγωγή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4957/2022, αναγνωρίζοντας την ακαδημαϊκή αξία του προγράμματος.

  4. Οικονομικές Επιπτώσεις και Προβλέψεις
    Σημαντικό είναι ότι η απόφαση δεν προκαλεί επιπλέον δαπάνες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας και τις σχετικές διατάξεις του ν. 4270/2014.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του ελληνικού ακαδημαϊκού συστήματος και την προσαρμογή του στα διεθνή πρότυπα, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν τίτλο σπουδών που αντανακλά τις απαιτήσεις της σύγχρονης επαγγελματικής αγοράς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζερβακης
Μιχαήλ Ζερβάκης Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης στο alfavita.gr: Σχετικά με τις Εκλογές για τα Εσωτερικά και Εξωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και τους προσανατολισμού του Πολυτεχνείου
Δραστηριότητες και Αξίες του Πολυτεχνείου Κρήτης
Μιχαήλ Ζερβάκης Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης στο alfavita.gr: Σχετικά με τις Εκλογές για τα Εσωτερικά και Εξωτερικά Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και τους προσανατολισμού του Πολυτεχνείου
metatheseis
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2026: Η "ακτινογραφία" των μορίων στην Πρωτοβάθμια (Πίνακες)
Αναλυτικά στοιχεία ανά περιοχή με τις βάσεις του τελευταίου μετατιθέμενου και οι ροές εισερχομένων-εξερχομένων
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2026: Η "ακτινογραφία" των μορίων στην Πρωτοβάθμια (Πίνακες)
amfitheatro.jpg
Κατατακτήριες εξετάσεις: Η αναδρομική επιβολή βάσης εισαγωγής (10) σε κάθε μάθημα δημιουργεί υποψηφίους δύο ταχυτήτων και οδηγεί σε μαζικούς αποκλεισμούς
Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα έπρεπε να είναι μια γέφυρα. Αντί γι’ αυτό, για πολλούς έγιναν ένας τοίχος.
Κατατακτήριες εξετάσεις: Η αναδρομική επιβολή βάσης εισαγωγής (10) σε κάθε μάθημα δημιουργεί υποψηφίους δύο ταχυτήτων και οδηγεί σε μαζικούς αποκλεισμούς